Martijn & Jan Kees

Hi Jan Kees,

Terwijl ik deze vraag optik, komt de regen met bakken naar beneden en dondert het dat het bliksemt. Voor het eerst in weken moet ik daar bij zeggen want het was een droog voorjaar. Hoe ik dat weet? Niet omdat ik de plantjes in de tuin bijkans hoor juichen over het nat dat nu over ze wordt uitgestort. Ook niet omdat de regenton die we in de tuin hebben staan vooral een fijne plek is geworden voor spinnen. Nee, vooral natuurlijk door de eerste gele plekken op de fairways omdat er al begin mei een verbod op het gebruik van oppervlaktewater werd afgekondigd voor de provincie Noord-Brabant en er inmiddels nog een paar provincies bij zijn gekomen waar het gras het even zonder menselijke ondersteuning moet stellen. Het is een situatie waar we helaas aan zullen moeten wennen zegt iedereen die ervoor heeft doorgeleerd: grotere periodes van droogte, met nu en dan momenten van enorme hoosbuien. 

Hoewel jij er natuurlijk ook niet voor hebt doorgeleerd heb je vast een mening over deze situatie. Hoe ga je als baan om met dan weer teveel en dan weer te weinig water? Kunnen we nog wel uitgaan van immer groene fairways? Of is geel, zoals we al vaker schreven in Golfers Magazine, het nieuwe groen?

Groet, Martijn

Dag Martijn,

Inderdaad, we moeten met de gevolgen van de verandering van het klimaat leren leven.

De situatie op alle banen op de hogere zandgronden is zorgwekkend en ik vrees dat dit de komende jaren niet beter gaat worden.

De clubs zullen slimmer met hun banen om moeten gaan en de Nederlandse Golf Federatie zal hen ongetwijfeld met raad en daad bijstaan. Het is ieders belang dat de 400 duizend golfers in ons land door alle stakeholders goed moeten worden geïnformeerd. En daar ontbreekt het aan. Het is te veel een hap-snap beleid.

Een gebrek aan water is een van de elementen, want er is natuurlijk ook het bijna volledige verbod op zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen. Wat dat betreft zijn ‘we’ wel op de goede weg.

Ik kom nog even terug op de waterproblematiek. Jaren geleden al liet architect Gerard Jol mij op de baan van Cromstrijen zien hoe hij bij aanpassingen aan de baan natuurlijk ogende voorzieningen had getroffen om overtollig regenwater weg te laten vloeien. Het Arabische woord daarvoor is wadi. En die wadi’s worden ook al in tal van steden aangelegd.

Tevens zullen de meeste banen spaarbekkens moeten aanleggen om een appeltje voor de dorst te hebben als er weer een verbod op het gebruik van bodem- en oppervlaktewater wordt ingesteld.

Groet,

Jan Kees