Vince van Veen was de beste Nederlander op de Twentsche. ,,Lekker om weer eens vier dagen te kunnen spelen.’’ (Foto Golfsupport.nl)
Vince van Veen was de beste Nederlander op de Twentsche. ,,Lekker om weer eens vier dagen te kunnen spelen.’’ (Foto Golfsupport.nl)

Zweed Jesper Svensson winnaar op de Twentsche

Kansen in de B-NL Challenge

Een beetje in de schaduw van het naderende KLM Open werd in mei nóg een toptoernooi gespeeld in eigen land. De Twentsche was het decor voor de B-NL Challenge, een evenement van de Challenge Tour, het tweede niveau van Europa. De winst ging daar uiteindelijk naar de Zweed Jesper Svensson.

Die B-NL Challenge is het resultaat van – de naam zegt het al – samenwerking tussen de golffederaties van Nederland en België. Het toernooi werd vorig jaar nog gehouden op de Belgische topbaan van Hulencourt, terwijl het jaar daarvoor The Dutch werd aangedaan.

De NGF is één van de drijvende krachten achter het initiatief. De golffederatie is er daarom veel aan gelegen dit toernooi, maar ook het Big Green Egg Open, een toernooi dat deel uitmaakt van de Ladies European Tour, in de toekomst op de kalender te houden. ,,Speelmogelijkheden op de Challenge Tour zijn ontzettend waardevol aan het begin van een profcarrière’’, aldus NGF-directeur Jeroen Stevens. ,,Kijk naar Joost Luiten, die ook via dit circuit is doorgestroomd naar de DP World Tour. Met de wildcards kunnen we Nederlandse golfers helpen de stap richting het hoogste niveau te versnellen. Het is voor Nederlandse spelers heel belangrijk dat ze kansen krijgen op dit niveau. Dat biedt ze een beter toekomstperspectief.’’

Er stonden daarom, naast een stortvloed aan Engelse, Spaanse, Franse en Deense talenten ook zes Nederlandse professionals aan de start. Van dat zestal moesten Kiet van der Weele, Koen Kouwenaar en Dario Antonisse het weekend missen. Zij overleefden de cut niet. Vince van Veen, Lars van Meijel en Davey Porsius deden dat wel en profiteerden zo volledig van de kansen die geboden werden, al spelen Van Meijel en Van Veen vast op de Challenge Tour en beschikt Porsius over een aantal starts op dat niveau.

Sterk

Vince van Veen deed lang mee in de strijd om een goede klassering. De golfer uit Almere opende op de Twentsche sterk met rondjes 67 en 70, waarmee hij vijf onder de baan was. Maar zijn opmars eindigde op dag drie, waarop hij twee slagen inleverde en terugviel in het klassement. Op de slotdag haalde Van Veen die twee slagen weer terug, maar de kans op een topnotering was op dat moment al verkeken. Hij eindigde het toernooi op plaats 22.

Niettemin was Van Veen zeker opgetogen. Hij constateerde tevreden dat hij eindelijk weer eens vier dagen kon spelen, en ook nog eens al die dagen dezelfde mentale staat kon vasthouden. ,,Toen ik het weekend haalde na vier vrije weekenden viel er echt wel een last van me af. Ik heb eindelijk zo vrij kunnen spelen als dat ik weet dat ik kan. Dat speelt niet alleen veel prettiger, het maakt het ook beter mogelijk om te scoren’’, vertelde Van Veen, die prompt een week later op Bernardus ook de cut overleefde.

Lars van Meijel zag zijn naam twintig plaatsen lager terug dan Van Veen, met een totaal van één onder de baan. De Brabander worstelde een beetje op de Twentsche, die niet helemaal bij zijn spel paste. ,,Ik heb altijd moeite met dit type banen’’, liet hij zich ontvallen. Vooral ronde twee was een rollercoaster voor Van Meijel, die slechts zeven parren op de kaart had, maar vooral veel birdies en bogeys. De laatste vooral in de laatste vijf holes, waar hij veel inleverde. Na een triple op de zestiende volgde wel weer een eagle op de par-4 zeventiende. Ook dat kenmerkt soms het spel van Van Meijel.

Minst tevreden

Davey Porsius was het minst tevreden van het drietal dat het weekeinde haalde. Hij had het even niet met zijn ijzers, en betaalde daarvoor de prijs. Na een slotronde in 75 slagen eindigde hij met een totaal van twee boven de baan op plaats 54. ,,Daar kom ik niet voor’’, verzuchtte Porsius.

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door de Zweed Jesper Svensson, in zijn eerste start op de Challenge Tour dit seizoen. Na een slotronde in 66 slagen bleef hij de Zuid-Afrikaan Brandon Stone – meervoudig winnaar op de DP World Tour – welgeteld één slag voor. Stone zal nog weleens terugdenken aan zijn bogey op de achttiende, waarmee hij Svensson de kans gaf hem voorbij te steken.

Svensson (27) was in de wolken na zijn overwinning met in totaal veertien onder par volgens een mooi ’aflopend schema’ (69-68-67-66). ,,Ongelooflijk. Ik heb tot nu toe steeds in de toernooien van de Nordic League gespeeld. Dat ging goed, en dan is het fijn als je een kans krijgt op de Challenge Tour. Dat die dan zó uitpakt, is echt geweldig. Dit is enorm voor mijn carrière. Ik miste vorig seizoen mijn volledige kaart, en dit maakt het een stuk makkelijker voor me om de rest van het seizoen te plannen.’’


Jesper Svensson, de blije Zweedse winnaar in de B-NL Challenge. (Foto aangeleverd)