Batalha Golf, daar waar, zoals de inwoners van de Azoren zelf zeggen, ’het groen van het land het blauw van de oceaan ontmoet’.
Batalha Golf, daar waar, zoals de inwoners van de Azoren zelf zeggen, ’het groen van het land het blauw van de oceaan ontmoet’.

Eilandengroep Azoren in de oceaan ook parel voor golfers

Rauwe schoonheid

De Azoren staan bij ons vooral bekend als het gebied waar in de weersvoorspellingen de depressies vandaan komen. Maar wie de eilandengroep in de oceaan een beetje kent, weet dat die allesbehalve een depressie opleveren. De Azoren zijn van een ongekende rauwe schoonheid. En het mooiste is: ze herbergen ook nog eens fantastische golfcourses.

De archipel van de Azoren behoort toe aan Portugal. Dat land geeft vooral bekendheid aan de golfbanen aan de Algarve, en dat is jammer want met de heerlijke banen in de oceaan wordt het palet aan courses dat de Portugezen te bieden hebben alleen maar mooier. Er liggen werkelijk prachtige courses met adembenemende vergezichten over de oceaan. Het wordt hoog tijd dat ook de Nederlanders die eens ontdekken. Daarmee zouden ze vooral zichzelf een dienst bewijzen.

Eerst even iets over de Azoren zelf, een groep van negen kleine vulkanische eilanden in de Atlantische Oceaan. Twee uurtjes vliegen vanaf Lissabon en je bent er, in een andere wereld met een heerlijk klimaat. Ideaal voor golfers, maar ook voor liefhebbers van rust en natuurschoon. De laatste factoren zijn op de Azoren namelijk ook in overvloed aanwezig.

De golfbanen dan. Daarvan liggen er twee op het eilandje São Miquel: de Furnas en Batalha Golf. Furnas telt achttien holes, met een oude negen. Die dateren al uit 1936, maar alle holes op Furnas zijn een plezier om te spelen.

Groen en blauw

Op slechts tien minuten rijden van de hoofdstad Ponta Delgada ligt Batalha, met liefst 27 uitdagende holes. Deze baan ligt, zoals de inwoners van de Azoren zelf zeggen, daar ’waar het groen van het land het blauw van de oceaan ontmoet’. De baan werd in 1986 ontworpen door Cameron Powell, maar opende pas zeven jaar later de deuren voor het publiek. Een beste hole op Batalha is moeilijk te nemen, maar velen wijzen naar de zesde hole van de B-lus, met sensationele uitzichten vanaf de tee.

Maar niet alleen de uitzichten van Batalha zijn indrukwekkend. Dat geldt zeker ook voor de fantastische fairways, die zich als een groen tapijt ontrollen door het licht heuvelachtige landschap. Spelen op Batalha moet je als golfliefhebber eigenlijk hebben gedaan. Liefst zelfs meerdere keren, want de course blijft je verrassen.

Vluchtje

Voor de derde golfcourse op de Azoren is een kort vluchtje noodzakelijk. Die brengt de golfer naar het eilandje Terceira, waar eveneens een baan met achttien holes is aangelegd. Ook voor deze course, vernoemd naar het eiland zelf, geldt wat voor de banen op São Miquel al van toepassing was. Tussen het weelderige groen van de natuur op het eiland en met mooie uitzichten is het ook hier een plezier om te spelen. Puur genieten.

Dat laatste is trouwens ook goed mogelijk buiten de golfcourse. Op de Azoren zijn er tal van bijzondere mogelijkheden om te ontspannen. Het mooiste blijft echter het spotten van walvissen en dolfijnen in de visrijke wateren rond de eilandjes. Walvissen zijn hier kind aan huis. Er leven liefst 21 soorten, met de potvis als grootste blikvanger. Ponta Delgada is het epicentrum van de ’whale-watchers’. Van daaruit gaan er boten langs de kusten op zoek naar walvissen. De kans dat je die daadwerkelijk ziet, is bijzonder groot. Een unieke ervaring.

Furnas Golf, met negen holes die nog stammen uit 1936.