Beeld 1
Beeld 1 (Foto's: Liesbeth Pauwels)

De 9 belangrijkste routines

Laat je actieve golflevensstijl ondersteunen met 9 krachtige routines waarbij we de specifieke fysieke behoeften van golfers en belasting van de golfswing managen en optimaliseren.

Deze routines zijn gericht op de spieren, gewrichten, bindweefsel en combineren explosiviteit met gecontroleerde nauwkeurige bewegingen, allemaal te beoefenen op eigen lichaamsgewicht. De routines hebben in de basis het doel blessures door overbelasting te voorkomen en je beter te laten golfen. Ze zijn de bouwstenen en fundamenten van een ijzersterk lichaam en spel. Mijn methode helpt je daarnaast zelfverzekerd te voelen op de eerste tee, pijnvrij te spelen en meer fysieke capaciteit te ontwikkelen terwijl je je golfspel naar een volgend niveau tilt. Dit zijn de Fundamental Routines! Start vandaag nog op lpgolfperformance.nl/stronggolfers 

1 Warming-up 

Als er één onderdeel is waar ik continue aandacht aan besteed is het de golf warming-up wel. Dat doe ik niet zomaar uiteraard. Waar veel golfers dan de mist in gaan? Een warming-up begint niet met een wedge, maar met het lichaam. Het gevolg van een effectieve dynamische mobiliteit warm-up is dat de spieren en gewrichten fantastisch zijn voorbereid op de beweging van de golfswing. 

2 Cooling down

Herstel sneller, voorkom stijfheid en bereid je voor op de volgende golfronde. Hier begint het allemaal. Deze serie stretches na een ronde of een golfles zijn makkelijk toepasbaar en praktisch. Maak het niet moeilijk of complex. Implementeer en ervaar zelf de impact! 

3 Mobiliteit

Naast de warming-up is dit de populairste routine in mijn community. Deze (ochtend) routine richt zich op de mobiliteit die van het golflichaam gevraagd wordt. Het is superslim om de spieren de tijd te geven wakker te worden voordat de dagelijkse (sportieve) activiteiten beginnen. Ervaar meer flexibiliteit, plezier en een stuk meer draagkracht in je golfdag! Hoe je dag begint, bepaalt immers voor een groot deel hoe de rest van de dag zal gaan. 

4 Ademhaling

Het lijkt misschien alsof ademhaling niets te maken heeft met het verbeteren van de rotatie in de swing en prestatievermogen in de baan. Dat is echter een groot misverstand. Ik leer je om met enkele supersimpele ademhalingsoefeningen de backswing-rotatie direct te vergroten. Door deze routine toe te passen ondersteun je direct het autonome zenuwstelsel waardoor het terug in balans kan komen. Dit zijn essentiële elementen voor competitieve golfers die ontspannen en toch krachtig op de eerste tee willen staan! Voor ambitieuze golfers die balans willen bewaren en chronische uitputting ten alle kosten willen voorkomen. 

5 Heupen

Het verbeteren van de heupmobiliteit in combinatie met het versterken van de bilspieren is strategisch een van de slimste acties in een fysiek programma voor golfers. Laten we de bilspieren activeren maar zeker ook beter communiceren, zodat je meer kracht bij de bal kunt geven en de kans op overbelasting van de lage rug vermindert. 

6 Stabiliteit

Capaciteit en veerkracht op de baan is wat deze routine je zal brengen. Inefficiënte beweging leidt tot instabiliteit. Instabiliteit leidt tot compensatie, ontstekingen of erger nog, pijn en/of chronische gezondheidsproblemen of blessures. Deze routine zal helpen bij het ontwikkelen van een efficiënte kinematische volgorde van beweging in de golfswing, ongeacht welke swingstijl je hebt.

7 Yoga flow

In deze routine word yoga gecombineerd met de Body-Swing Connection. Mijn GolfYoga methode optimaliseert de mentale en fysiologische eisen van het golfspel. 

8 Herstel

Verminder stress, verruim de flexibiliteit, haal de verkramping uit de spieren en laat alle spanning los. Laad je hele systeem op. De mate waarin we kracht kunnen leveren staat namelijk direct in verbinding met de mate waarin we de ontspanning kunnen toelaten. Herstel is niet iets dat automatisch of zelfsprekend is. Maar net zoals we de spieren trainen, hoe vaker je “herstel” oefent, hoe makkelijker het zal zijn te ontspannen, des te meer voordelen je ontwikkelt. 

9 Foamrollen

Ik leer je rollen zoals de pro’s dat doen. Foamrollen heeft een positief effect op de bloedcirculatie, de mobiliteit en het herstellend vermogen van het bindweefsel. 

Voor de trouwe lezer van mijn artikelen zal dit wellicht geen verrassing zijn. Deze 9 routines hebben de potentie enorm veel impact te leveren voor iedere sportieve golfer en daarbij de kwaliteit van de golf levensstijl exponentieel te verhogen, net zoals het al heeft gedaan voor duizenden andere recreatieve, topamateur en professionele golfers. Misschien waren er dingen die je heel erg verrasten, waar je echt nooit over had nagedacht, misschien dacht je wat grappig of interessant, of is dit misschien een stukje herhaling en brengt het heel wat bevestiging voor je. Ik ben benieuwd het te horen. En op welke manieren ervaar jij nu meer succes in de baan hierdoor? Ik vind het supertof als je het aan me wilt terugkoppelen. Dat doe je door simpelweg een mailtje te sturen naar info@lpgolfperformance.nl of via een instagram dm @lp.golf.performance 

Beeld 2
Beeld 3
Beeld 4
Beeld 5
Beeld 6
Beeld 7
Beeld 8
Beeld 9