Sem met Iwan Renders en Marcel Honsbeek. ,,Hen neem ik mee op de Tour.''
Sem met Iwan Renders en Marcel Honsbeek. ,,Hen neem ik mee op de Tour.''

Fanatieke Sem den Elzen in Noordwijkse Hoofdklasse

‘Op school noemen ze me een kakker’

Als hij eenmaal pro op de Tour wordt, neemt hij, als het aan Sem den Elzen ligt, Marcel Honsbeek en Iwan Renders mee op reis. Op de Tour spelen is een grote droom van de veertienjarige Sem den Elzen. Sem denkt niet alleen aan golf, hij denkt ook aan het optreden van de Snollebollekes waar hij naartoe gaat. School en huiswerk zijn noodzakelijk kwaad, maar onderhand heeft hij het wel naar zijn zin op de KTS, De Katholieke Technische School in Voorhout. Af en toe plagen ze hem een beetje.

Wat zeggen ze dan? Ze zeggen dat ik een kakker ben omdat ik golf. Ik ben helemaal geen kakker. Leerlingen maken daar weleens geintjes over. Ik lach erom als ze dat zeggen, trek me er niks van aan. Ik vind het niet erg, golf is een geweldige sport. Ik ben helemaal gek van golf. Daarom wil ik er mijn beroep van maken, want dan maak je van je hobby je werk en kan je hele dagen golfen en wedstrijden spelen. 

Hoe combineer je school met golf? De school waar ik op zit, de KTS, heeft verschillende richtingen, waarbij je stage loopt bij bijvoorbeeld houtbewerking, lassen en metaal. Ik heb niet altijd veel huiswerk. School en huiswerk zijn natuurlijk niet echt mijn hobby, maar het lukt wel om golf samen te combineren met school. 

Wat is het leukste vak op school? Gym en zwemmen. Onze school heeft een eigen zwembad, dat vind ik wel bijzonder. Het bad is drie meter diep en twintig meter lang. Ik heb er borstcrawl geleerd en reddingszwemmen. 

Speel je dit jaar golfcompetitie? Ja, ik speel op de Noordwijkse. Ik zit in een jeugdteam en in een team voor volwassenen. Dat vond ik in het begin best spannend. Die golfers zijn allemaal ouder dan ik en hebben veel ervaring. Ik was een beetje zenuwachtig toen ik ze voor het eerst ontmoette. Maar de zenuwen waren snel weg, omdat iedereen heel aardig voor me was. 

Op welk niveau speel je competitie? Ik speel in het vierde team van de Noordwijkse. Ik heb er veel zin in. Het is natuurlijk anders dan met kinderen van je leeftijd spelen. Ik leer nog steeds dingen bij, maar ik heb veel vertrouwen in de competitie, vooral mijn korte spel is goed. 

‘Vooral mijn korte spel

                                          is goed’

Heb je golfvrienden? Ik speel met verschillende kinderen. Ook door GolfTon waar ik bij zit. Met wie ik goed kan opschieten in de baan is Dean Janssens. Onze ouders kennen elkaar en regelen dan een starttijd voor ons. Dean is jonger dan ik, maar dat maakt niet uit. We denken allebei een beetje hetzelfde over golf. Hij is ook heel fanatiek. En we hebben samen veel lol. 

Wat betekent GolfTON waar je aan meedoet? GolfTON betekent Talent Ontwikkeling Nederland. Het is een golfopleiding voor talentvolle kinderen. Je krijgt les van verschillende pro’s, mentaal en fysiek. Je leert te presteren op het hoogste niveau. Dat is leuk om te doen. Met GolfTON gaan we in de vakantie naar Portugal. Ik heb daar verschrikkelijk veel zin in. We spelen en trainen op de banen daar.

Ben je niet bang voor heimwee? Heimwee? Wie? Ik? Helemaal niet. Ik heb een paar jaar niet gevlogen. Ik verlang ernaar om weg te gaan, weg uit Nederland, alleen maar golfen in Portugal. Het lijkt me juist heerlijk om een tijdje weg van huis te zijn. 

Van welke overwinning droom jij? De Masters. Ik droom van het groene jasje. De Masters is een bijzonder toernooi. Een golfer droomt al gauw van het winnen van het groene jasje. 

Is dat jasje niet veel te groot? Nee hoor, dat jasje past mij wel.

Heeft jouw favoriete golfer DeChambeau al eens het groene jasje gewonnen? Nee, maar Bryson DeChambeau is wel een hele goeie golfer. Ik ben een fan van hem. Hij heeft het US Open gewonnen in 2020. Hij is sterk, heeft een enorme spiermassa en kan ongelofelijk ver slaan. Het gekke is dat ik fan ben van DeChambeau maar zijn swing niet heel mooi vindt. Zijn backswing is kort. Ik volg hem op Youtube. Daar leer je hem beter kennen. Het is hartstikke leuk dingen achter de schermen te zien zoals met zijn golfvrienden. 

Heb je nog meer favorieten op de Tour? Ik heb wel een favoriet, alleen speelt hij niet op de Tour. Het is oom Mark Reynolds, hij is een voorbeeld voor mij. Ik noem hem ome Mark. Hij kan waanzinnig golfen en hij heeft een trick show waarin hij allerlei leuke trucjes doet. Ome Mark raakte bevriend met mijn vader toen hij van Engeland naar Nederland was geëmigreerd. Mark kwam bij golfcentrum Noordwijk waar hij mijn vader ontmoette en les ging geven. Door mijn vader en Mark ben ik gaan golfen. 

Hoe staat het met jouw putten? Ik lijn op achter de bal. Dan kijk ik waar de slope zit. Dan ga ik rustig staan, ik maak één proefbeweging, daarna putt ik. Op dit moment zie je op de Tour dat de caddies de slope voelen met hun voeten. Dat doe ik niet. Ik kan goed de slope inschatten door te kijken.
Hoe gaan je drives? Recht. Ik sla standaard een draw van ongeveer tweehonderd meter. Ik ben geen aanvallende golfer, ik ga niet altijd meteen voor de vlag.

Wie wil je meenemen als je later op de European Tour speelt? Iwan Renders en Marcel Honsbeek. Iwan als swingcoach en Marcel als overall coach, dus ook mentaal. Ik denk dat zij mij heel goed zouden kunnen begeleiden. 

Bestaat je leven alleen maar uit golf? Ja, bijna wel. Maar ik doe ook andere dingen. Twee jaar lang heb ik er door corona op moeten wachten, op het optreden van de Snollebollekes. Ik heb kaartjes en eindelijk gaat het door. 

Wat zingen de Snollebollekes? Van links naar rechts! Echt gaaf!

Sem den Elzen: ,,Bij GolfTON leer je presteren op het hoogste niveau. Dat is leuk om te doen.''