De Amerikanen vieren feest, met de ongeslagen Dustin Johnson in het midden.
De Amerikanen vieren feest, met de ongeslagen Dustin Johnson in het midden.

Team USA wint de Ryder Cup met recordcijfers

Pak slaag voor Europa

Europa deed het de laatste decennia uitstekend in de Ryder Cup. Sterker, van de laatste zeventien edities won Team Europe er twaalf. Deze eeuw? Zeven zeges voor Europa tegen twee van de Verenigde Staten. Maar ‘Uncle Sam’ sloeg op het bijzonder vijandig gestemde Whistling Straits hard terug. Europa ging eraf met maar liefst 19-9, de grootste nederlaag ooit.

Toegegeven, de voortekenen waren al niet hoopgevend. Veel Amerikaanse spelers verkeerden in topvorm en bezetten hoge posities op de wereldranglijst, hoewel daar met Jon Rahm een Europeaan aan de leiding ging. Maar vanaf de allereerste foursome op vrijdagochtend was Europa zo’n beetje kansloos. Captain Padraig Harrington zag het gebeuren, en kon nauwelijks iets doen om de Amerikanen te stoppen.

Een 3-1 achterstand na de foursomes, uitgebreid tot 5-2 na de four-ball van vrijdagmiddag. Op zaterdagochtend ging het zelfs naar 8-3 en tekende een debacle zich al enigszins af. In de middag bleef de marge van vijf punten in stand, en dat was vooral te danken aan het Spaanse duo Sergio Garcia en Jon Rahm, die de volle winst uit hun twee partijen op zaterdag haalden.

Maar met een 10-5 achterstand was de missie voor de singles op zondag zo mogelijk nóg onmogelijker dan bij ‘the Miracle of Medinah’, toen een 10-6 achterstand werd omgebogen in een overwinning. De kans van een herhaling was minimaal, zoniet nul. Daarvoor speelden de Amerikanen domweg te goed op Whistling Straits, waar mannen als Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Xander Schauffele, Scottie Scheffler en ook Collin Morikawa bijna onklopbaar waren.

Rory McIlroy gaf Europa in de singles nog wel een goede start door Xander Schauffele te verslaan, maar de Noord-Ier had al snel in de gaten dat een tweede mirakel er voor Europa niet in zat.

Emoties

Dat besef deed veel met McIlroy, die zelf niet zijn beste Ryder Cup afwerkte. Hij kon zijn emoties na afloop niet bedwingen toen hem voor de camera werd gevraagd naar zijn gevoelens. ,,Dit is met afstand het mooiste evenement in golf, en ik ben ontzettend teleurgesteld dat ik niet meer heb kunnen doen voor het team. Ik houd van de Ryder Cup, ik houd van mijn teamgenoten, en wat de uitslag ook mag zijn, ik ben ontzettend trots op ze. Dit is zó een bijzonder evenement, zeker met de band die we binnen Europa met elkaar hebben. Ik kan niet wachten op een volgende kans in de Ryder Cup. Ik hoop dat ik er echt nog heel veel mag spelen.’’

In het vervolg zag McIlroy hoe Patrick Cantlay, Scottie Scheffler en Bryson DeChambeau de Verenigde Staten al op de rand van een overwinning brachten. Sean Lowry, Jon Rahm en Sergio Garcia konden hen niet stoppen. Het halfje dat Collin Morikawa uiteindelijk binnenbracht tegen de Noor Viktor Hovland was voldoende om de Amerikanen te verzekeren van de cup, maar vooral ook om ze te verlossen van een trauma, want de Europese dominantie in de laatste jaren – uitgezonderd Hazeltine in 2016 – was Team USU een doorn in het oog.

Captain Padraig Harrington zag op Whistling Straits dat de Amerikanen zich echt hebben vastgebeten in de jacht op een hoger niveau. ,,,,Ze doen nu alles wat wij hebben geleerd. We hebben ze natuurlijk wat lessen gegeven in de laatste twintig jaar, en zij hebben dat opgepakt’’, stelde Harrington. ,,Elk beetje innovatie dat Europa heeft geïntroduceerd om het verschil te maken, hebben zij overgenomen. Zij doen wat wij doen, en dan geeft de enorme kwaliteit van hun spelers nu de doorslag. Het wordt dus moeilijk voor de komende jaren weer iets uit te vinden, als er al iets te bedenken valt. Maar dat weten we pas als we het gevonden hebben.’’

Padraig Harrington (r) feliciteert zijn Amerikaanse collega Steve Stricker met de overwinning.