Joost Luiten en Phil Allen in Dubai, in 2017. ,,Nu is het tijd om onze eigen weg te gaan.’’ (Foto Golfsupport)
Joost Luiten en Phil Allen in Dubai, in 2017. ,,Nu is het tijd om onze eigen weg te gaan.’’ (Foto Golfsupport)

Joost Luiten gaat door zonder coach Phil Allen

Breuk na twintig jaar

Maar liefst twintig jaar werkte Joost Luiten samen met zijn coach Phil Allen. Twintig jaar waarin het talent uit Bleiswijk uitgroeide tot een Europese topspeler én de beste golfer werd die Nederland ooit heeft gehad. Maar in sport zijn er maar weinig relaties die eindeloos standhouden, en ook die tussen Luiten en Allen overleefde uiteindelijk niet. Half maart brak Luiten met de coach.

Joost Luiten heeft tot nu toe weinig gemeld over de breuk tussen hem en Phil Allen. Dat, liet de golfer weten, zal hij later nog doen. ,,Phil is een fantastische coach. We hebben de afgelopen jaren samen mooie dingen bereikt, maar nu is het tijd om beide onze eigen weg te gaan’’, stelde Luiten.

Phil Allen liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Ook de coach stelde dat hij en Luiten kunnen terugkijken op een prachtige periode. ,,Maar nu hebben we de keuze gemaakt dat het voor ons allebei tijd is voor iets anders.’’

Dat ze met elkaar mooie dingen hebben neergezet, daaraan hoeft niemand te twijfelen. Luiten won niet voor niets maar liefst zes toernooien op de European Tour, waaronder twee memorabele overwinningen in het eigen KLM Open. Luiten vertegenwoordigde Europa in de allereerste Eurasia Cup, aan de zijde van mannen als Graeme McDowell, Thomas Bjorn, Thorbjorn Olesen en Jamie Donaldson. Dat was in 2014, het jaar waarin Luiten ook zijn hoogste klassering ooit bereikte op de wereldranglijst. De Nederlander stond even op plaats 28, maar kon dat uiteindelijk niet vasthouden.

Ambitie

De laatste jaren ging het moeizamer met Luiten, die in 2018 in Oman voor het laatst won op de European Tour. De problemen rond corona maakten het Luiten nog lastiger, terwijl ook een acuut darmprobleem hem vorig jaar parten speelde. Hoe dan ook kwam er weinig terecht van de ambitie terug te keren naar de top honderd van de wereld. Inmiddels vinden we Luiten terug op plaats 349. Dat strookt niet met zijn ambities, en dan is het typerend voor een topsporter dat er twijfels komen. Dat is waarschijnlijk ook bij Luiten het geval geweest. Een breuk met een coach is dan vaak het gevolg.

Luiten heeft inmiddels een nieuwe coach gevonden in de persoon van Jamie Gough. Dat is een Zuid-Afrikaan die werkt met meerdere spelers op de DP World Tour. Onder anderen Alex Noren, Brandon Stone, Soo Min Lee, Thomas Bjorn en Haotong Li hebben of hadden een samenwerking met Gough. De samenwerking is nog maar pril, maar Luiten is er tevreden over. ,,Het voelt goed om samen te werken met Jamie Gough’’, liet Luiten weten.

En of de duvel ermee speelt, leek de beslissing van Luiten meteen een positief effect te hebben. Waar Luiten in de eerste toernooien van het seizoen de middenmoot afwisselde met gemiste cuts, sleepte hij in het Steyn City Championship zijn eerste finish in de top tien in de wacht. Luiten leverde een puik toernooi af met louter rondjes onder de zeventig (68-66-69-69) voor een totaal van zestien onder par.

Goed resultaat

Dat was een resultaat waarmee Luiten zelf ook tevreden was. ,,De baan van Steyn City is lang met heel brede fairways, vanaf de tee kon je de bal bijna overal slaan. De longhitters waren daarom erg in het voordeel. Ik sla de bal niet kort, maar ik ben ook zeker geen longhitter en daarom is een plek in de top tien voor mij gewoon een heel goed resultaat. Ik speelde vier dagen erg constant’’, aldus Luiten.

En natuurlijk, erkende de tegenwoordig in België wonende Bleiswijker, maakte hij af en toe een foutje. ,,Maar geen gekke dingen en dus ook geen dubbel bogey of erger op de scorekaart. In totaal maak ik 22 birdies deze week, maar helaas in de laatste ronde slechts drie. Vooral op de par-5 holes liet ik het een beetje liggen. Maar alles bij elkaar ben ik gewoon tevreden over mijn spel. De progressie is heel duidelijk merkbaar.’’

Luiten liet het toernooi in Qatar schieten en keert in Spanje weer terug op de baan. Daar speelt hij eind april in Tarragona het ISPS Handa Championship, en een week later het Catalunya Championship op de fraaie Stadium Course van PGA Catalunya. ,,Da’s een baan die ik heel goed ken.’’ Daarna zoekt Luiten het dichter bij huis. In België speelt hij het Soudal Open, en vervolgens staat twee weken daarna het Dutch Open op de rol.