Putten is scoren

Bij mijn geliefde GC Zeegersloot is een talent opgestaan. Zijn naam: Thies Stouten uit Woubrugge, acht jaar jong. Hij is als winnaar van de Dutch Kids Golf Tour de Nederlandse Jeugdkampioen tot en met 7 jaar. De jongen traint als een bezetene en maakt op de driving range indruk op clubleden met swing en afstanden. Hij wordt boos als de trainingstijd voorbij is en hij naar huis moet gaan.

Pro Synco Jonkeren is lyrisch, heeft misschien wel goud in handen. ,,Maar Thies' korte spel is nog lang niet goed, daar doet hij niet veel aan, terwijl putten scoren is. Lange slagen zijn de voorzetten naar de doelpunten. Dat weet hij, want hij voetbalt ook en dan wil hij de spits zijn en alleen maar scoren.’’

De pro verwacht dat het korte spel van zijn pupil op termijn wel goed komt als hij zich de komende jaren blijft ontwikkelen, ambitie behoudt en succes nastreeft. Wordt Thies een golfer of een voetballer? Of geen van beiden? Golf en voetbal zijn anders wel sporten waar je je rijk in kunt spelen. Als je weet te scoren. Putts en/of doelpunten te maken.Zo niet dan kan het desastreus aflopen. Zo was daar onlangs het voorbeeld van Nick Watney tijdens het laatste Players Championship op de zeventiende hole van Sawgrass in Ponte Vedra Beach. De beroemdste eiland-hole ter wereld. Topgolfers hanteren daar een wedge om de green te bereiken, soms een ijzer-9, hangt af van de wind.

De ervaren Nick Watney speelde daar voor de twaalfde keer in zijn professionele golfleven - hij won een stuk of tien toernooien - en nog ging hij in de fout door putten niet serieus te nemen. Op het par-3tje zeventiende hole van Sawgrass maakte hij een quadruple bogey 7. Hoe? Afslag in het water, voor drie op de green, putt van tien meter twee meter te kort, putt van twee meter mis, waarna de bal op twintig centimeter van de hole bleef liggen. Watney wilde de bal met één hand in de hole tikken. Mis! Tenslotte met twee handen: raak voor een 7, duikeling in het klassement, cut gemist en geen dollar verdiend. Dure nonchalance.

De putt is de belangrijkste slag van het golfspel. Straks in de NGF-competitie krijgen we korte putts omdat de tegenstander denkt dat we die toch wel maken. En zo geven we ook putts in het tactische spel matchplay. Maar niet alle korte putts worden gegeven. In bepaalde gevallen krijg je hem niet. Of geef je hem niet. Dan is het zaak het putten serieus te nemen. Anders kun je niet scoren en dat is lullig voor je team.

Leo van de Ruit
MediaRuit voor Journalistieke Producties
Samensteller van de Golfscheurkalender 2023 en 2024