Afbeelding
Björn Driessen fullswing op de Texelse. ,,Met de driver is het leuk om met een fade de bal enorm ver te zien gaan.’’

Björn Driessen slaat 240 meter met ijzer 2

‘Swing lijkt op die van Justin Thomas’

Hij is zelfverzekerd en een doorzetter. Björn Driessen is doortastend en slaat graag met zijn driver rond de 290 meter. Pro van de NGF Tom Stam en Björn Driessen zijn twee handen op één buik. Niet zo lang geleden werd Björn Driessen na een slechte putt nog boos op zichzelf. Nu is hij de rust zelve. De rust levert hem birdies en soms zelfs een eagle op. Voor Björn Driessen staat het vast, hij wil spelen op de PGA Tour, toernooien winnen en het groene jasje dragen na winst op de The Masters.

Is het niet eenzaam op de Tour? Dat lijkt me geen probleem. Ik doe graag dingen alleen. Er zijn toch best genoeg mensen om je heen op de Tour. Ik ben wel gewend dingen zelf te doen. 

Wanneer merkte je dat je beter was dan andere kinderen? Toen ik de Nederlandse Kampioenschappen tot twaalf jaar won. Daarna kwam ik in de NGF-selectie. Dat is leuk want dan kom je met spelers van je eigen leeftijd in een groepje. Nu speel ik ook bij Jong Oranje.

Gaan jouw school en golfambities goed samen? Heel goed. Ik zit op het CSE in Zwolle. Het Centre for Sports & Education is een school voor kinderen die op hoog niveau met sport bezig zijn. In mijn klas zitten bijvoorbeeld acht jongens die bij PEC Zwolle voetballen. Maar er zitten ook zwemmers en hockeyers in mijn klas. Iedereen heeft z’n focus op zijn eigen sport, maar we hebben dezelfde mentaliteit. We begrijpen elkaar, dat is fijn. En je hebt ook geen geklooi in de klas van drukke kinderen, want daar heeft niemand zin in. 

Begrijpen jouw ouders jou ook goed? Absoluut, mijn moeder is zelf golfpro en mijn vader is een goede golfer met handicap 4. Mijn moeder vraag ik weleens dingen als ik iets niet weet. Zij kan me helpen, hoewel ik ook dingen zelf oplos. Met mijn vader en moeder golf ik regelmatig. Mijn vader is fysiotherapeut, hij kan mij prima helpen met mijn fysieke training die ik drie keer per week bij hem doe. Maar ik speel ook met mijn golfvrienden Luke Yarnold, Scott Woltering en Martijn den Hollander.

Je bent pas op stap geweest met de NGF? We zijn met de NGF naar Monte Rei in Portugal geweest voor een trainingsweek. Monte Rei, een championchip course, is echt een waanzinnig mooie baan. We begonnen om zeven uur ’s morgens met trainen, tot vijf uur. Daarna was het heel ontspannen en gingen we eten. Ik vond het erg gezellig met elkaar.

Heb jij de mentaliteit van een topsporter? Ja, ik heb de juiste mentaliteit. Ik laat me niet snel afleiden en ik ben een golfer die eigenlijk geen slechte dag heeft. Ik ben erg constant in mijn spel. 

                                        ‘Putten is eigenlijk 

het belangrijkste van golf’

Ben je weleens gefrustreerd na een slechte bal? Voorheen wel. Inmiddels ben ik rustiger geworden. Voorheen kon ik nog weleens boos zijn op mezelf als ik een hole niet goed had gespeeld. Eigenlijk heb ik het zelf veranderd, ik ben nu rustig en maak me niet meer boos. Alleen als ik op een punt sta om een toernooi te winnen, kan ik er van balen als dat niet lukt.

Ben je een technische golfer? Ik ben meer een gevoelsspeler, maar ik merk dat nu mijn techniek beter wordt, ik ook een betere speler word. Alleen mijn chippen kan beter. Ik vind het lastig om veel spin op de bal te krijgen. 

Hoe gaat het putten? Goed. Ik vind putten een leuk onderdeel, het is eigenlijk het belangrijkste van golf. Met putten moet je letten op balans, oogpositie, oplijnen en stroke. Ik ben iemand die liever geen putt te kort laat, tenzij het een extreem lange putt is. 

Waar droom je van? The Masters winnen en het groene jasje dragen.
Wat is de mooiste hole op je homecourse? De Nunspeetse is een gevarieerde mooie baan waar elke hole anders is. Hole Zuid 9 vind ik de mooiste, het is een par 5 met een hele smalle fairway, met water aan de rechterkant. Ik sla eerst met mijn driver. Daarna leg ik hem op met een ijzer 7. Daarna, afhankelijk hoe hij ligt, een sandwedge of gapwedge naar de vlag.

Maak je daar weleens een birdie? Ja, altijd fijn om een birdie te maken. In mijn rondjes sla ik gemiddeld vier birdies, maar ik maak ook weleens een eagle. 

Een eagle? Het is leuk om eagle te maken maar niet meer dan dat, want er zijn nog genoeg andere holes.

Van wie leer je veel? Van Tom Stam. Hij is pro bij de NGF. Tom leeft echt mee met je ontwikkelingen en geeft de uitleg die ik het beste begrijp. Tom maakt voor mij een uitgebreid schema met leerdoelen, oefeningen en drills. Aan de hand van het schema kan ik goed trainen. Tom en ik voelen elkaar goed aan en ik kan met hem lachen. 

Moet je iets veranderen in je swing? Ik moet vooral aandacht hebben voor de set up. Ik heb mijn knieën te veel gebogen. Waar ik ook aan moet werken is dat mijn knie in de doorzwaai niet teveel naar binnen gaat. 

Met welke club sla je het liefst? Driver, ijzer 2 en putter. Driver omdat het leuk is om met een fade de bal enorm ver te zien gaan, putter omdat je daarmee de hole afmaakt en de bal in de hole ziet rollen. 

En je hebt een ijzer 2 in je tas? Ja, ik vind het een fijne club omdat ik er altijd recht mee sla en er ongeveer 230, 240 meter meer haal. 

Heb je favoriete golfers? Collin Morikawa, Justin Thomas en Jon Rahm. Morikawa slaat met al zijn ijzers heel dicht bij de vlag. Dan hoeft hij alleen nog maar te putten. Als ik golf op tv kijk, zie ik dat mijn swing lijkt op die van Justin Thomas. Als ik terugga in mijn downswing, til ik mijn voet een beetje op. Dat doet Thomas ook. Jon Rahm is mijn favoriet omdat hij ontzettend goed kan putten.
Doe je nog iets anders dan golfen? Soms heb ik tijd om te gamen. Ik speel dan FIFA 22, dat is mijn favoriete spel. 

Afbeelding