Severiano Prins in actie namens De Goyer in het uiteindelijk onbesliste treffen met Houtrak.
Severiano Prins in actie namens De Goyer in het uiteindelijk onbesliste treffen met Houtrak. (Foto: Nationaal Golfmagazine)

Hoofdklassers na drie jaar wachten weer écht in actie

Vliegende start Eindhovensche

De competitie in de hoofdklasse is weer los. Daar hebben de beste amateurs van Nederland maar liefst drie jaar op moeten wachten. De laatste finale dateerde immers van mei 2019. Overbodig te stellen dat de teams stonden te trappelen om weer eens écht de krachten te meten.

Het enthousiasme spatte er vanaf op de Hilversumsche en de Haagsche, waar door de heren de eerste wedstrijden van dit seizoen werden gespeeld. Daarnaast was er vooral ook nieuwsgierigheid. Iedereen was benieuwd hoe de verhoudingen liggen na drie jaar zonder echte competitie. Natuurlijk, het weekend alternatief competitiegolf van september vorig jaar had wel een indicatie gegeven, maar drie dagen verkorte potjes spelen is nog heel iets anders dan een volwaardige competitie.

In de tussentijd is er natuurlijk ook wel een en ander veranderd. Spelers stapten over naar de professionals, maar er stopten ook gerenommeerde namen. Maarten Slootmakers bijvoorbeeld. Hij was bij de Haagsche jarenlang toonaangevend in de hoofdklasse, maakte de degradatie mee naar de eerste klasse, maar zorgde er mede voor dat zijn team na een jaar weer terugkeerde op het hoogste niveau. Maar dat was in 2019. Slootmaekers is er inmiddels zelf niet meer bij nu de Haagsche daadwerkelijk zijn rentree maakt in de hoofdklasse.

Op die rentree – of zelfs het debuut – in de hoofdklasse moesten meer teams ‘even’ wachten. Haagsche, de Kennemer, Prise d’Eau en de Hilversumsche hebben twee jaar geduld moeten betrachten, maar mochten dan nu eindelijk aan de slag op het hoogste niveau.

Op dit moment kunnen we terugkijken op twee speelrondes, omdat de derde – ongelooflijk maar waar – moest worden geschrapt vanwege sneeuwval. Die ronde is verschoven naar de inhaaldatum van 14 mei.

Volle winst

Hebben die twee speelrondes iets geleerd? Jazeker. Dat de Eindhovensche in poule 1 een vliegende start heeft gemaakt bijvoorbeeld. De Brabanders zijn de enige die daar de volle winst pakten uit twee wedstrijden. Datzelfde geldt in de andere poule voor regerend landskampioen de Rosendaelsche en – verrassend – Grevelingenhout. De Zeeuwen hebben inmiddels een team met enige ervaring in de hoofdklasse, en ze rekenden gedecideerd af met Broekpolder en promovendus De Kennemer. Niet de sterkste teams, maar je kunt de punten maar binnen hebben. Het gevaar van degradatie heeft de club nu al zo’n beetje afgewend, en dan is het kijken wat er verder mogelijk is. Dat de Rosendaelsche de volle buit pakte uit twee partijen is niet opzienbarend. De equipe van coach John Boerdonk is andermaal de grote favoriet voor de titel.

In de eerste poule gaat dus de Eindhovensche aan de leiding. Dat is daar nu al het enige team dat geen punten heeft verspeeld. De winst op Gelpenberg was niet heel verrassend, maar de zege tegen De Hoge Kleij spreekt wel tot de verbeelding. Sowieso zou deze poule weleens een slagveld kunnen worden voor titelkandidaten, want met Eindhovensche, Hoge Kleij, Goyer, Houtrak en Hilversumsche zijn er vijf teams die in aanmerking komen voor de kruisfinales.

Prise d’Eau

De Hilversumsche – in september nog verliezend finalist van de verkorte competitie – leed daarbij al een kostbare nederlaag. In het eerste de beste optreden ging het team onderuit tegen Prise d’Eau, dat een week eerder nog kanonnenvoer was voor Hoge Kleij. Een knappe zege van de Brabantse promovendus, zeker gezien de situatie waarin dat team zit. Prise d’Eau zegt de ambitie te koesteren hoofdklasse te spelen, maar de club doet vervolgens niets om de daad bij het woord te voegen. Ja, het team promoveerde inderdaad drie jaar geleden, maar wordt nu aan z’n lot overgelaten. Het team heeft geen budget, krijgt nauwelijks faciliteiten, traint amper gezamenlijk en moet zelf maar zien hoe ze bij wedstrijden komen. Er is een teammanager, maar die vindt blijkbaar vooral de functie interessant en heeft verder werkelijk geen enkel benul van wat er nodig is om in de hoofdklasse te kunnen presteren. Bij de wedstrijden is hij in ieder geval nog nooit gezien. Jammer voor de club die in 2013 nog landskampioen werd en ook nu best potentie had om een aanwinst voor de hoofdklasse te zijn.

Zo’n nederlaag kan voor de Hilversumsche in ieder geval meteen fataal zijn voor de kansen op de kruisfinales, maar dat geldt ook voor Hoge Kleij, dat onderuit ging tegen de Eindhovensche. Op de eerste speeldag deelden twee andere favorieten al de punten. Houtrak en Goyer bleven steken op 9-9 en leverden daarmee meteen al een punt in. Het wordt heel interessant hoe de strijd zich in deze poule ontwikkelt.

In de andere poule is dat wat overzichtelijker. Kennemer en Broekpolder lijken daar de zwakke broeders, en naast de Rosendaelsche is het plausibel de Haagsche aan te wijzen als de tweede favoriet voor de kruisfinales. Het team uit de residentie speelde tot nu toe slechts één pot, maar won overtuigend en beschikt over sterke spelers. Noordwijkse is daar een outsider, maar leed al een gevoelige nederlaag.