Afbeelding

Zeven tips voor het meest succesvolle trainingsjaar ooit

Duurzaamheid. Het is één van de kernwaarden van mijn coaching filosofie. Februari en resoluties. Ik val maar meteen met de deur in huis, want resoluties creëren geen duurzaamheid. Zo, ik het maar gezegd. Ik wil daarom bijdragen in hoe je de hoge motivatie van het nieuwe jaar – de korte termijn – kunt omvormen tot een succesvolle trainingservaring in 2022. De lange termijn dus.

Begin

De kans is natuurlijk groot dat je je geïnspireerd voelt om in het begin van het jaar weer in het ritme van krachttraining te komen, mobiliteit dit jaar echt serieus gaat nemen of ambitie voelt om naar gemiddelden van 70, 80 of 90 dit jaar te zakken. Geweldig! Zorg ervoor dat je je doelen hebt opgeschreven, de reden(en) erachter duidelijk hebt en begint ze op te delen in subdoelen. Mocht je nog in een andere fase bevinden dan is dat ook oké. Ik weet als geen ander hoe ontmoedigend, intimiderend of confronterend het kan zijn om opnieuw te beginnen als je iets lang niet hebt gedaan. Misschien heb je je gezondheid of fitness verwaarloosd of misschien heb je niet erg goed voor je lichaam gezorgd, onthoud dan dat het maar één dag duurt om er weer in te komen. Je kunt nu beslissen om de verandering aan te brengen en nu is het echt het perfecte moment! Begin waar je bent. 

Verandering

Die veranderingen hoeven niet moeilijk, veel of ingewikkeld te zijn om effectief te zijn, blijvende resultaten te creëren en je een goed gevoel te geven. In plaats daarvan, focus op kleine actiestappen en behapbare trainingssessies is de juiste slimme keuze! Een belangrijke vaardigheid die je hierbij kan helpen om te ontwikkelen is containment. Het is de actie om iets schadelijks (alle gewoontes in januari willen veranderen tijdens het oppakken van een marathontraining onder een calorietekort en koolhydraatarm dieet) onder controle of binnen grenzen te houden. Het vraagt toewijding en focus op de dagelijkse momenten van integratie, zoals elke dag voldoende water drinken. Dat dit minder cool, stoer of sexy is, klopt. Maar de valkuil met resoluties is namelijk dat het lichaam in chronische staat van paraatheid (de vecht/vlug modus van het zenuwsysteem) komt. 

Schema 

Ik zal eerlijk met je zijn. Om duurzaamheid te realiseren, moet het trainingsprogramma of schema geleidelijk worden opgebouwd naar hogere volumes, intensiteit of complexiteit. Om progressie te realiseren en ervaren is een solide voedingsbodem van essentieel belang. Denk hierbij aan de dosering en kwaliteit van herstel door rust, slaap, stressregulatie en een uitgebalanceerd dieet met veel groenten. Het opschalen (of starten) van een prestatie- (of fitness) golftransformatie is al uitdagend genoeg. Er zijn zoveel individuele en programmavariabelen om rekening mee te houden. Daarom bied ik individuele mentoring aan. Ook in 2022. Ik wil dat je elke trainingssessie verlaat met een blij gevoel. Een goed gevoel van voldoening en plezier doordat je de beslissing hebt genomen om te gaan trainen. Elke sessie zou minstens één element moeten hebben dat je echt leuk vindt om te doen of voelen. Beweeg met intentie en aandacht. Zorg voor dagelijkse beweging in welke vorm dan ook. Maak dat een niet onderhandelbaar deel van 2022. Beweging is wat je letterlijk zal brengen van hier, naar daar. Het is het tegengif van stagnatie. Het tegenovergestelde van vastzitten. 

Maatwerk

Het is niet nodig om je trainingservaring nog moeilijker te maken met een aanpak (succes definiëren door alleen cijfers, te snel te veel doen, je huidige persoonlijke mentale of emotionele toestand niet in acht nemen enz.) waardoor je het gevoel krijgt dat je hebt gefaald. Investeer in ondersteuning. Een eerlijke oprechte coach, die zowel professioneel de kennis en ervaring in huis heeft, een visie leeft die jou inspireert en evenveel mens is als jou. Support van een coach die alle ins en outs meermaals heeft doorlopen. Dat is wat je inkoopt wanneer je bijvoorbeeld in een coachingprogramma stapt. Dat je een heleboel dingen aangereikt krijgt waar je in je eentje veel langer over zou doen om die uit te vogelen of waar je in je eentje in zou trappen wat je heel veel extra tijd zou kosten.

Veiligheid

Een andere kernwaarde van mijn coaching filosofie die zal helpen de motivatie voor 2022-doelen om te zetten in waardevolle trainingen die je voldoening brengen, is dat veiligheid een onderdeel is van, en niet het tegenovergestelde van, prestaties. Laat controle, beheersing, balans en bewustzijn niet schieten voor prestatie of ego. Training maakt blijvend. En onder stress keren we terug naar training. Dus hoe kun je verwachten dat je tijdens dat piektoernooi later dit jaar je laagste ronde scoort als je tijdens de oefenrondes verkeerde gewoonten hebt ontwikkeld. Keer op keer kom ik terug op de grootste waarde en return on investment die je je lichaam - mind - spel kunt geven in 2022: Fundamental Routines en Full Body Freedom. (kijk op www.lpgolfperformance.nl om te starten)

Sleutels

Tot slot de zeven sleutels tot een succesvol trainingsjaar: 

  1. Helderheid: over je doelen en de motivatie erachter 
  2. Verandering: focus op regelmaat 
  3. Transformatie: door progressieve opbouw in het schema
  4. Fundament: door een solide voedingsbodem 
  5. Goed gevoel: begin waar je bent
  6. Support: want Max Verstappen was zonder coaching-team ook geen wereldkampioen geworden
  7. Veiligheid: als onderdeel van het proces