Robbie van West gaat als professional meestrijden met het team van The Duke. (Foto Golfsupport.nl)
Robbie van West gaat als professional meestrijden met het team van The Duke. (Foto Golfsupport.nl)

Competitie Hoofdklasse dit jaar met professionals

Algemeen

De competitie is weer losgebarsten, in ieder geval in de hoofdklasse, en op moment van lezen waarschijnlijk ook al in de andere klassen. Dat lijkt weer business as usual, maar dat is het deze keer niet helemaal. Voor het eerst mogen er door de teams namelijk professionals worden opgesteld.

Er is in het verleden al veelvuldig gediscussieerd over het toelaten van professionals tot de competitie van de hoofdklasse, waar dat toch vooral een zaak was van de topamateurs. Clubprofessionals mengden zich tot nu toe louter in de strijd als coaches. Dat wordt vanaf dit jaar anders, want elk team mag per wedstrijddag één professional opstellen.

Die mogelijkheid wordt in sommige gevallen met beide handen aangegrepen. Van lang niet alle teams is bekend of ze gebruik maken van de mogelijkheid een professional in te zetten, maar in sommige gevallen is dat al wel het geval. Zo baart het debuterende The Duke opzien door niemand minder dan Robbie van West in te zetten. De 30-jarige Van West acteerde tot vorig seizoen nog op de Challenge Tour, nadat hij in 2020 weer naar dat niveau was gepromoveerd via de Pro Golf Tour. Na vorig seizoen zette hij dan toch een punt achter zijn loopbaan. Hij verschijnt nu echter wel weer in de baan als spelende pro bij The Duke.

Daarmee is Van West niet de enige. Ook Prise d’Eau heeft bijvoorbeeld een professional op de rol staan om straks mee te spelen in de hoofdklasse. Dat is in het geval van het Brabantse team clubprofessional Tim Talma. Betekent dat Prise d’Eau het uitkomen in de hoofdklasse in ieder geval een stuk serieuzer neemt dan vorig jaar. De club belegde zelfs een heuse trainingsstage op het Zuid-Spaanse golfresort van El Rompido.

Tickets

Prise d’Eau en The Duke treffen elkaar straks in de tweede poule van de hoofdklasse Heren. Dat is een poule waarin de regerend landskampioen de Eindhovensche en De Hoge Kleij de boventoon lijken te gaan voeren als het gaat om de strijd om de twee tickets voor de kruisfinales. Princenbosch lijkt daarbij op voorhand een outsider, en wat bijvoorbeeld The Duke kan uitrichten is natuurlijk even afwachten.

De andere poule bij de Heren lijkt een stuk complexer. Daar kan je gerust de kwalificatie ’poule des doods’ op loslaten, want er is een behoorlijk aantal ’grote’ teams bij elkaar gezet. Rosendaelsche pakte in de afgelopen jaren twee landstitels, net als Houtrak. De Goyer is kruisfinalist geweest, net als natuurlijk de Haagsche, die ook al menig landstitel pakte. De Noord Nederlandse is hier de dark horse en dat betekent dat er vijf teams in aanmerking komen voor de finales. Onmogelijk daar een voorspelling op los te laten.

Bij de Dames lijken de verhoudingen een stuk duidelijker te liggen. In de eerste poule zijn de Eindhovensche en De Pan de grote favorieten om uiteindelijk een gooi naar de landstitel te doen. Dat zijn twee van de teams die de laatste jaren bepalend zijn geweest in de hoofdklasse. In de andere poule is er op het eerste gezicht iets meer strijd, met regerend landskampioen de Haagsche, meervoudig landskampioen Noordwijkse en kruisfinalist Houtrak als de kemphanen.

Het wordt heel interessant te zien hoe de strijd in de hoofdklasse zich gaat ontwikkelen, en wat de invloed van een nieuw format mét professionals gaat zijn. De reguliere competitie in de hoofdklasse loopt van zaterdag 18 maart tot zaterdag 6 mei. Daarna is het tijd voor de finales.

De dames van de Haagsche gaan van start als titelverdediger na hun winst van 2022. (Foto Tribute2Sports/Bert van der Toorn)