Julien van der Pol chipt op Spaarnwoude. ,,Als ik op dit moment zou moeten kiezen tussen voetbal, suppen en golf, kies ik voor golf.''
Julien van der Pol chipt op Spaarnwoude. ,,Als ik op dit moment zou moeten kiezen tussen voetbal, suppen en golf, kies ik voor golf.''

Spaarndammer Julien van der Pol wil leren met publiek spelen

’Misschien moet Joost suppen’

Het lijkt de twaalfjarige Julien van der Pol grappig zijn kinderen later te vernoemen naar beroemde golfers. Hij vindt dat Joost Luiten goed moet uitrusten. De jonge golfer uit Spaarndam heeft handicap 37, speelt met een halve nieuwe damesset en vindt het leuk filmpjes over golf te maken. Maar Julien doet nog veel meer, zoals voetballen, suppen, school en natuurlijk golf.

Zijn dat niet te veel dingen tegelijk? ,,Nee hoor, ik vind alles wat ik doe hartstikke leuk. Ik merk alleen wel dat ik me steeds meer bezig hou met golf. Ik vind golf fijn om te doen. Golf is een mooie sport, het is rustig, soms snel en technisch. Met mijn vader ben ik begonnen met golf op de driving range. Als ik op dit moment zou moeten kiezen tussen voetbal, suppen en golf, kies ik voor golf.

Wat leer je van je vader? Genoeg, maar soms leert mijn vader ook van mij. Hij heeft van mij de putt grip overgenomen. Ik putt met de conventional grip. Zestig procent van de pro’s gebruikt die grip. De grip heb ik van mijn pro Roderick Kwekkeboom geleerd. Roderick is een goede leraar en erg grappig.

Leg eens uit over je grip? Je legt eerst de putter over je pink, middel- en ringvinger van je linkerhand. Met je duim en wijsvinger vorm je een soort ‘pistool’. Je rechterhand komt eronder waarbij je wijsvinger van links over je nagels van je rechtervingers gaan. Je duimen komen tegen elkaar aan te liggen. In het begin was het moeilijk een goede stroke te maken met de nieuwe grip, maar het gaat een stuk beter. Het is leuk dat mijn vader en ik dezelfde grip hebben.

Jullie maken samen filmpjes voor Instagram? Mijn vader filmt als ik een swing maak of de bal hooghoud. Ik kan een golfbal al redelijk lang hooghouden met mijn club, zoals pro Mark Reynolds dat ook doet. Mark heeft weleens gereageerd op mijn filmpjes op Insta, dat vond ik hartstikke tof. Adrian Meronk en Alexander Knappe liken mij op Insta.

Wie is Alexander Knappe? Een Duitse pro die ook op de Tour speelt. Meronk is een Poolse golfer. Als mijn filmpje af is, zet ik er geluid onder met een stem die ik van Insta haal. Terwijl ik word gefilmd als ik een bal uit de bunker sla, hoor je een zware stem roepen: ‘This ball go straight to the ‘boesjes’.’ Heel lollig.

Je vader filmt je swing, wat vind je van je eigen swing? Als ik het filmpje terugkijk ben ik niet ontevreden. Ik heb best een goede swing. Nu moet ik nog sterker worden om de bal ver te kunnen slaan.

‘Beat the pro was 

een mooie ervaring’

Van welk toernooi droom je op de PGA Tour? Ik denk dat alle jongens daarvan dromen dus origineel is het niet, maar ik droom van het groene jasje op de Masters. De baan is spannend, maar ik zou wel eerst mijn zenuwen moeten kwijtraken met zoveel mensen als publiek.

Vind je dat moeilijk, spelen met publiek? Best wel, ik heb laatst meegedaan op de Dutch Open met Beat the Pro op hole 8. Mijn oom Jan van der Meulen was daar presentator. Ik was echt gespannen toen ik al die mensen zag. Hole 8 op Bernardus van Beat the Pro was indrukwekkend met veel water.

Met welke club sloeg je? Ik sloeg nog met mijn kinderdriver die eigenlijk te klein voor mij was. Inmiddels heb ik een halve nieuwe damesset. Als ik nog iets meer groei, zijn de clubs perfect voor mijn lengte.

Hoe liep het af op hole 8? Toen ik me ging concentreren op de bal, verdwenen langzaam alle zenuwen en geluiden. Ik keek naar de bal, ik raakte hem goed, alleen ging hij te veel naar rechts, te vroeg het water in. Vroeger kon ik niet tegen mijn verlies. Nu kan ik dat beter. Het was niet erg dat mijn bal in het water kwam. Het was een mooie ervaring.

Word je als golfer snel rijk? Ja, dat denk ik wel. Golfers verdienen serieus veel geld, veel via sponsors. Ik zou altijd een deel van mijn geld aan goede doelen geven, maar ik heb niet een specifiek doel voor ogen.

Wat zou je willen kopen als je veel geld verdiende? Ik zou twee auto’s kopen, een snelle en gemakkelijke SUV. Een Ferrari 485 Pista zou ik als snelle auto kiezen. Ik ben fan van auto’s. Ik ben carspotter geweest. Dat betekent dat je foto’s maakt van snelle of bijzondere auto’s en die zet je dan op Insta waar andere autoliefhebbers op reageren. Inmiddels doe ik dat niet meer, maar ik houd nog wel van auto’s.

Past er een golftas in een Ferrari? Haha, nee helaas niet.

We hebben een aantal jonge nieuwe Nederlanders golfers die het goed doen op de Challenge tour, zoals onder anderen Nordin van Tilburg, Koen Kouwenaar en Dario Antonisse. Nu is Joost Luiten tijdelijk gestopt met golf. Wat is er met hem aan de hand, denk je? Joost is golfmoe geworden van al die toernooien. Joost Luiten moet mentaal opladen. Als hij dat doet komt hij terug en wint hij een toernooi.

Heb je een advies voor Joost? Misschien moet Joost gaan suppen. Dat is superleuk. Suppen doe je met een plank en een peddel. Het is relaxt, ontspannen en leuk met vrienden. Ik zou Joost Luiten willen uitnodigen met mij een rondje te suppen in Spaarndam. Dat gaat hem zeker helpen. Dan zal hij merken hoe ontspannen je ervan wordt. En het is ook best handig voor golf, want je krijgt er sterke armen van.

Wat geef je op voor golf? Ontbijten met de hele familie op zondagmorgen. Mijn zusje Amelie en ik maakten altijd zelf croissantjes. Heel gezellig vond ik dat.

Tot slot, hoe noem je je kinderen later als het twee jongens worden? Tiger en Rory.

Julien van der Pol: ,,Origineel is het niet, maar ik droom van het groene jasje op de Masters.''