Anna Nordqvist als de trotse winnares van het Big Green Egg Open. ,,Ik ben trots.’’
Anna Nordqvist als de trotse winnares van het Big Green Egg Open. ,,Ik ben trots.’’ (Foto: Edwin Vermaas)

Zweedse wereldster winnares van Big Green Egg Open

Nordqvist maakt faam waar

Ze was aangekondigd als één van de wereldtoppers in het Big Green Egg Open, en uiteindelijk maakte ze die status ook helemaal waar. Op de slotdag stelde de Zweedse de overwinning veilig en bezorgde zo het evenement meteen een aansprekende naam als winnares. Beste Nederlandse was Zhen Bontan, die zichzelf in de top tien speelde.

Met drie overwinningen in een Major op zak sierde Anna Nordqvist het affiche van het tweede Big Green Egg Open. Op de fraaie course van de Rosendaelsche was de Zweedse één van de publiekstrekkers. Heel even leek Nordqvist een valse start te maken, al kun je een ronde level par ook nauwelijks als ’vals’ bestempelen. Maar het gat met onder andere de Nederlandse Pasqualle Coffa was meteen al groot.

Coffa startte haar Big Green Egg Open namelijk voortvarend met een ronde 69, drie onder de baan. Dat bood perspectief, maar daar kon de Brabantse vervolgens nooit meer invulling aan geven. Coffa had te veel problemen met haar ijzers en zakte na drie ronden boven par uiteindelijk weg naar plaats 31.

Dat bood ruimte aan Zhen Bontan om zich te profileren. Zij speelt doorgaans haar toernooien een niveau lager, op de LET Access Tour, maar liet op de Rosendaelsche zien alles in huis te hebben om ook goed mee te doen op het hoogste niveau van Europa. Het verhaal van Bontan was eigenlijk omgekeerd aan dat van Coffa. Haar eerste ronde in 77 slagen was zeker niet de start die ze voor ogen had. Maar met drie ronden onder par en zelfs een slotronde in 68 slagen kwam ze toch nog uit op twee onder de baan, wat goed was voor plaats acht en een voor Bontan zeker prettige cheque van ruim vijf mille.

Voorsprong

Nordqvist had ondertussen alweer veel terrein goedgemaakt door twee ronden onder par, en ging met een slag voorsprong de laatste ronde in. Die marge hield ze keurig vast ten opzichte van de Oostenrijkse Sarah Schober, maar ze zag wel hoe de Duitse Sophie Witt heel sterk opkwam door een ronde 67. Maar ook Witt bleef op twee slagen steken, zodat toernooidirecteur Gordon Machielsen aan het einde van de rit toch de grote ster in het zonnetje mocht zetten. Prettig voor Nordqvist, maar zeker ook prettig voor Machielsen en zijn toernooi. 

,,Dit voelt echt heel goed. Ik ben trots’’, stelde Nordqvist. ,,Het was vandaag nog echt wel een strijd. Ik speelde goed in het begin, maar raakte daarna de focus wat kwijt. Maar ik ben blijven vechten voor mijn kansen, zoals ik dat de hele week heb gedaan.’’

Die week begon ook moeilijk, erkende de Zweedse. ,,Het was moeizaam, zeker. Maar zaterdag speelde ik wel weer heel goed met dat beetje wind over de baan. Ik heb deze week echt wel veel goede dingen gedaan, en het is gewoon fijn weer te kunnen strijden op de baan.’’

Zhen Bontan in actie op de Rosendaelsche. Zij eindigde op de achtste plek als beste Nederlandse.