Martijn & Jan Kees

Beste Jan Kees

Als een van de stemmen van de Nederlandse golf-televisie zal je de afgelopen weken regelmatig de vraag hebben gekregen hoe het nu precies zit met de uitzendrechten van de Europese en Amerikaanse Tour op Ziggo Sport. Meer precies, het níet meer uitzenden van een groot deel van de PGA Tour. En waar ik 'vraag' schreef mag je vast en zeker gerust 'klacht' lezen, want als ik de social mediakanalen zo volg is er veel onbegrip.

Alsof Ziggo er iets aan kan doen dat de sportrechten verder fragmenteren. Het is een ontwikkeling die niet te stoppen is, maar ik erger me er groen en geel aan. Als je liefhebber bent van golf, voetbal, Formule1, darts, films en series, blijf je abonnementen afsluiten! Ik zou bij benadering niet eens meer durven zeggen hoeveel betaalkanalen er inmiddels zijn.

Hoe ga jij om met die enorme keuzemogelijkheid? Vallen er dingen af of moet mevrouw Van der Velden elke maand hoofdschuddend concluderen dat er weer ergens een nieuw abonnementje is afgesloten?

Nee, ik verlang zeker niet terug naar de tijd dat er niets te zien was zonder dat je een schotel aan de gevel had hangen, maar de enorme versnippering is verre van ideaal.

Over die satelliet gesproken... ik neem aan dat jij die ook had?

 Veel kijkplezier gewenst,

Martijn

Hey Martijn,

Ja, ik had ooit een schotel op het dak om Sky te ontvangen in de tijd dat we in ons land alleen via de BBC naar een beetje golf konden kijken. Op zich eenvoudig allemaal.

Nu zijn de rechten zoals jij terecht zegt gefragmenteerd. Ook in golf. En wie zegt dat Ziggo het verkeerd doet, heeft echt geen idee en roept maar wat. Het is de PGA Tour die in 2018 een twaalfjarige overeenkomst afsloot met Discovery en meteen ook maar de rechten van andere Tours doorverkocht.

Wil je alles zien, dan moet je dus extra betalen. Het is natuurlijk wel zo dat Ziggo een overeenkomst heeft waardoor acht van de negen Majors (inclusief die van de vrouwen natuurlijk), de hele DP World Tour en een deel van de PGA Tour kan worden uitgezonden. Plus de Presidents Cup 2022 en de Ryder Cup 2023. En tal van samenvattingen en magazines.

En ja, ik heb nog meer sportabonnementen. Op Golf TV - je moet wel in dit vak - maar ook op Major League Baseball en de NFL. Plus natuurlijk op Netflix cs. Ik zal je niet vermoeien met een lijstje van krantenabonnementen. Mevrouw Van der Velden leest over mijn schouder mee en schudt haar wijze hoofd.

Je kunt je er groen en geel aan ergeren, maar het is wat het is. Ja, het was makkelijk om alles in één ‘mandje’ te hebben, maar die tijden zijn echt voorgoed voorbij.

Groet,

Jan Kees