Werk aan het optimaliseren van je focus

Equipment
Afbeelding
(Foto: Wiebeke Seymortier)

Op de golfbaan liggen talloze afleidingen op de loer: kijkende flightgenoten en toeschouwers, lange pauzes tussen de slagen, gedachten en herinneringen aan vorige shots, zorgen over het eindresultaat. Om nog maar te zwijgen over omgevingsgeluiden die onze concentratie kunnen verstoren, of één of ander lichamelijk ongemak dat ons parten speelt. Het behouden van focus kan zelfs in het gedrang komen door iets in ons dagelijks leven dat ook op de golfbaan onze aandacht opeist. Kortom, als golfer worden we voortdurend op de proef gesteld. Soms gaat het mis bij één enkele swing maar verspreidt het probleem zich zelfs over de ganse hole of slechter nog, naar meerdere opeenvolgende holes.

Concentratie en focus zijn dus ongetwijfeld belangrijke sleutels tot succes in het golfspel. Elke golfer begrijpt de noodzaak van deze vaardigheden, ze zijn dan ook onmisbaar bij elke swing en elk schot. Fouten worden vaak gemaakt door een verlies aan concentratie. Zonder focus maak je sneller fouten en zal het eindresultaat dus minder goed zijn. Focus is dus een belangrijke competentie op de golfbaan, en het is belangrijk dat jij leert hoe je controle kunt uitoefenen op je aandacht. 

Maar wat is nu het verschil tussen concentratie en focus? Deze woorden worden namelijk heel vaak door elkaar gebruikt, hetgeen soms verwarring veroorzaakt. Focus gaat over jezelf op scherp stellen en het aanscherpen van je aandacht naar een specifiek iets, een specifiek punt of verzameling van punten, terwijl je stoorzenders opzij zet. Focus helpt je ook jouw doelen in het oog te houden en deze te bereiken. Je kunt het vergelijken met de lichtbundel van een zaklamp. Concentratie gaat over een langere termijn. Bij concentratie draait het om de mogelijkheid je aandacht voor een bepaalde tijd vast te houden. 

Stel jezelf alvast even de volgende vraag: tijdens je voorbije golfrondes, was je vooral gefocust op je spel, of zaten je gedachten elders? Was je vooral gefocust op de resultaten of op een correcte uitvoering van je swing? 

Hoe dan ook, het is onmogelijk om gedurende een hele ronde van achttien holes voortdurend geconcentreerd of gefocust te blijven. Dat is simpelweg een onhaalbare taak, vooral in deze moderne tijd waarin de meesten onder ons een verkorte aandachtspanne vertonen. Het is dan ook geen verrassing dat veel golfers worstelen met deze zaken, vooral op de back nine wanneer vermoeidheid toeslaat. 

Hoop

Maar er is hoop! Topspelers zijn getraind om interne en externe stoorzenders te negeren en zich te blijven concentreren en goed te focussen, ongeacht de omstandigheden. Dus nu rest de vraag hoe ook de amateurgolfer deze vaardigheden kan trainen en deze kan managen tijdens een golfronde. 

Het begint allemaal met het toepassen van een doordachte strategie waarbij een energieke start van je golfronde cruciaal is. De concentratie van golfers is anders voor, na en tussen de slagen door. Maar eerst en vooral is het van vitaal belang dat je uitgeslapen naar de eerste tee stapt, klaar om de uitdagingen aan te gaan. Te weinig of te onregelmatig slapen verstoort je focus. Ook een digitale detox kan wonderen doen. En laten we de rol van hydratatie en voeding niet onderschatten. Een goed uitgerust lichaam, voorzien van de juiste voedingsstoffen, is essentieel voor topprestaties. 

Tijdens het golfen is het belangrijk geconcentreerd en gefocust te zijn op de cruciale momenten, en deze vervolgens af te wisselen met momenten van ontspanning. De ontspanning heb je nodig om je in het volgende moment opnieuw te kunnen concentreren. De cruciale momenten waarbij je in opperste focus moet zijn, zijn die van de pre-shot routine. 

We raden je aan een pre- en post-shot routine in te bouwen en deze consistent toe te passen. 

Sleutel

Je pre-shot routine is de sleutel tot het behouden van focus bij elke swing die je maakt. Het is echter verrassend hoeveel amateurgolfers geen pre-shot routine hebben, terwijl dat net een effectieve manier is om je brein gefocust te houden op je swing/shot en irrelevante, storende gedachten geen kans te geven. Het consisent volgen van je pre-shot routine geeft de meeste kans op een goede score. Negatief denken is trouwens funest voor je concentratie. Het is dus allereerst van belang om een sterke focus te hebben bij de voorbereiding van elke slag, en bij de uitvoering ervan. 

Gaf de gedane golfswing niet het gewenste resultaat? Dan is je post -shot routine de manier om je aandacht niet te laten afglijden naar negatieve gedachten. Maak snel een evaluatie van wat je er gebeurde en stel jezelf de vraag of je je pre-shot routine consistent hebt toegepast of dat er afleiding in het spel was. Vervolgens breng je je aandacht naar bijvoorbeeld de contactpunten van je voeten met je schoenen, naar je ademhaling, of denk je aan een geliefde, hetgeen je terug in een neutrale toestand kan brengen. 

Tussen de slagen door mag je ontspannen en je aandacht laten verslappen. Hierin schuilt echter een andere uitdaging: hoe kunnen we de aandacht in het hier en nu houden en voorkomen dat we worden verleid tot negatief denken aan vorige shots, het tellen van scores, of piekeren over de afloop van de golfronde? Hierbij kan het zeer helpend zijn je zintuigen in te zetten door bijvoorbeeld te kijken naar de omgeving en de pracht van de natuur, te luisteren naar de natuurgeluiden, de wind op je huid te voelen…

Extra training

Merk je dat jouw concentratie toch wel wat extra training kan gebruiken? Neem dan een object uit je golftas en bekijk dat zo lang als je kunt. Beschrijf het eventueel in gedachten maar blijf enkel bij beschrijvende gedachten. Telkens wanneer je aandacht en je gedachten afdwalen breng je deze gewoon terug naar het voorwerp. Je kan de duur van deze oefening opdrijven. Wil je een volgende stap in dit proces? Visualiseer dan het object en doe hetzelfde. 

Het vermogen om afleidingen te negeren en je aandacht te richten op het spel is cruciaal voor het behalen van goede resultaten op de golfbaan. Als je merkt dat je concentratie en focus wat oefening kunnen gebruiken, kan je hier verder in trainen aan de hand van eenvoudige oefeningen. Het ontwikkelen van een goede focus en concentratie vergt tijd en oefening maar zal je helpen je potentieel op de golfbaan te maximaliseren. 

Wiebeke Seymortier

Psycholoog & golf psychology coach

Auteur boek ‘Fit je mentale golfswing’

www.encuentro.coach

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27