Martijn & Jan Kees

Dag Martijn,

Drivers met een shaft van 48 inch of langer zijn verboden. Ik neem aan dat jij vloekend en tierend door het huis bent gegaan.

Of toch niet?

Wat ik bedoel te zeggen is dat de wetgevende organisaties, de R&A en de USGA, maar weer eens een besluit hebben genomen zonder echt iets te doen aan de lengte van de afslagen van de topspelers.

Toen ik voor Golfers Magazine bezig was met een analyse van de carrière van Greg Norman ontdekte ik in de Media Guide ’83 van de Europese Tour dat hij in het seizoen ervoor dé man van de drives was: gemiddeld 257 meter. Een lachwekkende afstand gezien door de bril van de golfer anno 2022.

Norman overbrugde die afstand wel met een echte houten-1, zo eentje met een kleine kop van prachtig persimmon. Er staat zo’n exemplaar in de hoek van mijn werkkamer.

Ik ben iets ouder dan jij, dus ik denk niet dat jij ooit met echte houten hebt geslagen.

Vraag: wat is jouw oudste herinnering als het om equipment gaat?

Groet en houd de bal op de fairway,

Jan Kees

Hi Jan Kees,

Geloof het of niet, maar de eerste club die ik bezat, en nog steeds bezit, was een Ben Sayers houten 5. Of hij echt van persimmon is weet ik niet, maar houten elementen bevat de kop wel, en echte schroefjes bovendien. Ik heb hem destijds zelfs een keer laten repareren omdat hij zo fijn sloeg, maar durf er nu geen bal meer mee te slaan. Het zou ook weinig zin hebben in vergelijking met wat de huidige generatie clubs kunnen. Zo heb ik ook al jaren een vroege rescuewood in mijn tas in de volle wetenschap dat een 'moderne' versie me vast en zeker extra meters op zou leveren. Maar ja, nostalgie of zo...

Natuurlijk verlang ik ook weleens terug naar de tijd dat de beste spelers van de wereld par 5 holes niet met een driver en een kleine wedge bedwongen. Het is spectaculair om te zien, zeker, maar er blijft van het spel zoals het bedoeld is weinig over. Met het gevaar een oude zak gevonden te worden: alleen maar beuken is toch veel minder aantrekkelijk dan de kunst van het shotshapen?

Gaat maximale driverlengte daar het verschil in betekenen? Nee, dat denk ik niet. In elk geval niet significant. Wat dan wel? De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar de kans dat de R&A en USGA het ooit aandurven om een speciale tourbal op de markt te brengen schat ik nog altijd bijzonder klein in. 

Martijn