Martijn & Jan Kees

Beste Martijn,

Het ene Europese Tour-seizoen is nog niet afgelopen of het volgende staat weer voor de deur. Van de Qualifying School naar het Joburg Open is virtueel maar een kleine stap.

Maar wel een wereld van verschil.

December is een maand van rust die deels wreed wordt verstoord door het WK voetbal in Qatar. Slecht voor mijn bioritme.

Al met al vind ik het niet erg dat er even niet of anders heel weinig wordt gegolft. Er is enige geestelijke rust nodig. Het jaar 2022 was er één waarin ik op een gegeven moment een paar keer per dag checkte of er nog nieuws over Greg Norman, het Saoedische bewind en de overlopers was. Daar ben ik een paar weken geleden radicaal mee gestopt.

Je leest het al: ik kan dat stel nog steeds niet uitstaan, omdat het uiteindelijk zo maar kan betekenen dat topgolf zoals jij en ik dat al jaren kennen als een kaartenhuis in elkaar zakt. Ik weet het, ook dan gaat het leven van de clubgolfer gewoon door, maar het is toch allemaal anders. Allemaal minder leuk. Toch? Of zie jij het minder somber in?

Groet en tot snel,

Jan Kees

Hi Jan Kees,

Onlangs sprak ik voor Golfers Magazine uitgebreid met Joost Luiten en natuurlijk kwam in dat gesprek ook LIV voorbij. Zijn blik op het rebellencircuit – ik blijf dat een mooie term vinden – was heel simpel. 'Het is goed voor de golfers en goed voor de circuits. Kijk maar wat er de afgelopen maanden met de prijzengelden is gebeurd.'

Daarmee heeft hij een punt. Als je het morele aspect niet meeweegt, als je de privé-oorlog van Greg Norman links laat liggen, maar zuiver kijkt vanuit het perspectief van de spelers, dan is het allemaal zo slecht nog niet. 

Maar geldt dat ook voor de volgers en fans? Daar heb ik mijn twijfels over. Of nee, daarvan weet ik zeker dat het geen goed nieuws is. Ik wil Rory, Scottie, DeChambeau en Smith tegen elkaar zien spelen, niet op verschillende circuits. Natuurlijk, met de DP World Tour en de PGA Tour heb je dat ook niet, maar het is niet voor niets dat de absolute top van Europa op een gegeven moment de oversteek maakt. In Amerika, daar meet je je met de allerbesten. Althans, zo was het. De fragmentatie van het topgolf maakt dat je eigenlijk niet meer weet waar je moet kijken en dat kan zomaar betekenen dat je uiteindelijk afhaakt.

Laten we hopen dat dat niet gebeurt. Daarvoor is onze sport veel te mooi.

Martijn