Twee keer Atthaya Thitikul. Links in 2017 als winnares van het Dutch Junior Open, en rechts dit najaar als winnares van het Walmart NW Arkansas Championship.
Twee keer Atthaya Thitikul. Links in 2017 als winnares van het Dutch Junior Open, en rechts dit najaar als winnares van het Walmart NW Arkansas Championship.

Atthaya Thitikul van Tox naar nummer één

Het Dutch Junior Open kan opnieuw een oud-deelnemer bijschrijven als nummer één van de wereld. Nadat eerder Martin Kaymer al tot de hoogste plek reikte, was dat nu de Thaise Atthaya Thitikul.

Atthaya Thitikul (19) kwam in de zomer van 2017 naar Toxandria. Op dat moment was ze al een sensatie, want de jonge Thaise was kort daarvoor de jongste speelster ooit geworden die een professioneel golftoernooi op haar naam had geschreven. Ze won het Thailand Championship op de leeftijd van slechts veertien jaar, vier maanden en negentien dagen. Op Toxandria schreef ze vervolgens ook het Dutch Junior Open op haar naam, iets waar Martin Kaymer destijds overigens niet in slaagde.

Na vier dagen op Toxandria tekende Thitikul voor een score van twintig slagen onder par, waarmee ze tien slagen minder had dan de nummer twee. Ze tekende in dat ene toernooi maar liefst twee keer voor een baanrecord. Eerst bracht ze dat op 64, om dat twee dagen later nog te verbeteren naar 63.

Sindsdien is het Thitikul voor de wind gegaan. Ze belandde al snel in de Verenigde Staten op de LPGA Tour, won daar toernooien en maakte snel faam. Eind oktober bereikte ze een nieuwe mijlpaal. De Thaise tiener won eerste in september het Walmart NW Arkansas Championship. Een maand later veroverde ze zonder zelf te spelen de nummer één plek op de wereldranglijst. Daarmee was ze pas de tweede speelster onder de twintig jaar die dat voor elkaar kreeg. Alleen Lydia Ko ging haar voor.

Thitikul, vorig jaar al de jongste speelster ooit die de ranking van de Ladies European Tour won, was in de wolken met haar eerste plaats op de wereldranglijst. ,,Dat betekent zoveel voor mijn team, mijn familie, mijn supporters en voor mijzelf. Het is zo’n eer dat mijn naam aan de top staat tussen de grootste spelers van deze sport. Het is heel bijzonder daar te komen, maar het zal nog veel moeilijker worden daar te blijven.’’

Daarmee had ze wel een vooruitziende blik. Twee weken later moest Thitikul die plek alweer overdoen aan Nelly Korda.

Voor Toxandria maakt dat niet uit. Het Dutch Junior Open kan weer een bijzonder detail bijschrijven in de toch al lange lijst van grote prestaties die oud-deelnemers leverden.