Cameron Smith koestert The Claret Jug, de befaamde trofee van The Open. (Foto Golfsupport.nl)
Cameron Smith koestert The Claret Jug, de befaamde trofee van The Open. (Foto Golfsupport.nl)

Cameron Smith wint The Open

In ieder geval een jaar lang mag Cameron Smith zich ‘Champion Golfer of the Year’ noemen. Het is misschien wel de meest prestigieuze titel in golf, die gepaard gaat met het winnen van misschien wel het meest prestigieuze toernooi: The Open. Het is de kroon op toch al een goed jaar voor de Australiër.

Je kunt The Open winnen en je kunt The Open winnen. Cameron Smith (28) koos meteen maar voor de mooist denkbare manier: hij zegevierde in editie nummer 150, die ook nog eens werd gespeeld op de fameuze Old Course van St Andrews.

En de manier waaróp hij won mocht er ook zijn. Na een rondje boven par op zaterdag, ook al was het maar één slag, leek Smith zijn kansen te hebben verspeeld. Op zondag herstelde hij zich met een foutloze rondgang over de oudste golfcourse van de wereld. Met een indrukwekkende reeks van vijf birdies op rij – van hole tien tot en met veertien – diende hij bovendien de concurrentie de nekslag toe. Smith noteerde uiteindelijk acht onder par voor de dag en bleef zo Cameron Young één slag én Rory McIlroy twee slagen voor.

Die klap kwam vooral bij McIlroy hard aan. In de jacht op zijn vijfde zege in een Major was de Noord-Ier de leider na de derde dag. Samen met Viktor Hovland koesterde hij zelfs vier slagen voorsprong. Maar in de slotronde vielen de birdies niet voor McIlroy, die bleef steken op een ronde 70, twee onder de baan. Dat bleek onvoldoende tegen de birdieregen van Smith. 

Niet veel fout

,,Ik ben teleurgesteld, zeker’’, stelde McIlroy. ,,Ik had het gevoel in de laatste ronde niet veel fout te hebben gedaan, maar aan de andere kant heb ik ook niet veel goed gedaan. Maar ik heb gecontroleerd gespeeld en gedaan wat ik dacht dat nodig was. Alleen werd ik verslagen door een speler die deze week beter was. Twintig onder par over vier dagen op deze baan is heel indrukwekkend.’’ McIlroy noteerde wel zijn vierde klassering in de top tien in zijn vierde Major van dit seizoen. ,,Ik blijf op de deur kloppen, en uiteindelijk zal die open gaan.’’

Voor Cameron Smith gebeurde dat nu al, en dat betekende zijn tweede grote zege van het seizoen nadat hij in maart al The Players Championship won. De Australiër was in de wolken. ,,Het winnen van een Open is voor elke golfer al een hoogtepunt in zijn loopbaan, maar om het hier op St Andrews te doen, is echt ongelooflijk. Ik vind het hier zó geweldig. Ik houd van deze golfcourse, ik houd van dit stadje.’’