Collin Morikawa ontvangt de trofee voor het winnen van het DP World Tour Championship.
Collin Morikawa ontvangt de trofee voor het winnen van het DP World Tour Championship.

Eerste Amerikaan die de Race to Dubai wint

Collin Morikawa breekt ban

Collin Morikawa heeft de kroon gezet op een prachtig seizoen. Hij werd op de Earth Course de eerste Amerikaan die gehuldigd werd als eindwinnaar van de Race to Dubai. Morikawa deed dat in stijl. Hij leidde al bij aanvang van het laatste toernooi, maar schreef ook dat evenement nog eens op zijn naam.

Dat DP World Tour Championship leek lange tijd de kant op te gaan van Rory McIlroy, maar op de laatste dag sloeg Collin Morikawa alsnog toe. De 24-jarige speler uit Californië gooide er nog maar eens ronde 66 tegenaan, zijn laagste score van de week. Omdat McIlroy in die slotronde zelfs twee slagen inleverde, was dat ruim voldoende om de concurrentie voor te blijven. Nadat Patrick Reed drie jaar eerder al eens tot de tweede plaats reikte, gaat Morikawa nu de boeken in als de eerste Amerikaan die de Race to Dubai winnend afsloot.

Dat deed Morikawa zichtbaar iets. De Amerikaan was geëmotioneerd bij de prijsuitreiking. ,,Het is speciaal, een eer, echt waar, om de eerste Amerikaan te zijn die dit op de European Tour voor elkaar krijgt, om mijn neem te zien tussen al die grote spelers uit de Hall of Fame’’, vond Morikawa.

Hij was ook nog eens verguld met de manier waarop hij uiteindelijk de eindzege binnensleepte. ,,Als je de kans krijgt om te winnen, is dat mooi. Maar ik win hier niet met een plekje in de top tien of zoiets, nee, ik win door ook echt het DP World Tour Championship, het beslissende toernooi van de Race to Dubai te winnen. Beter kan het niet, en ik ben er ontzettend blij mee.’’

Jongensboek

Het verhaal van Collin Morikawa is sowieso al één groot jongensboek. Hij is nog niet eens drie jaar professional, maar won in die korte tijd al twee Majors – het US PGA Championship en het Brits Open – en nu dan ook de Race to Dubai, waarvoor hij de Harry Vardon Trophy kreeg uitgereikt. De voormalig beste amateur van de wereld won meteen al in zijn eerste seizoen op de PGA Tour, in pas zijn zesde toernooi op dat niveau. Inmiddels staat de teller al op drie zeges op de PGA Tour, twee Majors dus en een Ryder Cup. Want Morikawa maakte uiteraard ook deel uit van Team USA, dat eerder dit jaar Team Europe op Whistling Straits wegspeelde. Op de wereldranglijst bezet Morikawa inmiddels al de tweede plaats, achter de Spanjaard Jon Rahm.