Het grote moment van de bekendmaking tijdens een wereldwijde live verbinding. Vlnr: Ross Hallett (IMG), Sabine Riezebos (Bernardus), Caroline Huyskes (NGF) en Alexandra Armas (LET). (Foto Nationaal Golfmagazine)
Het grote moment van de bekendmaking tijdens een wereldwijde live verbinding. Vlnr: Ross Hallett (IMG), Sabine Riezebos (Bernardus), Caroline Huyskes (NGF) en Alexandra Armas (LET). (Foto Nationaal Golfmagazine)

Ambities NGF en Bernardus komen samen in flinke stunt

Solheim Cup naar Nederland

door Eric Korver

De aankondiging van ’groot nieuws’ liet al weinig te raden over, maar met een presentatie die live de wereld over ging heeft de NGF de komst van de Solheim Cup 2026 naar Nederland officieel wereldkundig gemaakt. De beste golfsters van Europa en de Verenigde Staten strijken over vier jaar neer op Bernardus, en dat mag je gerust sensationeel noemen.

Met het binnenhalen van de Solheim Cup heeft de NGF in samenwerking met Bernardus een enorme slag geslagen, waarin de ambities van de twee partijen perfect samenkomen. De NGF wil zich hard maken voor meer vrouwen in de golfsport, terwijl Bernardus zich graag profileert als een golfcourse van topniveau. Niet voor niets waren er tijdens de presentatie op Bernardus lovende woorden van IMG-topman Ross Hallet voor Robert van der Wallen, de eigenaar van Bernardus. Die is bijzonder verheugd dat het prestigieuze evenement op zijn baan zal worden gehouden. ,,Ik ben trots op wat ik in mijn carrière heb bereikt, maar niets geeft me meer plezier dan het hosten van de Solheim Cup op mijn baan’’, stelde Van der Wallen.

Samen realiseerden de partijen een enorme stunt. Want het Dutch Open mag dan een prachtig jaarlijks toernooi zijn, de impact daarvan valt in het niet bij de grootsheid van de Solheim Cup. De cijfers zijn duizelingwekkend, zeker voor vrouwengolf, dat nog altijd strijdt voor meer gelijkheid als het gaat om sponsoren, prijzengeld en attentiewaarde. Nou, met die attentiewaarde van de Solheim Cup is niets mis. De editie van 2021 op de Inverness Club in het Amerikaanse Toledo leverde alleen al duizelingwekkende televisiecijfers op. De beelden werden gezien in zo’n 700 miljoen huiskamers in maar liefst 239 landen. Twee jaar eerder leverde dat cumulatief 859 uren uitzending op. Als het gaat om vrouwensport is de Solheim Cup één van de grootste evenementen die er is.

Twintigste

Die evolutie van de Solheim Cup is overigens vooral de laatste jaren hard gegaan. De eerste editie werd gehouden in 1990 op Lake Nona in Florida, en de editie straks op Bernardus wordt de twintigste in de reeks. Maar als je bijvoorbeeld de Solheim Cup van het jaar 2000 pakt, die werd gehouden op Loch Lomond in Schotland, dan was daar nog nauwelijks iets om te doen. Geen hordes fans, geen massa’s televisie-uren. Die ontwikkeling kwam echt pas na de eeuwwisseling op gang. En inmiddels heeft de Solheim Cup zich echt opgewerkt tot wat het in de basis natuurlijk is: de vrouwelijke editie van de Ryder Cup. Met alle publiciteit, alle prestige, alle spanning en alle drama die daarbij hoort.

En precies dat kunnen we dus allemaal verwachten over vier jaar in eigen land. Plus waarschijnlijk nog wat meer, want de ontwikkeling van het evenement zal zich ook in de twee tussenliggende edities – volgend jaar op Finca Cortesín in Spanje en in 2024 op de Robert Trent Jones Golf Club in de Verenigde Staten – zeker nog voortzetten.

