Martijn & Jan Kees

Beste Jan Kees,

Ergens volgende maand komt de ongeautoriseerde biografie van Phil Mickelson uit. Nu keek ik al uit naar dit boek, maar sinds enkele uitspraken van lefty uitlekten al helemaal. Nee, laten we het niet nogmaals hebben over zijn opmerkingen over de PGA Tour en de Saudi's, dan blijven we aan de gang, ik ben vooral benieuwd naar wat in jouw ogen een golfboek een goed golfboek maakt? Op de redactie van Golfers Magazine hadden we ooit de grootste verzameling golfboeken van het land en ook thuis heb ik bijna twee Billy's vol. Instructieboeken, boeken over banen, boeken over toernooien. En natuurlijk biografieën, al dan niet met toestemming van de speler geschreven.

Jij bent niet alleen een schrijver, maar ook een fervent lezer. Wat is jou favoriete golfboek? Welk werk moeten golfliefhebbers absoluut gelezen hebben en waarom? Voor wat het waard is, mijn favorieten zijn vooral de biografieën van Tiger Woods, Seve en het prachtige Caddy for Life, over de veel te jong aan ALS overleden caddie van Tom Watson. En terwijl ik dit tik denk ik 'Maar die titel dan? En deze?'

Dus Jan Kees, wat lees jij zodra de nieuwe editie van Golfers Magazine uit is en je golfleeshonger nog niet gestild is?

Martijn

Hey Martijn,

Dat boek van Alan Shipnuck - ‘Phil: The Rip-Roaring (and Unauthorized!) Biography of Golf’s Most Colorful Superstar’ - zal ongetwijfeld goed worden verkocht, maar ik denk dat de auteur ‘m toch een beetje knijpt. De kans is reëel dat de komende weken nog wel het een en ander rond Mickelson te melden zal zijn. En je kunt het drukken en verspreiden van boeken niet oneindig uitstellen.

In de VS komt mogelijk al dit najaar een boek uit over en met ene Billy Walters: ‘Chicken or feather’. Walters is een beroemde/beruchte gokker die een paar jaar achter de tralies heeft gezeten en daar volgens sommigen Mickelson (deels) de schuld van gaf.
Het had allemaal te maken met een al dan niet vermeende golfschuld van Phil aan Walters van twee miljoen en handelen met voorkennis.

Ik kan mij zo voorstellen dat als dat boek inderdaad uitkomt Walters misschien wel een hoofdstuk aan zijn connectie met de Major-kampioen zal willen wijden.

Maar mijn favoriete boek?

‘The Eternal Summer’ van Curt Sampson. Dat gaat over het jaar 1960 - met een Arnold Palmer in topvorm, een opkomende Nicklaus en een Hogan die afscheid aan het nemen was.

Groeten,

Jan Kees