Boaz Watzema: ,,Van ver en hard slaan krijg je een kick. Als ik boos ben, sla ik nog harder.’’
Boaz Watzema: ,,Van ver en hard slaan krijg je een kick. Als ik boos ben, sla ik nog harder.’’

Enthousiaste Boaz Watzema slaat kaarsrecht

‘Tiger Woods is buitenaardse golfer’

Hij is vrolijk, heeft veel humor, is vijftien jaar en gaat met plezier naar de golfbaan. Boaz Watzema probeert van zijn vader te winnen. Niet alleen zijn ouders en broertje golfen, ook zijn halfbroer René golft. Of Boaz ooit pro wordt, is nog de vraag. Piloot lijkt hem ook een machtig mooi beroep. Als je op de Tour speelt, is reizen met het vliegtuig een belangrijk onderdeel van je beroep.

Hou je van reizen? Ja, heel erg. Als je over de wereld kunt reizen voor je beroep als golfer is dat natuurlijk prachtig. Ik vind het leuk om ver te reizen, verschillende banen te spelen en nieuwe mensen te leren kennen. Het lijkt me gaaf om naar de VS te gaan. Zelf kom ik vaak in Portugal met mijn ouders omdat mijn opa en oma daar een appartement hebben waar wij ook regelmatig verblijven. In Vilamoura zijn veel goede golfbanen.

Heb je een voorkeur voor één van de banen daar? The Old Course, Pinhal, maar eigenlijk vind ik veel banen mooi. Toen ik klein was gingen we naar Pine Cliffs, een negen-holes baan aan zee. De holes gaan omhoog en komen uiteindelijk uit op een klif vanwaar je geweldig uitzicht hebt over het strand en de zee. Je moet op die hole 6 over een ravijn heen slaan. Ik vond het een bizar mooie baan en een enorme uitdaging.

Wat is je lievelingsclub: Mijn ijzer vier. Die moet je slaan als een houtje. Het is echt een superclub net zoals mijn ijzer zeven, dat is ook een favoriete club. Met mijn P chip ik en als de afstand naar de vlag kort is, chip ik met een sandwedge. Ik moet er van Patrique, mijn golfleraar, op letten dat mijn benen goed staan.

Je hebt les op golfclub Houthak, maar je speelt ook op de Haarlemmermeeersche. Wat is de mooiste hole op de Haarlemmermeeersche? Hole acht op Leeghwater, een korte par 4. Ik scoor er altijd goed. Daardoor krijg je vertrouwen en kan er op die hole weinig misgaan. Hole drie op Lijnden, een eiland hole, die vind ik spannend. Sla ik met mijn ijzer 5, soms in de fringe, soms op de green en maak ik met twee putts par.

‘Ik heb veel 

bijna holes in

one geslagen’

Welke hole op Houtrak is mooi? Hole negen, vooral het uitzicht naar het clubhuis toe. Het is een lange par vier.

Van wie heb je les? Patrique Baljé geeft leuk les. Ik zit met andere kinderen in een groepje. Patrique is aardig, geeft duidelijke aanwijzingen en heeft veel humor. Soms kan ik ineens alle ballen in de baan naar rechts slaan. Dan denk ik aan wat Patrique heeft gezegd, met rechte armen slaan en mijn voeten goed neerzetten. Als ik mijn swing doe zoals het hoort, sla ik kaarsrecht.

Heb je weleens een hole in one geslagen? Het is heel gek, maar ik heb veel bijna holes in one geslagen. Echt een paar keer de bal op een millimeter van de hole.

Wat doe je als je een hole in one slaat? Heel hard juichen.

Hou je van ver slaan? Van ver en hard slaan krijg je een kick. Als ik boos ben, sla ik nog harder. Dat is superleuk omdat het ook oplucht.

Koelbloedig zijn noem jij als belangrijke eigenschap voor een profgolfer. Ja, je moet koelbloedig zijn als golfer en je van niemand iets aantrekken. Je moet je focussen op je doel. Ook concentratie, geduld, beheersing en sportiviteit zijn belangrijke eigenschappen om pro te worden.

Welke golfer voldoet aan die eisen? Tiger. Tiger Woods doet dingen dat je denkt, dat kan gewoon niet. Hoe doet hij dat? Hij is een buitenaardse golfer, zoals ik hem noem. Ik probeer van hem te leren op tv. Zijn houding is geweldig, koelbloedig.

Met wie speel je vaak? Met vrienden en met mijn vader. Mijn vader is best goed, maar ook heel fanatiek. Ik probeer te winnen, want het is irritant dat mijn vader zo fanatiek is. Daarom vind ik het leuk als we een wedstrijdje spelen en ik win van hem. Hij heeft handicap 10.8.

Je wilt golfpro worden maar ook piloot. Piloot is een geweldig beroep. Over de wereld vliegen. Ik kijk veel naar vliegschema’s op Schiphol op mijn computer. Soms ga ik met een vriend vliegtuigen spotten. Als ik geen piloot word en ook geen professional golfer op de tour, word ik golfleraar.

Golft je moeder ook? Ja, mijn moeder golft ook. Straks kunnen we met het gezin de baan in, want mijn jongere broertje Sam is bezig met baanpermissie. Mijn oudere broer René golft heel goed en slaat zijn drives ontzettend ver. Putten beheerst hij ook. René is mijn halfbroer maar omdat we zo close zijn noem ik hem altijd mijn broer. René heeft een lage handicap, alleen heeft hij veel te weinig tijd om te trainen en te golfen. Hij werkt als presentator voor RUMAG. Hij maakt grappige filmpjes.

Misschien is dat een beroep voor jou, televisiepresentator? Haha, grappen maken zit wel in de familie, maar ik ben niet zo van het presenteren. Misschien mijn jongere broertje Sam, die kan ook heel grappig zijn.

,,Ik vind het leuk om ver te reizen, verschillende banen te spelen en nieuwe mensen te leren kennen.’’