Dalma Juhasz op Houtrak. ,,Als topgolfer moet je waarderen dat dat je elke dag iets kan doen waar je van houdt.’’
Dalma Juhasz op Houtrak. ,,Als topgolfer moet je waarderen dat dat je elke dag iets kan doen waar je van houdt.’’

’Golftrainer Ad Wessels beschouw ik als mijn opa’

Dalma Juhasz level par op Houtrak

Terwijl haar vader door de baan loopt met een vriend, oefent Dalma haar chips en putts met veel accuratesse en geduld. Dalma, geboren in Hongarije, traint regelmatig met haar vader op golfbaan Houtrak waar ze allebei lid zijn. Dalma is blij met de nieuwe veranderingen op de golfbaan. Ze is de enige dochter en ze is de enige van de kinderen die golft. Haar broers, maar ook haar moeder golfen niet. Met haar moeder is ze pasgeleden wel met vakantie geweest.

Waar ging de reis heen? Naar Hongarije, naar mijn oma die daar woont. Ik ben Hongaars en heb tot mijn zevende in Hongarije gewoond. We zijn met ons gezin naar Nederland gekomen voor een beter toekomstperspectief. Mijn oma woont nog steeds in Hongarije in een klein plaatsje vlak bij Boedapest. Boedapest is een prachtige stad, Mooie architectuur, indrukwekkende kastelen en gebouwen. Toch heb ik de meeste jaren van mijn leven tot nu toe in Nederland gewoond. Ik voel me Nederlands met Hongaarse roots.

Golfde je al in Hongarije? Ik ben begonnen met golf omdat ik meeging met mijn vader die bij Spaarnwoude speelde. Ik ging met hem mee en ik vond golf gelijk hartstikke leuk. Ik zat in een jeugdgroepje op les. Het was niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Soms was ik de enige van het groepje dat kwam opdagen. Mijn vader en ik zochten een trainer die serieus en goed was. Ik kwam bij Ad Wessels terecht. Een grote indrukwekkende man, vooral als hij zijn cowboyhoed opzette.

Ad Wessels stond erom bekend dat hij niet iedereen wilde trainen. Ga maar ballen slaan, zei Ad tegen mij. Het eerste half uur zei Ad niets. Hij keek me niet aan en keek alleen maar hoe ik sloeg. We hadden daarna een gesprek over wat ik wilde bereiken. Wat kon Ad van mij verwachten, wat mocht ik van Ad verwachten. We hadden een goede klik. Ik heb veel van Ad geleerd in de jaren dat ik les van hem had. Omdat Ad gezondheidsproblemen kreeg, kon hij mij niet meer trainen. Ad heeft mij enorm gesteund. Ad zie ik een beetje als mijn opa. Hij nodigde ons uit voor een etentje en met kerst gingen we bij hem op bezoek.

Bij welke pro kwam je terecht? Bij Sander van Duijn, op golfclub Houtrak. Hij heeft een nieuwe impuls gegeven aan mijn golfspel, hij is modern in zijn denken over golf. Sander let op details en hij is iemand op wie ik kan terugvallen. Als mijn swing niet gaat, maak ik een filmpje dat ik naar Sander stuur en vraag ik hem om advies. Ik werk aan kleine dingen zoals mijn club die in de swingbaan moet blijven. De club van smal naar breed en terug naar smal brengen. Ik ben vaak op de baan omdat ik alle aanwijzingen in praktijk wil brengen. Sommige mensen vragen weleens: Ga je nou alweer naar de golfbaan?

Wat zeg je tegen die mensen? Dat ik iets wil bereiken. Elke dag dat ik opsta, denk ik, ik ga naar de golfbaan, heerlijk trainen. Ik zie mooie zonsopkomsten. Aan het begin van de lente krijg ik de kriebels als het nog een beetje fris is en de zon later warmer wordt.
Je traint elke dag, moet je niet naar school? Dit jaar ben ik geslaagd voor het VWO. Het is fijn dat ik het examen heb gehaald. Dus nu heb ik een tussenjaar en richt ik me voornamelijk op golf. Mijn handicap moet naar beneden. Ik zit nu op 1.9. Daarnaast zoek ik een baantje om naast mijn golf te kunnen doen.

’De belangrijkste

slag is altijd

de volgende’

Welke hole is de mooiste op Houtrak? Hole 14. Een par 3, over water. Afhankelijk van het weer sla ik af met een ijzer 6 of 7. Je moet de hole tactisch spelen. De green loopt naar rechts. Als ik dan naast de green lig, gebruik ik meestal een sandwedge of een pitchingwedge, afhankelijk van de ligging.

Welke eigenschappen heeft een topgolfer nodig om te slagen als pro? Een topgolfer moet ambitieus, gemotiveerd en gepassioneerd zijn. Een golfer moet in de baan accepteren wat er gebeurt, want de belangrijkste slag is altijd de volgende. Als topgolfer moet je waarderen dat dat je elke dag iets kan doen waar je van houdt. 

Welke eigenschappen heb jij? Ik denk dat ik een aantal eigenschappen van een professioneel golfster heb. Ik ben erg gemotiveerd en ambitieus. Ik ben streng voor mezelf en train zo veel mogelijk.

Wat is je favoriete club? Grappig dat je dat vraagt. Op dit moment is dat een ijzer 8. Ik kan veel met de club. Maar het kan best zijn dat ik over een tijdje een andere favoriete club heb. Van de zomer was mijn driver mijn lievelingsclub. Met normaal weer sla ik rond de tweehonderd meter met mijn driver.

Wie is de beste golfer van de wereld? Nelly Korda en bij de mannen Jordan Spieth omdat ik hem zo’n heerlijke gozer vind. Maar Tiger staat bovenaan. Ik wil hem ontmoeten en al zijn levensverhalen horen. 

Waarom is Nelly Korda zo goed? Ze heeft zo’n mooie en goede swing. Het is ook haar manier van spelen. Ze is een geweldige stabiele golfster. Maar toch, als ik golf op tv kijk, zie ik ook professionals het water in slaan. Dan denk ik, oh, gelukkig doen zij dat ook.
Overigens vind ik Anne van Dam heel sterk en Anne Sterre den Dunnen vind ik supergoed. Ik heb haar op Houtrak zien oefenen. Waanzinnig zoals zij slaat. Ze komt met zoveel vertrouwen aanlopen met haar oranje golftas.
Wat is het beste rondje dat je hebt gespeeld ooit? Een paar weken geleden heb ik mijn beste rondje ooit gelopen met het eindresultaat van level par. Ik maakte in totaal vijf birdies, helaas ook vijf bogeys. 

Hoe speelt je vader? Heel goed. Hij heeft een handicap rond de 3. We trainen en spelen veel samen. We kunnen goed met elkaar opschieten. Mijn vader is mijn caddie. Hij heeft soms een andere manier van benaderen van golf, maar dat is juist goed. Mentaal is hij sterk en hij moedigt mij aan. Soms geeft hij advies over clubkeuze, maar uiteindelijk beslis ik. We kunnen ook enorm met elkaar lachen. 

Wat is Hongaars aan jullie? Dat we Hongaars praten. Dat doen we met de familie, maar verder voel ik me gewoon Nederlands. Wat ik het leukst vind van mijn geboorteland? De Hongaarse toetjes, die zijn zalig. Vooral Mignon, de buitenkant van het cakeje is roze en is zacht van binnen en smaakt naar punch.

Dalma met haar vader. ,,We trainen en spelen veel samen.’’