Afbeelding

Leef de Amerikaanse droom


In geen ander land dan Amerika vind je de bruisende en bijna overweldigende cultuur van ‘college-sport’. Vele jonge golfers hebben dan ook de droom om in het beloofde land golf op het hoogste niveau (D1) met studie te combineren. Zonder uitzondering voor iedere ambitieuze golfer een levensveranderende ervaring. Toch zijn er veel misverstanden die nergens toelichting krijgen. Wat is nou het verschil tussen Nederlandse en Amerikaanse aanpak, en is dat eigenlijk wel dè springplank voor topgolf op wereldniveau?

1,2 miljoen dollar

Neem nou bijvoorbeeld de veertienduizend vierkante meter tellende en 1,2 miljoen dollar kostende golffaciliteit van de universiteit van Texas ‘Longhorns’; de 2022 NCAA D1 heren landskampioen. In het exclusieve academiegebouw vind je onder andere kantoren voor coaches, een clubruimte, een gym en een lounge area. Er zijn drie hitting bays voorzien van TrackMan. De driving range heeft verschillende target areas en, net zoals op de baan, is er geen net. De korte par-3 baan met zes holes ‘Spieth Lower 40’ is gebouwd op vierenhalve hectare. Daarnaast is er een vierduizend vierkante meter grote Tiff Eagle-gras putting green. Het meest opvallende is de overdaad aan award banners en vlaggen. Vol trots worden door de gehele faciliteit plakkaten en bekers geëtaleerd. Elke dag word je herinnerd wordt aan de legacy en values van het programma. 

Eindelijk thuis

Het wordt professioneel aangepakt op het gebied van de faciliteiten, maar ook op gebied van kleding, marketing, coaching-staf, organisatie en mentaliteit. Dat kun je in ieder detail terugvinden. Er is ook trots. De onderscheidende inspirerende manier waarop men in Amerika (college)sport beleefd is gewoon anders. Ik voelde mij in Noord-Amerika eindelijk thuis. Ze nemen sport daar tenminste serieus. Dat gevoel had ik in Europa eerder niet. Die aantrekking komt voornamelijk door eigenschappen zoals respect, positiviteit, doorzettingsvermogen, teamspirit, geloof in een visie, hard werken en alle kansen aangrijpen. Op de baan uit dit zich in emotionele volwassenheid en een gedreven passie. Dat is ook precies wat coaches beoordelen tijdens wedstrijden. 

Recruiting 

Het is gebruikelijk dat Amerikaanse coaches overvliegen om tijdens Europese junior wedstrijden te scouten. Tuurlijk is het normaal als je dan zenuwachtig bent. Wanneer een coach je observeert tijdens de wedstrijd onthoudt: er wordt voor een reden naar je gekeken. Ze zijn geïnteresseerd in jou! Ze willen zien wie jij bent. De coaches die meer te weten willen komen over jou als persoon dan als golfer, die wil je koesteren. Ze willen waardevolle informatie observeren die we nooit via een scorecard of swing video kunnen zien zoals attitude, course management, lichaamshouding, reflectievermogen, concentratie, emotionele draagkracht, leiderschapspotentieel en bewustzijn. We leren meer van (en zijn veel meer geïnteresseerd in) hoe junioren reageren op uitdagende holes/scores dan tijdens een birdiestreak.

Identiteitscrisis en feiten: 

  1. Er zijn meer dan 21.000 internationale student-atleten ingeschreven en actief competitief op NCAA-scholen.
  2. In 2019-2020 had Nederland 280 D1 student-atleten waarvan vier golfers actief in D1. 
  3. Slechts twee procent van de Amerikaanse middelbare scholieren haalt de universiteitsatleet status en slechts één procent krijgt een studiebeurs van welke aard dan ook.
  4. Een universiteitsatleet zijn is zowel erg tijdrovend als extreem belastend. Dit gebrek aan tijd en energie gedurende de dag is de belangrijkste factor voor de burn-out van velen.
  5. 98 procent van de universiteitsatleten heeft een reguliere baan na de universiteit. Veel atleten ervaren een identiteitscrisis omdat wat zo lang het belangrijkste deel van hun leven was, nu weg is. 

Bereidheid 

Ik kan me absoluut voorstellen dat bovenstaande je wellicht twijfel of onzekerheid brengen. En dat is precies waar het eerste grote winstpunt te behalen valt. Ga aan de slag met de juiste acties. Als je droomt van een succesvolle topsportcarrière moet je het jezelf mogelijk maken. Omring jezelf met de professionele support die je naar jouw doel weet te brengen. Vraag jezelf niet af of je ooit goed genoeg zou kunnen zijn voor collegegolf. De vragen die je jezelf wél wilt stellen: Wil ik het graag genoeg? Hoe bereid ben ik om mij honderd procent in te zetten, dag in dag uit, ook wanneer ik geconfronteerd word met tegenslag of wanneer het lastig is? Hoe bereid ben ik als ik tegen onbewuste storingen aanloop, oude patronen, negatieve meningen, zelfopgelegde barrières, drama, zelfsabotage? Hoe bereid ben ik in zelf de kansen te creëren, en die kansen 100% aan te grijpen? 

Rose Zhang

Rose Zhang (individuele titel bij het NCAA-kampioenschap 2022) trainde al met een TPI-expert voordat ze op de middelbare school zat. De college-golf workouts in de vroege ochtend zijn een basiselement van het leven van een student-atlete. De intensiteit van het wedstrijdschema kan flink oplopen, zeker in combinatie met school. Je moet je kunnen aanpassen in het team en aan de structuur van het programma. Coaches zullen niet vragen of je hulp nodig hebt. Spanningen, blessures, mentale druk, stagnerend resultaat en zelfs gezondheidsklachten zijn niet raar. Vooral wanneer men onvoldoende lichaamsbewustzijn, zelfregulatie en kennis over fysieke training beheerst. Buiten je comfortzone ligt de potentie voor groei… als je tenminste voorbereid bent. Met veel liefde coach ik gemotiveerde junioren naar een zeer succesvolle transitie voor een fantastische toekomst in Amerika. Met de fysieke en mentale training kun je niet vroeg genoeg beginnen. Je kunt maar één keer in je leven student-atleet worden en het kan zomaar de springplank zijn voor een professionele golfcarrière. Uiteindelijk vaart iedereen zijn eigen koers, of dat nou in Amerika is of in Nederland. Of allebei, zoals dat in mijn coaching onderneming en visie het geval is. De vraag is: wat wordt jouw verhaal?