Dat het evenement steeds beter en groter wordt, ziet ook Catriona Matthew. De Schotse was er als speelster maar liefst negen keer bij, tussen 1998 en 2017. De laatste twee edities was ze captain van het Europese twee, met in 2019 op Gleneagles ook de Nederlandse Anne van Dam in de gelederen. ,,De Solheim Cup van nu is al zoveel groter dan in de eerste keren dat ik zelf meespeelde. Je ziet het evenement met elke editie groeien. Nu is het fantastisch te zien dat het toernooi in diverse Europese landen is en wordt gespeeld. We hebben Duitsland en Zweden gehad, Spanje komt eraan en nu ook Nederland. Dat is een geweldige ontwikkeling’’, vertelde de Schotse, die ook was afgereisd naar Bernardus.

Verantwoordelijkheid

Dat kan Alexandra Armas slechts onderschrijven. De topvrouw van de Ladies European Tour was in Cromvoirt en genoot van de bekendmaking, waarmee de Solheim Cup opnieuw een nieuw land toevoegt aan de lijst van hosts. ,,De Solheim Cup is natuurlijk een fantastische manier om vrouwengolf te steunen en de populariteit te vergroten. Maar we hebben ook een verantwoordelijkheid als het gaat om de toekomst van de sport. Juist bij de Solheim Cup kunnen jonge spelers komen kijken bij hun rolmodellen, want ze zelf hopelijk ook weer zal inspireren.’’

Ook Armas ervaart dat de Solheim Cup groeit en groeit. ,,Absoluut. Elke keer wordt het grote, zijn er meer mensen, ook uit de USA, meer hospitality, meer partners, meer televisie. En die ontwikkeling gaat niet langzaam. Elk toernooi zet de benchmark voor het volgende.’’ Of de populariteit van de Ryder Cup benaderd gaat worden, kan ze nog niet zeggen. ,,In dat licht is het interessant te zien wat er volgend jaar gebeurt, als de Ryder Cup en de Solheim Cup kort na elkaar worden gehouden.’’

Katalysator

De inzet van de NGF als het gaat om de Solheim Cup is duidelijk. Het evenement moet een katalysator worden in het streven meer vrouwen en meisjes in Nederland aan het golfen te krijgen. De cijfers daarvoor zijn op dit moment nog niet bemoedigend en vereisen actie, stelt Caroline Huyskes, misschien niet toevallig de eerste vrouwelijke president van de NGF. ,,Slechts 32 procent van de Nederlandse golfers is vrouw en in de groep van 25 tot 50 jaar is het maar 25 procent vrouwen die golf spelen. Dat is echt te weinig en daar werken we hard aan. Die percentages moeten omhoog, dat is ook nodig om meer jeugd te krijgen.’’

In die ambitie is er ook een voorname rol voor het Big Green Egg Open, dat volgend jaar plaatsheeft op de Hilversumsche. ,,Daar gaan we mee in de ontwikkeling van het prijzengeld, dat voor vrouwen opgetrokken moet worden om dichter aan te sluiten bij de mannen’’, aldus Huyskes.

De NGF had aanvankelijk echter heel even het oog laten vallen op de Ryder Cup, verklapt Huyskes. ,,Maar we realiseerden ons dat dat evenement echt te groot is voor Nederland, en dat de Solheim Cup een toernooi is dat veel beter bij ons past. In ieder geval was dat een veel realistischer streven.’’

Het traject om het toernooi daadwerkelijk binnen te halen, duurde ongeveer een jaar, legt Huyskes uit. De contacten liepen via de Ladies European Tour en IMG, dat de rechten heeft voor de organisatie van 2026. Huyskes: ,,We hebben ons vrij brutaal bij IMG gemeld en gezegd dat we graag een bidbook wilden maken voor de Solheim Cup van 2026 en de mensen overtuigen dat Bernardus de place to be is voor dat evenement.’’

Er was concurrentie, vanuit een onbekende hoek. ,,Eén ander land was in de race, en daar waren ze al vrij ver mee heb ik begrepen. Maar wij hebben die kandidaat uiteindelijk afgetroefd, al weet ik nog steeds niet om welk land het gaat. Maar IMG probeert die locatie nu voor 2030 vast te leggen, hoewel ik ook al hoorde dat er meerdere kandidaten zijn voor dat jaar. In ieder geval zijn wij ontzettend blij dat het ons gelukt is dit in Nederland te realiseren.’’

(Foto Nationaal Golfmagazine / Eric Korver)
NGF-president Caroline Huyskes. ,,Ontzettend blij dat het gelukt is dit in Nederland te realiseren.'' (Foto Edwin Vermaas)