Y-balance test voor de onderste extemiteit.
Y-balance test voor de onderste extemiteit.

Verdonk fit op weg geholpen

Om zijn werkzaamheden als GPA-golffysiotherapeut duidelijk te maken, schetst André van Alphen van FysioConcept sportmedisch centrum Amsterdam hier zijn behandelplan van de 23-jarige golfer Aydan Verdonk. Die kwam in augustus 2021 bij hem in de praktijk om zich voor te bereiden op de kwalificatie van de Pro Golf Tour 2022.

De intake

Aydans droom was al van jongs af aan profvoetballer te worden. Die kans kreeg hij nadat hij op 11-jarige leeftijd gescout werd door de KNVB en FC Utrecht. Helaas bleek zijn talent onvoldoende en daardoor verloor Aydan zijn interesse in voetbal. Daarnaast speelde hij ook golf en rugby. Rugby bleek voor hem een stuk succesvoller te zijn dan voetbal. Hij speelde met de Nederlandse jeugd verschillende EK’s. Helaas kwam ook aan zijn rugbycarrière een einde na meerdere vervelende blessures.

Uit de intake bleek dat Aydan last van had van zijn linkerschouder en rechterbeen/heup. In swing bleek zijn balans in de eindstand van de swing onvoldoende en soms speelde de pijn in zijn linkerschouder op.

Het onderzoek

Het eerste onderzoek bestond uit een 4S-Quick scan (4 segmenten-test) en een swinganalyse / bewegingsonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de mobiliteit rond de rotatie-assen van het lichaam: benen/voeten (1-onderste segment), romp (2-middelste segment), bovenarmen/schouders (3-bovenste segment), onderarm/pols (4-topsegment). Deze waren de belangrijkste delen om naar te kijken.

Vervolgens een FMS: functional movement screening. Daarbij wordt de kracht, balans en mobiliteit, lenigheid getest van het gehele lichaam, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen het voldoen aan de testnorm (dat heet F = functioneel = wel / D = dysfunctioneel = niet) en eventueel optredende pijn ( P = pijn / N = geen pijn). Zo ontstaan vier categorieën DN, DP, FP, FN op basis waarvan de therapie (manuele therapie en oefentherapie) wordt ingesteld.

Een voorbeeld van een gebruikte test is de Y-balance test voor de bovenste (arm) en onderste extremiteit (been). Bij die laatste wordt gekeken naar de symmetrie en afstand waarmee staande op het ene been kunt reiken met het andere been. Daarmee meet je eigenlijk kracht en mate van rotatie.

Uit deze tests bleek de balans van het linkerbeen onvoldoende voor een stabiele swing, en verder was de kracht van de linkerarm in de rotaties onvoldoende. Verder bleek, waarschijnlijk door de voorgaande sporten, een disbalans in de verhouding tussen boven- en onderlichaam. Tot slot was mijn oordeel dat Aydan voor een aanstaande professionele golfer te veel spieromvang, kracht en gewicht had.

Advies en oefentherapie

Aydan kreeg een sportdieet om tien kilo te verliezen en advies hoe te eten tijdens een wedstrijd. Vermindering van de spiermassa werd verkregen door andere krachttraining, dat wil zeggen minder gewicht met meer snelheid. Verbeteren balans op linkerbeen door openen swing.

De in elkaar gedoken houding met te bolle bovenrug werd gecorrigeerd door fixeren van de lage rug en strekken van de bovenrug. De basisoefening hiervoor is: vingers op de onderste ribben en rand van het bekken, heup knik en daarna knie knik, die ook zeer bruikbaar is voor de professionele golfer.

Kracht- en coördinatie-oefeningen met een cable machine en elastiek voor de schouder.

Op de drivingrange aanpassen van swingsoepelheid en ritme. De swing rope (zie foto) is hier een goed trainingsmiddel voor.

De resultaten

De resultaten van de training en aanpassingen werden na vier maanden duidelijk zichtbaar. 

Aydan heeft geen last meer van zijn linkerschouder, de balans van het linkerbeen is tachtig procent verbeterd, het lichaamsgewicht is acht kilo minder, en de energie tijdens een golfronde is beter door uitgekiend te eten.

Wij wensen Aydan veel succes met zijn deelname aan de Pro Golf Tour 2022. Wie Aydan wil volgen kan dat doen op www.aydanverdonk.nl

Voor meer info over de behandelingen door André van Alphen bezoek de website fysioconcept.nl.

Oefening met de swing rope.
NIEUW BEELD