Carmen Griffiths en Gregor Graham aan het traditionele winnaarsdiner van het OK Dutch Junior Open.
Carmen Griffiths en Gregor Graham aan het traditionele winnaarsdiner van het OK Dutch Junior Open.

Schotten heersen in Junior Open

De Schotten domineerden in het OK Dutch Junior Open. Op de course van Toxandria kwam er zowel bij de jongens als bij de meisjes een Schotse winnaar uit de bus. Gregor Graham was de sterkste bij de jongens, Carmen Griffiths zegevierde bij de meisjes.

Er werd bij Toxandria eindelijk weer eens een volwaardig Dutch Junior Open gespeeld, nadat corona de laatste twee jaar een flinke negatieve invloed had. In 2020 werd er zelfs helemaal niet gespeeld, en vorig jaar was dat een editie met maar weinig buitenlandse inbreng.

Die was er nu dus wel, en dat was merkbaar ook. Het niveau lag zoals altijd hoog, maar dat Toxandria toch altijd een flinke uitdaging vormt, bleek ook wel weer. Slechts drie spelers doken over vier ronden onder par, en dat is echt opvallend weinig. Gregor Graham deed dat dus het best van allemaal. Voorafgaand aan de laatste ronde voelde hij nog de hete adem van de Deen Oscar Holm Bredkjaer in zijn nek, maar het gevecht in de laatste flight werd duidelijk gewonnen door de jonge Schot. Graham toverde opnieuw een rondje onder de zeventig slagen uit zijn clubs, en dat is een uitzonderlijke prestatie. Met 68-69-68-69 was hij niet alleen heel regelmatig, maar ook bijzonder goed. Zijn score van veertien onder par was in ieder geval Bredkjaer te machtig. Die gaf in de laatste ronde twee slagen toe op Graham, en eindigde daardoor met drie slagen achterstand als tweede.

Op de derde plaats vinden we ook meteen de eerste Nederlander. Bob van der Voort deed het met een totaal van drie onder prima, al zal hij de pest in hebben gehad over zijn slotronde 76, waarmee hij terrein prijsgaf op het leidende tweetal. 

Bij de meisjes was er geen twijfel over de winnares. Carmen Griffiths lag al een straatlengte voor bij het ingaan van de laatste ronde, en zelfs met een score van 74 bouwde ze die marge nog uit. De jonge Schotse eindigde uiteindelijk op level par en hield daarmee acht slagen over op Noa van Beek, die daarmee de beste Nederlandse was. Met vijf slagen meer eindigde haar zus Fleur van Beek als vierde.