Routines: geheim van consistent golfen

Golftips
Afbeelding
(Foto: )

Het belang van routines in golf kan niet worden onderschat; ze vormen de ruggengraat van het golfspel. Wist je al dat het implementeren van routines een cruciale rol kan spelen in het verbeteren van je golfspel en het bereiken van consistente prestaties? Verschillende studies tonen aan dat golfers betere resultaten behalen wanneer ze gebruik maken van routines. Dat geldt zowel voor beginnende golfers als voor professionals.

Psychologisch aspect

In de sportpsychologie wordt erkend dat routines sporters een gevoel van controle geven. Het doel van routines is om de positieve invloeden op het resultaat te vergroten en de negatieve te verkleinen. Routines bestaan uit een herhaalde reeks fysieke en mentale handelingen, waardoor een taak, zoals het uitvoeren van je golfshot, steeds op dezelfde manier wordt aangevat en uitgevoerd. Dit optimaliseert de kans op succes, hoewel dit uiteraard geen garanties biedt. Het gebruik van routines draagt bij tot een sterker gevoel van zelfvertrouwen en biedt stabiliteit te midden van de chaos van het golfspel. 

Routines in golf

Er zijn verschillende soorten routines in de golfsport:

-Pre-performance routines. Deze bereiden de golfer voor op een ronde op de golfbaan of een wedstrijd. 

-Pre-shot routines. Deze bereiden de golfer voor op het uitvoeren van de drive/golfswing/chipp/putt.

-Post-shot routines. Dit zijn de routines die de golfer doorloopt direct nadat de golfslag is afgerond. Ze omvatten een evaluatie van de slag en het trekken van lessen uit de uitvoering ervan. 

-Post-performance routines. Deze routines helpen de golfer te reflecteren op de gelopen ronde of wedstrijd. Het gaat hierbij om een evaluatie en het formuleren van aandachtspunten voor toekomstige trainingsmomenten

Jouw pre-shot routine

Eén van de meest populaire en essentiële routines in golf is de pre-shot routine: de routine die je uitvoert voordat je een slag maakt. Pre-shot routines in golf en hun belang worden al meer dan 40 jaar bestudeerd. De pre-shot routine zorgt ervoor dat de golfer zowel fysiek als mentaal gereed is voor de slag, waardoor de golfer de slag kan beginnen met een duidelijke strategie, volle focus en een rustig brein. De pre-shot routine zorgt ervoor dat je de fundamenten van je swing of putt trouw blijft toepassen en helpt bij het uitbannen van negatieve of technische gedachten, waardoor je bij het uitvoeren van je shot in een staat van vrijheid komt. 

De routine creëert dus een context waarin je een optimale kans hebt op je beste resultaat, door telkens een vergelijkbare reeks stappen uit te voeren en daarbij steeds eenzelfde tijdsduur te respecteren, zelfs onder druk. 

Opbouwen van routines

Er bestaat geen standaardmodel voor het ontwikkelen van een pre-shot routine, noch voor de elementen die erin moeten zitten. Je kunt de pre-shot routines van de toppers analyseren, maar uiteindelijk is deze voor iedereen anders. Houd deze vooral simpel en maak ze niet te lang. Langere pre-shot routines vergroten de kans dat ongewenste gedachten je lastigvallen! Een langere tijd boven de bal betekent een onrustiger brein, meer verstoringen in de uitvoering van je swing en vaak minder goede resultaten. Het is dus juist belangrijk dat je je denken even kan uitschakelen met een effectieve korte routine. 

Het opbouwen van routines vereist oefening en veel herhaling; een routine moet een automatisme worden. Keer op keer herhalen, en verfijnen wanneer nodig, is de boodschap.


Doorloop voor elk schot dezelfde routine. - Wiebeke Seymortier

Goede routine? Stick to it! 

Het is cruciaal om je pre-shot routine bij elk shot te herhalen, niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook tijdens trainingen op de driving range en tijdens reguliere baanrondes. Het belangrijkste is dat je routines uiteindelijk automatisch verlopen, dus blijf oefenen totdat ze als tweede natuur aanvoelen. Amateurgolfers worden echter vaak verleid om halverwege het spel hun routines te verwaarlozen en ervan af te wijken, vooral wanneer ze heel goed of juist heel slecht aan het spelen zijn. Het is net van vitaal belang om vast te houden aan de routine, zelfs wanneer de druk toeneemt of de resultaten niet zoals gehoopt zijn. Met toepassing van je routines bij elk shot dat je doet, kan je een solide basis leggen voor verbetering en succes op de lange termijn.

Aan de slag met je pre-shot routine? 

Schrijf je pre-shot routine even uit. Maak voor jezelf een gedetailleerde beschrijving van je huidige pre-shot routine. 

Meet de duur van je pre-shot routine. Let op hoe lang je routine duurt, aangezien langere routines meer kans bieden op afleiding en minder goede slagen. 

Oefen gericht. Voer baanrondes uit waarbij je de focus legt op het perfect uitvoeren van je routine bij elke slag.

Evalueer de uitvoering van je pre-shot routine. Beoordeel na elke slag of je de routine correct, volledig en met je volle aandacht hebt uitgevoerd. 

Experimenteer op de driving range. Als je wijzigingen wilt aanbrengen in je routine, experimenteer dan eerst op de driving range voordat je de wijzigingen implementeert tijdens baanrondes of wedstrijden. 

Iets verkeerds gedaan tijdens de uitvoering van je pre-shot routine? Begin in dat geval opnieuw.

Het toepassen van routines zou een absolute prioreit moeten zijn bij elk shot, elke golfronde. Topspelers blijven trouw aan hun pre-shot routine, hetgeen bijdraagt aan hun successen. Het ontbreken van een routine of het niet bewust volgen ervan kan schadelijk zijn voor jouw prestaties op de golfbaan. Goed uitgevoerde routines leiden uiteindelijk tot meer plezier en betere scores en zijn dus essentieel in jouw golfsucces.

KADERTJE

Ontdek de kracht van performance coaching voor jouw golfprestaties! Wiebeke Seymortier, auteur van het boek ‘Fit je mentale golfswing’, is een ervaren klinisch psychologe en gecertificeerd Golf Psychology Coach, Mind Factor Master Coach en GYRA-Golf Coach. Ze deelt haar inzichten in het Nationaal Golfmagazine, met als doel golfers aan te moedigen om ook aandacht te besteden aan hun mentale spel, zodat ze een fijne golfervaring beleven en hun volle potentieel kunnen benutten! Neem vandaag nog contact op met Wiebeke en ontdek hoe jij jouw golfspel naar een hoger niveau kunt tillen door aan de slag te gaan met de mentale aspecten! info@encuentro.coach / www.encuentro.coach

Doorloop voor elk schot dezelfde routine.
art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17