De fraaie baan van Lauswolt, met het gezellige clubhuis.
De fraaie baan van Lauswolt, met het gezellige clubhuis.

Lauswolt Open eerste meerdaagse toernooi op PGA-kalender 2022

Wildcard Dutch Open op het spel

Het Lauswolt Open is dit jaar het eerste meerdaagse evenement op de wedstrijdkalender van de PGA Holland. Het toernooi, dat zowel open staat voor heren als voor dames, wordt gehouden in het weekeinde van 14 en 15 mei.

Bijzonder aan deze editie op de door velen geprezen bos- en parkbaan in het pittoreske Friese Beetsterzwaag is dat de winnende professional, naast een geldbedrag van vijfduizend euro ook een wildcard verdient voor het Dutch Open. Dat wordt van 26 tot en met 29 mei gespeeld op Bernardus in Cromvoirt.

De organiserende vereniging kijkt, na een gedwongen pauze door corona in 2020 en 2021, reikhalzend uit naar het evenement, zegt Lauswolt-bestuurslid Jan Klaver. Na de laatste editie in 2019 had de club – in samenspraak met PGA Holland – ambities het toernooi uit te breiden van een tweedaagse (36 holes) naar een driedaagse over 54 holes.

,,Door de gedwongen pauze hebben we deze ambities bijgesteld’’, zegt Klaver. ,,Het was ook voor de editie van dit jaar lang onduidelijk of het wel kon doorgaan. Maar ik ben blij dat we nu toch ons eerste lustrum kunnen vieren, met opnieuw een tweedaags evenement.’’ 

Dat het niveau hoog is, blijkt wel uit een blik op de vorige edities, waarin de winnaars steevast onder par eindigden. Vince van Veen was de eerste in 2016, die met zijn totaal van zeven onder par nog altijd het toernooirecord in handen heeft. Na hem volgden Fernand Osther (2017 met -4), Ruben Wechgelaer (2018 met -1) en Ralph Miller, die in 2019 won met een totaal van zes onder de baan. Zhen Bontan zegevierde dat jaar bij de dames met twee onder in de eerste editie met een gemengd deelnemersveld. 

Het Lauswolt Open heeft ruimte voor 156 spelers. Het toernooi voor zowel professionals als amateurs hanteert een maximum handicap van 6 voor heren en 8 voor dames. ,,Nu alles weer kan, rekenen we op een vol deelnemersveld’’, zegt Klaver. Het totale prijzengeld is zo’n 23.000 euro.

Amateurs schrijven in via www.lauswoltopen.nl. Professionals kunnen zich melden via www.PGAholland.nl.