Martijn & Jan Kees

Hi JK,

In mijn hoofd hoor ik steeds 'let's get ready to rumble' – de uitspraak waar bokswedstrijden vaak mee willen beginnen – als er weer een nieuw hoofdstuk wordt toegevoegd aan de ruzie tussen Bryson DeChambeau en Brooks Koepka. Dat de twee Amerikanen elkaar niet mogen, is zacht uitgedrukt. Het levert zowel vermakelijke tv op als tal van ongemakkelijke situaties, en het zou me oprecht niets verbazen als de twee, mocht het lot ze afzienbaar aan elkaar koppelen, elkaar werkelijk fysiek te lijf gaan.

Hoewel het publiek smult van de regelmatig oplaaiende vete, en niet te beroerd is om het vuurtje een beetje op te poken, denk ik dat er in elk geval één man is die al weken met de vraag rondloopt hoe hij deze mannen weer samen aan tafel moet krijgen.

Aan het eind van de zomer staat de Ryder Cup op het programma en normaal gesproken plaatsen de kemphanen zich allebei voor Team USA. Dat hun vete niet goed is voor de teamspirit kan een kind bedenken, dus ja, heb jij een idee hoe captain Steve Stricker hier mee om moet gaan? En wat is überhaupt je mening over deze – en andere – rivaliteiten in de golfsport. Goed voor de sport, zoals je ook wel hoort, of toch vooral een teken van onvolwassen gedrag?

Martijn

Hey Martijn,

Dat laatste. Waarbij ik wel aanteken dat ik tot het kamp Koepka behoor. Zo nuchter, zo basic als het om het spelen van het spel gaat. Daar kunnen alle andere goede spelers een voorbeeld aan nemen. En ook de minder goede golfers. Het is bij hem zoiets als ver slaan en de pin goed aanspelen. Komt de rest vanzelf.

Natuurlijk heb ik respect voor DeChambeau, in die zin dat hij een volkomen legale manier heeft gevonden om beter te gaan presteren. Komt hij sympathiek over? Niet bij mij, maar dat is niet maatgevend. Het is mijn taak om te beschrijven wat ze doen, hoe ze het doen en wat het resultaat is.

Of de vete een probleem is voor het Amerikaanse Ryder Cup-team? Ik denk dat captain Steve Stricker nog wel met de mannen om tafel gaat zitten en de boodschap meegeeft dat het drie dagen lang om het team gaat. En om niets anders. Gelukkig voor hem hoeft Stricker ze niet samen te laten spelen in de foursomes en fourballs. Er was ooit een Amerikaanse captain, Hal Sutton, die het in 2004 waagde om Tiger Woods en Phil Mickelson op dag 1 ’s ochtends en ’s middags aan elkaar te koppelen. Twee punten voor Europa. Ik schat Steve Stricker wel iets intelligenter in dan Sutton.

Waarbij ik dan ook aanteken dat Amerika in september ruim gaat winnen. Zelfs met de gezworen vijanden in het team.

Jan Kees