Zhen Bontan speelde sterk in Zweden, maar miste de winst in een play-off. ,,Ik ben blij met mijn spel.''
Zhen Bontan speelde sterk in Zweden, maar miste de winst in een play-off. ,,Ik ben blij met mijn spel.'' (Foto: Daniel H. Stauffer)

Nederlandse speelsters doen het goed op tweede niveau Europa

Bontan en Holmey maken indruk

Zhen Bontan en Lauren Holmey hebben indruk gemaakt op de LET Access Tour. Holmey boekte als amateur een mooie overwinning in Zwitserland, terwijl Zhen Bontan sterk voor de dag kwam in Zweden, waar ze in een play-off de winst aan de Zweedse Meja Örtengren moest laten.

Er is dit jaar een groepje Nederlandse speelsters dat op de LET Access Tour – het tweede niveau van Europa – probeert de stap omhoog te maken naar de Ladies European Tour. Op die, letterlijk vertaald, ’toegangstour’ doen die vrouwen het vooralsnog goed.

Neem Zwitserland, waar in het Flumserberg Ladies Open na twee ronden de nieuwbakken professional Nikki Hofstede alleen aan de leiding ging, met Lauren Holmey direct achter haar. Hofstede zag op de slotdag geen kans die positie vast te houden en eindigde uiteindelijk op een nog altijd knappe zesde plek. Holmey hield in die laatste ronde wel haar spel bij elkaar en een ronde van twee onder par bleek uiteindelijk genoeg om als amateur de overwinning te pakken.

,,Het voelde echt geweldig om mijn eerste overwinning te boeken in een professioneel toernooi. Ik ben daar heel blij mee’’, stelde de 19-jaroige Holmey na afloop. ,,Mijn vader was mijn caddie in dit toernooi. We hadden veel geleerd van de voorgaande toernooien en ik denk dat we deze week echt een goed team vormden.’’ En dat terwijl Holmey – die pas haar derde toernooi speelde op de LET Access – eerst nog had geworsteld met haar spel. ,,Ik heb een paar maanden geleden mijn clubs gewisseld en had het daarna moeilijk om me aan te passen. Die clubs zijn echt wel anders, dus ik was echt even zoekende. Maar nu voelt mijn spel hartstikke goed.’’

Holmey liet in drie ronden slechts drie slagen liggen, maar tot aan de allerlaatste hole had ze in de slotronde geen idee hoe haar kansen waren. ,,Tot de zestiende mochten we scores checken op onze telefoon, maar dat heb ik niet gedaan. Ik hoefde dat niet te weten. Maar op de achttiende keek ik wel, en zag dat ik aan een par voldoende had om te winnen. een kleine chip en een putt later was het klaar, en dat was echt heel fijn.’’

Zhen Bontan

Die overwinning kwam er een week later niet voor Zhen Bontan, maar ze kreeg wel de voordeeltjes van de winnares. De voormalig speelster van De Pan leek op de Tegelberga Golf Club in Zweden op weg naar de winst, zeker nadat ze op de turn twee onder par was. Maar vier bogeys op de tweede negen wierpen Bontan terug en boden de Zweedse amateur Meja Örtengren de kans langszij te komen. In een play-off moest Bontan vervolgens de winst aan de talentvolle Zweedse laten, maar ze incasseerde wél de cheque van achtduizend euro voor de winnares.

Ondanks het gemis van de overwinning was er tevredenheid bij Bontan. ,,Het was een geweldige week voor me’’, vertelde ze. ,,Ik wist na het toernooi in Zwitserland dat het wel goed zat met mijn spel. Ik wist dat ik de laatste ronde moest spelen zonder te weten wat de andere speelsters zouden doen, en in de laatste negen holes had ik het echt wel wat moeilijker, maar uiteindelijk ben ik gelukkig met mijn spel.’’

Op de ranking van de LET Access neemt Lauren Holmey de tweede plaats in, voor Zhen Bontan.

Lauren Holmey met de trofee van het Flumserberg Ladies Open.