Wil Besseling. (Foto's Golfsupport.nl)
Wil Besseling. (Foto's Golfsupport.nl)

Vier Nederlanders in seizoen 2023

INLEIDEND KADER OVER BREEDTE PAGINA 2 X 2 KOLOM: HOOFDKOP ONDER INLEIDEND KADER

Het seizoen op de DP World Tour zit erop. Terwijl dit magazine op de pers ligt wordt de grote finale van de Race to Dubai afgewerkt, en zien we Tyrell Hatton en vooral Matthew Fitzpatrick een vliegende start maken, waarmee die laatste misschien wel Rory McIlroy afhoudt van weer een eindzege in de Race to Dubai.
Maar de finale voor veel andere mannen was al een paar weken eerder, in Portugal. Daar, in de Portugal Masters, kwam namelijk het reguliere seizoen tot een einde. Het seizoen waarin de punten konden worden verdiend om ook volgend jaar weer op de DP World Tour te kunnen spelen. En dát was voor veel golfers veel spannender dan de seizoenfinale in Dubai.

Daar ging het om sprokkelen van puntjes. Om wel of niet de cut halen, en daardoor uiteindelijk wel of niet bij die eerste 117 van de Race to Dubai te eindigen. Want dat is vooralsnog het cruciale getal, al schijnt daar nog verandering in te kunnen komen, iets waar vooral Renato Paratore op hoopt. Hij is de ongelukkige nummer 118. Bij de Nederlanders moesten Darius van Driel, Daan Huizing en – een stuk minder – Joost Luiten zich nog druk maken. Ook hen zien we volgend seizoen gelukkig terug op het hoogste niveau.

Wil Besseling

Hoefde zich uiteindelijk nergens druk om te maken. Besseling bivakkeerde al voor de Portugal Masters ergens rond plaats 75 en wist zich al enige tijd verzekerd van een kaart voor het seizoen 2023. Een luxe positie die het hem toestond in de zomer enige tijd vrijaf te nemen om de accu weer op te laden en daarna te werken aan het realiseren van een volgend doel: het halen van de Tourfinale in Dubai. Daarin slaagde de Noord-Hollander dan weer niet.

Na terugkeer van dat zomerreces bleven de echt fijne resultaten namelijk uit. Besseling haalde doorgaans wel de cut, maar kon nooit een echt lekkere greep in de prijzenpot doen en flink wat punten bijschrijven. Na de grote sprong in juni, waarin zijn tweede plaats in het Porsche European Open hem naar plek 37 op de ranking hielp, zakte Besseling daardoor langzaam maar zeker wat weg.
Hij sloot uiteindelijk af op plaats 74, na nog twee plekjes te zijn gestegen via de Nedbank Golf Challenge. Er had misschien meer ingezeten, maar Besseling kende overall natuurlijk een prima seizoen.

Daan Huizing

Vinden we terug op plaats 111 van de Race to Dubai. Een heel simpele conclusie: dat was genoeg voor Huizing, voor wie het vasthouden van zijn speelrecht het belangrijkste doel was dit seizoen.
Maar het was nog wel even billenknijpen. Huizing miste namelijk op één slag de cut in Vilamoura, en zat vervolgens in de moeilijke situatie dat hij zelf geen invloed meer had op het resultaat. Gelukkig was wel duidelijk dat er heel gekke dingen moesten gebeuren om hem nog buiten de top 117 te krijgen, maar goed, het blijft sport en er gebeuren wel vaker heel gekke dingen. Maar deze keer niet, en daardoor speelt ook Huizing volgend jaar gewoon weer op het hoogste niveau.

Maar ook Huizing zal tevreden zijn, zeker met zijn sterke middenstuk. Van eind juli tot begin september raapte de man uit Soest heel wat kostbare punten op, die hem uiteindelijk over de streep trokken. Daar liet hij zien gewoon op dit niveau thuis te horen.

Darius van Driel

Staat welgeteld één plaatsje lager dan Daan Huizing, namelijk op plek 112. Speelde een prima Portugal Masters. Dat was nodig ook, want Van Driel stond exact op plaats 117, en het is overbodig te zeggen dat het dan alle kanten op kan. Ook de verkeerde.

Maar zover liet Van Driel het niet komen. Vanaf dag één was hij er op de Victoria Golf Course goed bij, vastbesloten zijn speelrecht met minimaal een jaar te verlengen. Uiteindelijk kwam zijn kaart voor 2023 nooit meer in gevaar. Van Driel handhaafde zich hoog in het klassement en eindigde met veertien onder par als achttiende. Dat leverde naast een leuke cheque ook nog eens genoeg punten op om vijf plaatsen te stijgen op de ranking.

Van Driel dankte die kaart met name aan een sterk slot van het seizoen. In de laatste vier toernooien tekende hij voor een achtste plek, twee keer top twintig en een 37e plaats. En natuurlijk hielp ook de vierde plaats in Scandinavië flink mee. Overall: na een wat langzame start een prima seizoen voor Van Driel.

Joost Luiten

Liet in Portugal weer eens twee dingen zien. In de eerste plaats wat een geweldige strijder hij is, en daarnaast ook nog maar eens hoe goed hij kan golfen. Luiten wist wat zijn opdracht was in Portugal: hij moest minimaal solo op de derde plaats eindigen om op eigen kracht zijn speelrecht weer veilig te stellen. Hij gaf zichzelf een geweldige start: geen bogeys, acht birdies en meteen een toppositie. Luiten bleef daarna in het rood, maar twee rondjes waarin hij net niet laag genoeg ging, maakten de missie een stuk moeilijker. Reikte uiteindelijk met achttien onder par tot de zevende plaats, klom daardoor tien plekken op de Race to Dubai, maar bleef steken op plaats 126.

Dat was niet genoeg voor zijn missie: op eigen kracht die kaart binnenhalen. Maar Luiten kon terugvallen op zijn positie op de Career Money List, waarmee hij eenmalig zijn kaart kan claimen. Het siert Luiten dat hij dat liever niet wilde, maar het was uiteindelijk wel zijn vangnet. Maar voor alle duidelijkheid: als je dik twee maanden niet hebt gespeeld en dan nog zó dichtbij komt, zegt dat alles over je kwaliteiten. Daaraan hoeft niemand te twijfelen.

Daan Huizing. (Foto Golfsupport.nl)
Darius van Driel. (Foto Golfsupport.nl)
Joost Luiten (Foto Golfsupport.nl)