Martijn & Jan Kees

Hi Jan Kees

Welkom! Een beetje een raar begin misschien, maar wie de afgelopen weken niet (zoals ik meestal doe) tijdens de reclameblokken op tv wat voor zichzelf ging doen, zal het voorbij moeten hebben zien komen. De Welcome to the Club campagne van de NGF. In spotjes rond goed bekeken programma's, maar ook met advertenties in kranten en tijdschriften, wordt golf aan de man gebracht. Al is die woordkeuze een ongelukkige. Aan de vrouw gebracht is passender aangezien de campagne als voornaam doel heeft om meer vrouwen naar de sport te trekken.

Mede daarom ook verscheen er onlangs een golfspecial van het tijdschrift Happy in Shape, en mogen we de komende maanden nog veel meer verwachten. Nieuwe mannen zijn ook welkom, maar vooral het aantal vrouwen moet omhoog om de gewenste veertig procent te halen.

Nou ja, de vraag lijkt me dus voor de hand te liggen: wat vinden we van die campagne en de daaraan hangende doelen? Enthousiasmeren we op deze manier nieuwe mensen voor golf? Krijgen niet-golfers een goed en eerlijk beeld van de sport via de commercials? En vooral: zijn we in staat duurzaam nieuwe golfers te werven, golfers die na een eerste kennismaking net zo verslingerd raken aan de sport als wij ooit deden?

Tot op de club!

Martijn

Hey Martijn,

Kennelijk kijk ik naar de verkeerde zenders en lees ik de verkeerde kranten, want ik heb nog geen commercial en nog geen advertentie gezien. Natuurlijk wist ik wel dat dit er aan zat te komen. Vorig jaar werd dit plan tijdens een ledenvergadering van de NGF aangekondigd.

Ik begrijp het ‘waarom’ wel, want je wilt als grote sportbond toekomstbestendig zijn. Dat je op verjonging inzet is logisch en dat je iets aan het imago wilt doen snap ik ook wel. Maar of je zo je doel gaat bereiken, met een campagne die heel veel geld kost?

Wat je altijd moet onthouden: als de clubs er niet massaal de schouders onder gaan zetten, kun je het vergeten.

Wat ik absoluut niet begrijp is die zorg over het feit dat dertig procent van de golfers vrouw is. Dat moet naar veertig procent. In Europa ‘doen’ alleen de Duitsers beter, zo bleek uit een rapport van de R&A en de Europese Golf Associatie. Zelfs het enorm geëmancipeerde Zweden heeft een lager percentage golfsters.

Ik vrees echt dat dit een mission impossible is, maar als het allemaal lukt, zal ik de eerste zijn die de NGF met het behaalde resultaat feliciteert.

Tot snel,

Jan Kees