Afbeelding

Competitief en mindful

'Ik ben er bij iedere birdie bang voor dat ik het daarna helemaal verpest.’ Dat schreef een Amerikaanse klant van me. Mijn visie: je bent al heel bekwaam als je je ervan bewust bent dat je negatieve gedachtes en emoties herkent. Maar die skill alleen lost verder toch niets op zou je denken. Wat adviseer ik mijn golfers in dit soort situaties? Hoe help ik hen om met gevoelens van frustratie of druk in de wedstrijd om te gaan?

In de basis begint het bij mindfulness. Maar hoe maak je een ronde mindful? Hoe word je een mindful golfer? En als je ambitieus bent, staat mindfulness dan niet in de weg? Er zijn ontelbaar veel boeken over mindfulness geschreven, maar in het doen en ervaren, daar ligt het goud! Dus daar neem ik je in mee. En niet voor niets organiseer ik de Golf Yoga Retraite. Het is een unieke week die draait om de ervaring en de body-mind-game connectie. De kansen deel ik in dit artikel, te beginnen met een zen-verhaal. 

Zen 

Een universiteitsprofessor ging op bezoek bij een beroemde zenmeester. Terwijl de meester rustig thee serveerde, praatte de professor over zen. De meester schonk de bezoekersbeker tot de rand in en bleef maar schenken. De professor keek naar de overvolle beker tot hij zich niet langer kon inhouden. ’Hij is vol! Er komt niets meer in!’ flapte de professor eruit. ’Dit ben jij’, antwoordde de meester. ’Hoe kan ik je Zen laten zien tenzij je eerst je kopje leegt?’

Welke les haal jij hieruit? 

Quick fix

De golfers met wie ik werk hebben grote dromen en ambities. En daar horen vraagstukken en uitdagingen bij. Die vraagstukken willen oplossen met je intellect is niet altijd de oplossing helaas. De valkuil om de uitdagingen geforceerd mentaal of fysiek aan te pakken levert ook verkramping op. Om het concreet voor je te maken een simpel voorbeeld: Negatieve gedachtes omzetten naar positieve gedachtes wordt een quick fix en is helemaal niet duurzaam. Het lichaam niet laten herstellen en maar door blijven trainen in volume, frequentie, intensiteit en prikkels in de hoop verder te kunnen slaan, conditie op te bouwen en sterker te zijn is geen formule om te winnen. 

Paradox

Mindfulness dus! Het betekent opmerkzaamheid of aandachtigheid. Het kan gerust zijn dat dit nu een aversie bij je oproept. Dat ‘dat zweverige gedoe’ niets voor je is. De paradox is dat mindfulness juist volledig los staat van religie en spiritualiteit. Het wordt door vele wetenschappers, ondernemers en topsporters beoefend. Ook Tiger Woods beoefent het. Het is niet hetzelfde als meditatie. In mijn persoonlijk leven is mindfulness een onmisbare pilaar. Mijn professionele werk (in mijn rol als coach en als ondernemer) is doordrenkt van mindfullness. Eigenlijk kan het niet anders. Voor mij staan high performance en mindfulness direct in verbinding met elkaar. Het zijn namelijk geen tegenpolen maar complementaire elementen die elkaar versterken en ondersteunen. 

Mindful golfen

Nu nodig ik jou uit om over te gaan tot actie en de volgende oefeningen mee te nemen in de baan. 

Zonder oordeel

Ervaar wat elke oefening teweegbrengt. Deze oefeningen zijn super simpel, maar heel krachtig. Ze brengen namelijk vervulling. Ze brengen je in het moment. Ze helpen een sterke veerkrachtige golfer te ontwikkelen en ondersteunen. En dat is precies mijn missie. Mag ik je er daarnaast op wijzen dat wanneer je iets niet hebt gevoeld, of wanneer er geen directe mentale verandering of fysieke sensatie naar boven kwam, er nog steeds mindfulness heeft plaats gevonden. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker je het kunt toepassen tijdens cruciale momenten zoals tijdens die belangrijke grote wedstrijd. Ik zeg altijd: practice makes permanent