Tien Europeanen kunnen zich nog kwalificeren voor het US Open om zo een gooi te doen naar de vorig jaar door Jon Rahm gewonnen trofee.
Tien Europeanen kunnen zich nog kwalificeren voor het US Open om zo een gooi te doen naar de vorig jaar door Jon Rahm gewonnen trofee. (Foto: USGA via golfsupport.nl)

Toernooi op Bernardus onderdeel van European Qualifying Series

Via Dutch Open naar US Open

De weg naar het US Open 2022 voert deels langs het Dutch Open van dit jaar. Het toernooi op Bernardus maakt deel uit van de zogenaamde 2022 European Qualifying Series, waar verder nog drie evenementen onderdeel van zijn.

De verschuiving van het Dutch Open van september naar mei brengt een aantal gevolgen met zich mee, en dit is daar eentje van. In mei is het namelijk wél mogelijk het Dutch Open op te nemen in het rijtje van vier toernooien waar spelers een startbewijs voor het US Open kunnen verdienen. Naast het toernooi in Nederland – dat wordt gehouden van 26 tot en met 29 mei - zijn dat verder de Betfred British Masters Hosted by Danny Willett (op de kalender van 5 tot en met 8 mei), het Soudal Open in België (van 12 tot en met 15 mei), waarna de serie wordt afgesloten met het Porsche European Open, dat van 2 tot en met 5 juni op de agenda staat.In die reeks van vier toernooien zijn in totaal tien startplaatsen voor het US Open te verdienen. Dat toernooi wordt van 16 tot en met 19 juni gehouden op The Country Club in Brookline. Die fameuze course was drie keer eerder het toneel van het US Open, namelijk in 1913, 1963 en voor het laatst in 1988. Daarna werd in 1999 nog wel de Ryder Cup daar afgewerkt.

Die tien beschikbare plaatsen worden op een redelijk eenvoudige manier verdeeld. De USGA heeft bepaald dat die worden vergeven aan de tien hoogst genoteerde spelers van de ranking die wordt samengesteld over de vier kwalificatietoernooien. En dan gaat het om de spelers die niet op een andere manier al zijn geplaatst voor het US Open.

Derde keer

Het is de derde opeenvolgende keer dat de European Qualifying Series op deze manier wordt gehouden, nadat dit eerder werd gedaan met een kwalificatietoernooi over 36 holes. 

,,De European Qualifying Series is een groot succes geweest sinds de introductie in 2020. We zijn blij dat we ook dit jaar op deze manier onze samenwerking met de USGA kunnen voortzetten’’, stelt Keith Waters, Operating Officer van de DP World Tour.

,,De Series dragen bij aan de beleving en de focus op onze evenementen, die plaatshebben in vier verschillende Europese landen, te weten Engeland, België, Nederland en Duitsland. We kijken ernaar uit onze spelers de kans te geven één van de beschikbare tien plaatsen in het US Open veilig te stellen.’’

Afgelopen jaar waren er ook al tien plaatsen te vergeven, die toen belandden bij Marcus Armitage, Richard Bland, Dave Coupland, Thomas Detry, Adrian Meronk, Guido Migliozzi, Edoardo Molinari, Jordan Smith en Matthew Southgate. Op de course van Torrey Pines leverde de Italiaan Migliozzi vervolgens de beste prestatie door achter Winnaar Jon Rahm als vierde te eindigen.