Fotografie: Ralph Reniers Kleding: Lululemon
Fotografie: Ralph Reniers Kleding: Lululemon

Hoe verbeter je de ademhaling? De integrale aanpak inclusief vragenlijst

Stress in de baan

Mijn scherp gefocuste missie van de afgelopen tien jaar was om jou, sportieve golfers en PGA-professionals, chronische klachten zoals lage rugpijn te laten voorkomen, meer plezier te laten ervaren en een sterk fit golflichaam te ontwikkelen.

Ik sta voor een integrale, maar golf-specifieke aanpak. Voor preventie en performance. Dit is belangrijk omdat het voor jou als golfer, zeer moeiteloos, lagere scores oplevert. Het helpt je daarbij. En dat is waar al mijn passie ligt. Dat is waar de missie van LP Golf Performance naartoe gaat en dat is wat ik elke dag sinds 2011 doe. Elf jaar aan kennis, ervaring, vaardigheden, mindset en trackrecord met mijn methode kun je bij mij krijgen. In Nationaal Golfmagazine deel ik sinds 2018 in alle eerlijkheid en met het grootste enthousiasme hierover. En weet je, er is nog zoveel te delen. De kansen, de beweging naar een fitte golfgemeenschap zijn ingezet en groeien hard, maar het plafond is verre van bereikt. 

Gesloten deuren

Hieronder vind je mijn vragenlijst. Een vragenlijst over de ademhaling die ik normaal achter gesloten deuren van mijn 1:1 High Performance Program houd maar die ik hier met jou wil delen. Want de impact van ademhaling op golfprestaties komt, ondanks de voordelen, bijna nergens aan bod. De intentie van deze vragen is om de focus op jouw ademhaling te vergroten of misschien wel te verdiepen of verleggen. Het gaat in dit stadium (en zonder persoonlijk deskundige beoordeling) niet om een diagnose. Het gaat niet over goed of slecht. Verandering in de manier van ademhalen begint allereerst bij bewustwording. De juiste vragen helpen je daarbij. Evalueer nadien vooral met een dosis zelfcompassie. 

         Nooit 0          Zelden 1          Soms 2          Vaak 3          Heel vaak 4         
Ik voel dat ik snel ademhaal                                                      
Het is lastig om diep te ademen                                                      
De inademing is kort of hoog                                                      
De uitademing is kort                                                      
Ik voel dat mijn kaken gespannen zijn                                                      
Ik word kortademig als ik golf                                                      
Ik merk dat ik mijn adem inhoud                                                      
Ik adem overdag door mijn mond                                                      
Ik adem overdag door mijn neus                                                      
Ik adem ’s nachts door mijn mond                                                      
Ademhaling oefening in de warming-up                                                      
Ik let tijdens het sporten op mijn ademhaling                                                      
Ik let tijdens het golfen op mijn ademhaling                                                      
Het ademhalen voor een swing                                                      
Ik gebruik ademhaling tijdens het putten om mezelf rustig en ontspannen te maken                                                      
Tijdens concentratie houd ik de ademhaling vast                                                      
Ik voel me gespannen op de baan                                                      

Actie wint altijd

Bekijk je antwoorden. Wat valt je op? Waar zou je meer van willen leren of in wensen te groeien? Welke onderdelen voelen misschien oncomfortabel en welke ben je al helemaal tevreden mee? Dit is mijn uitnodiging om erover te reflecteren. Evenals bij alle andere blogs die ik met je deel hoop ik dat je de informatie of ideeën echt tot je kunt nemen, ermee kunt experimenteren of erover kan praten. Misschien is er ergens wel een mogelijkheid om een bepaald (voor)oordeel los te laten? De implementatie hoeft zeker niet te gaan zoals je verwacht. Het gaat erom dat je actie onderneemt. En als je hulp nodig hebt, laat het ons weten. We zijn er voor je bij elke stap. 

Spits 

Het is toch te gek dat ons ergens is aangeleerd om ademhalingstechnieken op momenten van stress of verhoogde adrenaline toe te passen (denk maar aan die cruciale putt of allesbepalend teeshot), wanneer we dat niet eerst in een ontspannen veilige setting hebben geoefend. Het is net zoals leren autorijden. Je wilt toch echt eerst goed kunnen schakelen en je op je gemak voelen in de bebouwde kom voordat je op de ring van Amsterdam tijdens de spits rijdt?

Hoe dan?

Er is daadwerkelijk een fundamenteel verschil in zelf iets lezen en mijn onlineprogramma’s: ik help je met de structuur en oefeningen vanuit het comfort van jouw thuis zodat je het later kunt integreren op de baan. De stap is te starten met ‘Fundamental Routines’ en ‘Full Body Freedom’. Daar vind je mijn ademhalingsoefeningen. Je wordt er geïntroduceerd en je traint er om efficiënt te ademen. Deze ademhalingsoefeningen zullen je rotatievermogen exponentieel vergroten. Jouw toegang claim je makkelijk via lpgolfperformance.nl. Ik kan niet wachten je daar te zien. 

Therapie 

Een belangrijke nuance die ik dien te maken. Een disclaimer. Het gaat in deze setting om ademhalingsoefeningen ter bevordering van algemene gezondheid en prestaties. Om ademhaling als ons natuurlijk fysiologisch proces in te zetten om het lichaam sneller te doen herstellen, makkelijker met druk om te kunnen gaan, langer energie te hebben, explosiever te zijn en noem zo maar op. Het gaat hier niet om therapeutisch ademwerk dat bijvoorbeeld bij traumatherapie aan bod kan komen. 

Terugkoppelen

Je mag altijd aan mij terugkoppelen welke inzichten, keuzes of veranderingen mijn columns jou brengen. Ik ben oprecht benieuwd en nieuwsgierig naar jouw verhaal. Dat kan makkelijk via @lp.golf.performance (Instagram dm) of info@lpgolfperformance.nl Dank voor het lezen en relax… adem nu even helemaal uit.