Henrik Stenson: afgezet als captain van Team Europe voor de Ryder Cup van 2023.
Henrik Stenson: afgezet als captain van Team Europe voor de Ryder Cup van 2023. (Foto: golfsupport.nl)

Zweed niet langer captain Europa na overstap naar LIV Golf

Stenson aan de kant gezet

Henrik Stenson is niet langer de captain van het Europese team voor de Ryder Cup van 2023 in het Italiaanse Rome. Dat is een rechtstreeks gevolg van zijn overstap naar het omstreden LIV Golf die Stenson onlangs aankondigde. Dat een al aangestelde Ryder Cup-captain uit zijn taak wordt ontheven is een unieke zaak.

Nog niet eens zo heel lang geleden liet Henrik Stenson (46) nog weten hoe trots hij was met zijn aanstelling als captain van Team Europe in de Ryder Cup van volgend jaar in Rome. Stenson heeft als speler een grote staat van dienst in het tweejaarlijkse evenement, en een rol als captain maakte voor hem de cirkel rond.

Maar zover komt het dus niet. Nog voor er één bal is geslagen – sterker, nog ver voordat hij toekwam aan het samenstellen van zijn team – is Stenson uit zijn functie ontheven. De reden is duidelijk: de Zweed heeft zich gecommitteerd aan LIV Golf, het omstreden initiatief van puissant rijke sjeiks uit Saudi-Arabië. De oliedollars vloeien daar rijkelijk en al menig wereldtopper kon de lokroep van het grote geld niet weerstaan, ondanks de sancties die hen wachten van onder andere de PGA Tour en de DP World Tour. Ook Stenson is nu dus gezwicht, voor naar verluidt zo'n vijftig miljoen dollar, en dat leverde een onverwachte consequentie op.

Stenson had, zo stelt hij, namelijk alles gedaan om zijn verplichtingen voor de Ryder Cup te kunnen nakomen. ,,Samen met officials van LIV Golf hebben we alles daarvoor gedaan, maar Ryder Cup Europe heeft dat niet toegestaan.’’ Stenson is het niet eens met die beslissing. ,,Maar voorlopig zal ik dat besluit accepteren, omdat ik enorme veel respect en bewondering heb voor de Ryder Cup en omdat ik weet dat iedereen achter dat evenement er alles aan doen om te werken in het belang van dit historische evenement.’’

Verplichtingen

Voor Ryder Cup Europe was het echter duidelijk: Stenson zal in 2023 niet fungeren als captain. ,,Met het oog op persoonlijke beslissingen die Stenson heeft gemaakt, is het voor ons duidelijk dat hij niet in staat zal zijn contractuele verplichtingen jegens Ryder Cup Europe na te komen. Verplichtingen die hij is aangegaan voorafgaand aan zijn benoeming tot captain van Team Europe op 15 maart van dit jaar. Daarom is het onmogelijk hem te handhaven in de rol van captain.’’

Stenson ondertekende eerder een contract waarin het hem werd verbonden uit te komen op enige andere golftour dan de PGA Tour en de DP World Tour. Stenson verloor ook al met onmiddellijke ingang zijn sponsor Mutual of Omaha dankzij de overstap naar LIV Golf.

Stenson hoopt dat er uiteindelijk een oplossing komt voor de ‘golfoorlog’ tussen de bestaande Tours en LIV Golf. ,,Ik hoop echt dat er een overeenkomst tussen de diverse Tours wordt gesloten, waardoor je als speler op meerdere circuits kunt uitkomen. De Ryder Cup kan daarbij misschien helend werken in de relatie tussen de diverse Tours en hun spelers.’’

Ryder Cup Europe gaat ondertussen op zoek naar een nieuwe captain. De namen van Luke Donald, Paul Lawrie, Robert Karlsson en – opnieuw – Thomas Bjørn zijn al gevallen.