Martijn & Jan Kees

Hey Martijn,

Bijna elk jaar vragen we ons af of The Masters - dit jaar van 6 tot en met 9 april - historisch zal zijn.

Meestal is dat het geval.

Maar de editie 2023 wordt dat zeker. Gisteren kreeg ik de 481 pagina’s (!) dikke Media Guide in de elektronische brievenbus. De par-5 dertiende (Azalea) is met 32 meter verlengd en meet nu 498 meter. De totale lengte van Augusta National is tijdens The Masters 6.899 meter. En dan is er de Par 3 Course: de holes 1 tot en met 5 zijn gewoon totaal verbouwd. Men draait daar nergens de hand voor om.

Maar - en ik ben benieuwd naar je mening - hoe zal dat gaan met vrij veel spelers van de Saoedische tour in het veld? The Masters en de andere Majors willen hun handen niet branden aan het conflict. Wat denk je: maken we het met zijn allen groter dan het is, of zal er op Augusta sprake zijn van een soort gewapende vrede?

Groeten,

Jan Kees

HI Jan Kees,

Ergens op Twitter zag ik een paar weken geleden de uitnodiging van Scottie Scheffler voor zijn kampioensdiner voorbijkomen. In die brief werden spelers van LIV verzocht om zich, ruim na aanvang van het diner, te melden op de green van de negende. Een grapje natuurlijk, maar dat al het gedoe van het afgelopen jaar een rol gaat spelen, kan bijna niet anders, toch? Er is zoveel gezegd, er zijn zoveel verwijten gemaakt, dat moet invloed hebben op de sfeer van het diner, net als de rest van de week. Wat nou als Rory en Reed in dezelfde groep terechtkomen? Of Rory en Sergio? Hoezeer het ook lente is dan, het zal winters aanvoelen.

Dat gezegd hebbende had het allemaal nog vele malen killer kunnen zijn als Greg Norman er ooit in geslaagd was The Masters te winnen... Dat hij in 1996 na een 78 op de slotdag zo dramatisch naast het groene jasje greep, is in retrospectief een zegen te noemen, want waar ik niet verwacht dat Koepka en DJ op de vuist zullen gaan met PGA-collega's, was het met zijn aanwezigheid pas écht kil en koud geworden.

Al zegt zijn ineenstorting van toen me ook nog iets heel anders, iets veel belangrijkers dan al het gedonder buiten de touwen vooral. Ieder jaar schrijft The Masters een nieuwe pagina in de rijke geschiedenisboeken en dat zal in 2023 niet anders zijn. Hopelijk vooral om iets moois en memorabels dat binnen de touwen gebeurt.

Groet, Martijn