Afbeelding

Meer dan 15 procent gezakt in handicap!


Hieronder deelt Danielle, sinds 2006 een sportieve golfster met een gedreven doel om beter en pijnvrij te golfen, haar verhaal. In 2021 is zij begonnen via mijn onlineprogramma met mijn methode gestart. Ik heb haar gevraagd wat ik wilde weten namens jou. Ik heb dus geprobeerd me in jou als golfer te verplaatsen en ben ervan overtuigd dat haar eerlijke verhaal je zal inspireren en motiveren.

Favoriete club in de tas? 

Callaway Big Bertha H5

Fysieke doel voor 2022? 

Met chronische rugklachten is golf niet de beste keuze qua sport. Ik ga fysiek dus niet voor de extra kilo’s aan gewicht tillen in de sportschool, maar voor continuïteit in golfyoga en golffitness zodat ik kan blijven golfen. Vooral heel langzaam opbouwen. Ook ontspanning en rust hoort daarbij voor een goed herstel. Dat vind ik erg moeilijk en is een aandachtspunt. Gelukkig besteedt Liesbeth daar ook veel aandacht aan.

Waren er drempels om te starten met specifieke golf fitnesstraining? 

De pijn in mijn rug gaf angst om anders te gaan bewegen dan de bekende oefeningen van de fysiotherapeut. Ik wilde toch iets proberen om uit die vicieuze cirkel te stappen en heb een sprong in het diepe gewaagd. In het begin deed ik een paar rustige bewegingen die ik op de Instagram pagina van Liesbeth had gezien. Het ging goed en maakte mij enthousiast. Dit gaf de trigger om verder aan de slag te gaan met deze methode en te starten met Fundamental Routines. Dat het zo’n enorm verschil zou maken had ik nooit verwacht.

Heb je een meetbaar resultaat behaalt? 

Mijn handicap is in 2021 vanaf het moment dat ik met Fundamental Routines ben begonnen met meer dan vijftien procent omlaaggegaan. In de ochtend wanneer ik uit bed stap loop ik meteen rechtop, voorheen liep ik hartstikke krom, maar nu ben ik leniger. Ook ben ik ontzettend blij dat ik nu mijn rechterbeen en voet beter kan gebruiken. Daar zat niet zoveel kracht in. Ik durf nu te bewegen en heb meer vertrouwen.

Welke routine heeft je het meest geholpen? 

Elke ochtend doe ik de mobiliteit routine. Je hebt er maar een paar minuten voor nodig en de stramheid verdwijnt. Ik voel me de hele dag prettiger. Daarnaast doe ik voor het golfen de warm-up. Dit maakt de juiste golfspieren goed wakker en verkleint het risico op blessures. Voor mijn herstel is de cooling down belangrijk. Verder doe ik twee tot drie keer per week een andere routine erbij. De meeste routines duren zo’n twintig minuten. 

Via Liesbeth ben ik ook bij Full Body Freedom terecht gekomen. Deze routines zijn weer heel anders. Door steeds kleine aanpassingen en deze structureel door te voeren voel ik me zoveel beter op de baan en naast de baan. 

Welke oefeningen ondersteunen je het meest tijdens golfen? 

De warm-up maakt voor mij een groot verschil. Ik vul deze aan met andere bewegingen als squats en warrior 3. De ’Strong Core’ routine van Full Body Freedom geeft mij ook een sterk en zeker gevoel op de baan. 

Welke oude gewoontes heb je losgelaten? 

Pijnstillers nemen voordat ik ga golfen doe ik niet meer. Ze zitten nog wel in mijn tas voor de zekerheid, dat durf ik nog niet los te laten. Verder eet en drink ik anders op de baan dan voorheen. Geen producten vol met suiker maar noten en vooral veel water. Daar ga je veel beter van spelen. In de sportschool train ik effectiever. Geen lange cardiosessies meer, dat heeft helemaal geen zin voor golf.

Op welke manier voegt specifieke training waarde toe?

Verbetering in stabiliteit en meer power in de swing. Ik voel me zekerder, sterker. Door golfyoga ben ik beter gaan voelen wat ik doe tijdens mijn swing. Dit geeft me ook meer rust op de baan. Voorheen had ik vaak spierpijn na het golfen, dit heb ik nu niet meer. 

Wat motiveert je om te trainen?

Om te kunnen golfen moet ik trainen. Er zijn veel mogelijkheden heb ik inmiddels ontdekt. De ene keer meer uitdagend en wanneer ik moe ben wat meer gefocust op herstel. Die afwisseling maakt het leuk maar ook natuurlijk het zichtbare resultaat maakt me heel enthousiast. Het hoeft niet veel tijd te kosten wanneer je op de juiste manier traint. Dat vind ik heel mooi.

Waar liggen je uitdagingen en kansen op dit moment? 

Mijn uitdagingen liggen in het herstel. Ik heb geen topsportlichaam en mijn spieren zijn snel overbelast. Om daar rekening mee te houden, is iets dat ik moet leren met vallen en opstaan. Ik heb veel zin in het komende seizoen nu mijn lichaam meer meewerkt en in balans is. Vorig jaar heb ik een paar keer meegedaan met een golfwedstrijd. Dat wil ik dit jaar wat vaker doen. 

Welke support heb je gevonden bij coach Liesbeth? 

Liesbeth heeft ontzettend veel kennis, enthousiasme en passie voor haar vak. Zij is heel benaderbaar en beantwoordt graag vragen en geeft tips. Van oefeningen tot leestips, mentaal of fysiek. Ze deelt veel van haar kennis via social mediakanalen. Ik vind dat erg prettig en vaak krijg ik daardoor ook een reminder om te letten op bepaalde dingen, de stok achter de deur of een duwtje in de rug. Bij Liesbeth gaat het niet alleen om het uitvoeren van een oefening, ze gaat voor het hele plaatje, body & mind. Zij is een enorme steun voor mij. Door haar begeleiding ben ik verder gekomen dan ik had verwacht.