Wil Besseling lichtpuntje in Kenia

Wil Besseling vormde de uitzondering in een voor Nederlanders teleurstellend Magical Kenya Open. Zo ‘magisch’ was het namelijk allemaal niet wat de landgenoten lieten zien. Besseling was de enige die de cut overleefde.

Wil Besseling bevestigde dat hij momenteel de beste golfer van Nederland is, al ging het ook bij de lange West-Fries niet allemaal van een leien dakje. Besseling opende op de Muthaiga Golfclub bij Nairobi wel met een uitstekende ronde. Vier birdies, geen bogeys betekende een prima start. Maar het vervolg bleef twee dagen lang uit. Twee slagen inleveren op vrijdag betekende dat Besseling netaan de schifting overleefde. Nog een slag verliezen op zaterdag wierp hem nog wat verder terug.

Pas op de slotdag was Besseling weer in de vereiste vorm om potten te kunnen breken. Met twee birdies en een eagle klom de Nederlander in de stand, en alleen een bogey op de vijftiende betekende nog wat schade. Uiteindelijk belandde Besseling in de middenmoot, op een veertigste plaats. In de stand van de Race to Dubai is hij op plaats 111 de enige Nederlander die vooralsnog aanspraak mag maken op het verlengen van zijn Tourkaart.

Voor Joost Luiten geldt dat niet, en dat is bijzonder. De Bleiswijker beschikte jarenlang over een aparte status als winnaar van een toernooi op de European Tour, maar die uitzondering heeft hij inmiddels niet meer. Doorgaans handhaaft Luiten zich echter moeiteloos, maar de start van dit seizoen is wat stroef.

Lange spel

Ook in Kenia kon Luiten niet de juiste vorm vinden. Een teleurstellende week, vond hij zelf. Al waren er ook aanknopingspunten. ,,In twee rondes maak ik zeven birdies en een eagle, dat was niet slecht. Maar in die twee ronden staan er ook zes bogeys en twee dubbels op de scorekaart, dan ga je de cut normaal gesproken niet halen. Uiteindelijk had ik drie slagen te veel om het weekend te kunnen spelen. Mijn lange spel was eigenlijk prima, alleen op hole achttien de tweede dag een slechte drive die out of bounds ging. Afgezien daarvan was het van tee tot green goed, ik liet het vooral liggen met het korte spel.’’

Luiten speelde in Kenia met een lokale caddie, net als overigens Wil Besseling. Martin Gray was positief getest op corona. ,,Ik heb natuurlijk liever mijn vaste caddie bij me, maar we speelden in Nairobi op iets van 1800 meter hoogte en dan vliegt de bal stukken verder. Een caddie die daaraan gewend is heeft dan zeker een voordeel. Dat het seizoen tot dusverre niet bepaald goed verloopt moge duidelijk zijn, maar ik heb pas vier toernooien gespeeld dus er is zeker geen reden voor paniek.’’

Darius van Driel maakte in Kenia één slag te veel om het weekend te halen. Na rondjes 71 en 72 kwam hij tot een slag boven par, waar de cut lag op level par. Daan Huizing lag op koers om dat te halen, maar een moeizame laatste negen stond dat in de weg. Daar was Huizing drie boven, en dat was precies het verschil met de cutline.