De Royal Bangkok Sports Club vanaf de Mahanakhon.
De Royal Bangkok Sports Club vanaf de Mahanakhon. (Foto: Eric Korver)

Stadsgolf op z’n best in Bangkok

Je hebt stadsgolf en stadsgolf. Maar wat je in het hart van Bangkok aantreft, is echt wel de overtreffende trap. De Royal Bangkok Sports Club telt achttien holes en bestaat inmiddels al ruim honderdtwintig jaar.

De aanblik vanaf de nabijgelegen wolkenkrabber Mahanakhon – met 314 meter het hoogste gebouw van Bangkok – is surrealistisch. Bangkok telt een zee aan torenhoge flats, een woud van staal en beton. En ergens tussen al dat grijs, wit en zwart prijkt een groene oase. Al sinds 1901 ligt daar de Royal Bangkok Sports Club. Ooit goedgekeurd door koning Chulalongkorn, en gekoesterd door zijn opvolgers, zoals koning Vakiravudh, die sterk overtuigd was van het belang van sport.

Zo groeide het complex uit tot een multifunctioneel terrein met de mogelijkheid tot vele sporten. Maar de aandacht van bovenaf wordt nog altijd getrokken door die golfcourse, omringd door een racebaan voor paarden.

Overbodig te zeggen dat de RBSC wel een exclusief gezelschap is. In eerste instantie was de club vooral bedoeld voor expats uit het westen en voor de Thaise aristocraten, maar dat is in de loop der jaren wel wat veranderd. Niettemin staat de club nog steeds te boek als het domein van de high society. Het lidmaatschap is nog altijd uiterst exclusief en zonder enige twijfel veel te prijzig voor de gewone Thai, die het moet doen met hooguit een paar honderd euro per maand. En dus moeten we het maar doen met dat fenomenale uitzicht op de Royal Bangkok Sports Club.