Dario Antonisse kon een geweldige start geen vervolg geven. (Foto Golfsupport.nl)
Dario Antonisse kon een geweldige start geen vervolg geven. (Foto Golfsupport.nl)

Qualifying School deceptie voor Nederlanders

Kerkhof voor golfdromen

Het zit erop, de golfmarathon die de Qualifying School heet. Honderden ambitieuze golfers stonden een paar weken geleden aan de start bij de eerste fase, maar na de laatste ronde bleven er uiteindelijk slechts 25 spelers over die hun doel bereikten. En daarmee was de Qualifying School opnieuw wat het eigenlijk altijd is: een kerkhof voor golfdromen.

De eerste weken van november waren de weken van de waarheid, ook voor veel Nederlandse golfers. Bob Geurts, Davey Porsius, Kiet van der Weele, Philip Bootsma, Vince van Veen en Lars Keunen; allemaal mochten ze nog hopen en dromen bij aanvang van de tweede fase. Maar allemaal mochten ze daarna naar huis.

Slechts twee Nederlanders overleefden die schifting. Dario Antonisse en Lars van Meijel speelden het klaar om een startbewijs te bemachtigen. Op de baan van Desert Springs, in de buurt van het Spaanse Cartagena, leverden zij uitstekende prestaties. Vooral Antonisse sprong in het oog. Hij stond vanaf ronde één bovenin, en eindigde uiteindelijk knap als vierde met een totaal van twaalf onder par. Lars van Meijel zat daar niet ver achter. De Brabander had een slag meer nodig en drong met een zesde plaats door tot de finale.

Die grote eindstrijd, over maar liefst zes ronden met een cut na vier omlopen, werd voor de beide Nederlanders een controversiële en uiteindelijk teleurstellende ervaring.

Geweldig

Op de course van Infinitum – eveneens in Spanje – begon Dario Antonisse werkelijk geweldig. Het talent uit Zoetermeer toverde een fenomenale ronde van zes onder par uit de hoge hoed, en stond daarmee meteen bijna bovenaan het leaderboard. Lars van Meijel incasseerde een tegenvaller. Hij had tien slagen meer nodig dan Antonisse, en wist dat er vanaf plus vier werk aan de winkel was om überhaupt de cut te halen.

Maar de wegen van de Qualifying School zijn ondoorgrondelijk. Antonisse kreeg het na zijn superstart niet meer aan de praat. Niet op de Lakes Course waar hij vlamde, ook niet op de Hills Course. Die laatste lus kostte hem op dag twee al zeven slagen, waarmee de riante uitgangspositie verdwenen was. In de twee ronden daarna zakte hij ver weg, om uiteindelijk zijn naam terug te zien op plaats 114.

Lars van Meijel bewandelde de omgekeerde weg. Hij werd aan het einde van de rit slachtoffer van de oude golfregel dat je een toernooi op de eerste dag niet kunt winnen, maar wel kunt verliezen. De Brabander was nog drie keer onder par, leverde knappe rondjes af, en ging in de vierde ronde tot het gaatje om de cut te halen. Van Meijel kwam na een ronde 68 tot vier onder, welgeteld één slag te veel. Veel zuurder wordt het niet, en de klap kwam ook hard aan bij Van Meijel, die dus opnieuw naar de Challenge Tour moet.

Lars van Meijel moest na de eerste dag te veel schade repareren. (Foto Golfsupport.nl)