Teun van den Dijssel: ,,De clubkampioenschappen winnen lijkt me fantastisch. Dan komt je naam in het clubhuis aan de muur.’’
Teun van den Dijssel: ,,De clubkampioenschappen winnen lijkt me fantastisch. Dan komt je naam in het clubhuis aan de muur.’’

Teun van den Dijssel: golfer en directeur

’Anne van Dam is mijn voorbeeld’

Hij schreef zich een paar weken geleden in bij de Kamer van Koophandel met een eigen bedrijf. Naast zijn passie voor ondernemen, ontdekte Teun van den Dijssel (16) ook zijn passie voor golf. In ruim anderhalf jaar schopte Teun het van beginner tot een single handicap. Zijn grote voorbeeld is Anne van Dam. Als voormalig hockeyer sloeg Teun al gauw een fikse drive. Chippen gaat hem ook goed af, alleen het putten moet beter, vindt hij.

Wat is er moeilijk aan putten? Putten is niet mijn sterkte punt, dat kan frustrerend zijn. Ik zou veel meer moeten trainen op putten, op lijnen lezen, maar een paar uur op de green trainen vind ik eerlijk gezegd lastig.

Vond je hockey niet meer leuk dat je ging golfen? Jawel, maar ik kreeg blessures. Ik begon als speler, later werd ik keeper van het team omdat ik hypermobiel ben. Dat is vervelend want ik heb snel last van mijn gewrichten. Omdat ik moest stoppen met hockey, zocht ik naar een sport waar ik niet hoefde te rennen. Golf bleek de perfecte sport.
Je werd lid van Golf en Countryclub. Heiloo, hoe kwam je daar terecht? Ik woon naast de golfbaan, dus ik kende de baan. Jeroen, mijn oom, speelt ook op Heiloo. Hij is ontzettend goed en heeft handicap 4. Ik zou hem graag willen inhalen qua handicap. Mijn opa, de vader van mijn vader, is tweeëntachtig en golft nog. Omdat ik mezelf wil blijven uitdagen, wil ik weten hoeveel ik kan zakken in handicap. Toen ik begon met golf was mijn doel een handicap onder de twintig, daarna werd mijn doel een single handicap. Nu probeer ik zo dicht mogelijk bij nul te komen.

Wat is je favoriete hole op je club? Hole 5. Het is een par 4. Ik vind het een uitdagende hole met een dogleg naar rechts. Het is tweehonderddertig meter tot de dogleg. Ik speel van wit en sla mijn driver op hole 5. Soms zit mijn driver nog niet helemaal ingeslepen, waardoor ik een hoek of een slice sla. Maar als de bal goed gaat, leg ik hem mooi recht op de dogleg en probeer ik een birdie te maken.

Wat doe je als een birdie hebt geslagen? Ik ben heel blij en meestal maak ik een klein sprongetje, of een kleine juich. Wat heel komisch is in een wedstrijd, als ik geen spier verrek. Dan doe ik alsof het doodnormaal is dat ik een birdie maak, terwijl ik nog maar heel kort speel.

Vond je golf meteen leuk nadat je lang had gehockeyd? Ja, vooral ver slaan vond ik gelijk gaaf en nog steeds. Op dit moment sla ik met mijn driver ongeveer tweehonderd meter, als alles meezit, zonnig en droog weer, snelle fairways, dan sla ik met mijn driver tweehonderdvijftig meter.
Inclusief corona golf je anderhalf jaar, hoe heb je het golf eigen gemaakt? Laat ik zeggen dat ik graag snel leer. Op de club zijn twee trainers, Briska Schuurman en Rob van den Brink, van wie ik de basisbeginselen heb geleerd. Op dit moment volg ik de reguliere lessen bij Rob, competitietraining krijg ik van Briska. Naast de lessen wilde ik snel nog meer leren. Als iets me interesseert, wil ik alles weten. Ik zoek online dingen op en voor golf kwam ik terecht bij Rick Shiels. Een superleuke Engelse golfpro die met humor allerlei leuke en serieuze filmpjes over golf maakt, over hoe je je club vasthoudt, hoe je moet oplijnen en of je de sweetspot van je club hebt geraakt.

‘Mijn opa heeft 

een klassieke swing’

Ben je op school ook zo ijverig? Haha, nou en of… Ik zit op het Jac. P Thijsse college in Castricum. Een geweldige school omdat we het meeste werk in de klas mogen maken en daardoor weinig huiswerk hebben. Per vak krijg ik een overzichtelijk aantal toetsen verdeeld over het jaar, een heel prettig systeem.

Je bent zestien jaar en je hebt al een eigen bedrijf? Woensdag 13 april heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Mijn bedrijfje is een adviesbureau en heet V.D. Dijssel. Het is een soort marketing bedrijf. Het leek me leuk om jong voor mezelf te beginnen. Zo kan ik mijn eigen werktijden bepalen. Voor mijn bedrijf heb ik alleen maar een laptop en een website nodig.

Dus je bent directeur? Ja, eigenlijk wel. Omdat ik alles zelf plan, kan ik ook veel golfen. Regelmatig train ik op de driving range. Meestal kom ik met schooltas naar de baan en haal ik mijn golfclubs uit de locker.

Wie is je golfheld? Mijn opa van tweeëntachtig. Hij is lid van de Zaanse. Het is geweldig hoe hij nog speelt. Mijn opa heeft een klassieke swing maar ondanks zijn leeftijd is hij nog steeds goed. Je ziet wel dat hij minder soepel beweegt.
Mijn allergrootste golfheld is Tiger Woods. Beste speler tot nu toe. Het is ongelooflijk wat Tiger heeft bereikt, ik heb veel respect voor hem. Ook voor zijn zoon Charlie. Hij gaat zijn vader zeker opvolgen. Ik heb filmpjes gezien van Charlie, nou, ik verzeker je, die gaat het ver schoppen.

Vergeet je Anne van Dam niet? Nee hoor, Anne vergeet ik niet. Ik ben fan van haar, hoe ze ook speelt. Anne heeft een prachtige swing. Ik heb veel naar haar gekeken en van haar swing geleerd. Anne is mijn voorbeeld. Haar drive is fantastisch, ze slaat ver. Ze heeft veel potentie en ze komt weer terug op de LPGA Tour.

Je wilt zakken in handicap, wat wil je dit seizoen nog meer bereiken? Mijn single handicap heb ik gehaald op mijn eigen club. Mijn baan heeft negen holes die ik op mijn broekszak ken. Ik zou dus meer andere achttien holes banen moeten spelen om te kijken of mijn handicap constant blijft. De clubkampioenschappen winnen lijkt me fantastisch. Dan komt je naam in het clubhuis aan de muur.

Heb je fans? Mijn familie, vrienden en mijn oma.

Golft je oma ook? Mijn oma heeft gegolfd. Ze is de moeder van mijn moeder. Ze vindt het erg leuk dat ik golf. Mijn ouders hebben een huis laten bouwen en in tweeën gesplitst. Mijn broertje, mijn ouders en ik wonen in de ene helft, mijn oma in de andere helft. Het is heel gezellig dat ik mijn oma daardoor vaak zie.

Teun full swing. ,,Als alles meezit sla ik met mijn driver tweehonderdvijftig meter.’’