Column Leo: Gewaagde gok

Tour
Afbeelding

Phil Mickelson wordt afgebrand. Geweldige golfer, eens ideale schoonzoon, lang gokverslaafde is persona non grata geworden. Geniale ‘Lefty’, drie keer kampioen van The Masters, twee keer PGA Championship, één keer The Open en zes keer tweede in US Open, moet uit The Golf Hall of Fame worden gezet en mag nooit captain van het Ryder Cup-team zijn, het twaalftal waarvan hij twaalf keer als speler deel uit maakte (record). 

Niet dat deze column-schrijver het vindt, al ben ik het daar wel mee eens. Michelson outcast. Wat heeft deze overloper naar de betwiste Saoudi-Arabisch gefinancierde LIV-Tour geflikt dat hij een paria in de golfwereld is geworden? 

Hij heeft gegokt, of heeft zeker willen gokken, op de overwinning van het US Ryder Cup Team op Europa in 2012. Inzet 400.000 dollar! Hij besloot een gok te wagen toen Team USA met 10-6 voorstond na twee dagen spelen. De wedstrijd had plaats in Amerika, op Medinah. De sterke thuisploeg, met Mickelson, leek niet meer te kunnen verliezen, maar in de twaalf singles matchplay sleepte Europa sensationeel de overwinning uit het vuur. 

De gewaagde gok is deze maand geopenbaard in een boek van zijn ex-zakenpartner. Billy Walters maakte melding hoe Mickelson voor enorme geldsommen gokte op sportwedstrijden. Vriend/compagnon adviseerde Phil destijds de Ryder Cup-gok niet te doen. Wedden op uitslagen van sportwedstrijden waarin je zelf speelt, is een misdaad. De schrijver meldde ook dat de eens zo populaire golfer minstens 100 miljoen dollar had verloren met zijn duizenden weddenschappen. Mickelson heeft zijn gokverslaving een tijd geleden toegegeven en is ervoor in therapie geweest. Hij ontkent echter in alle toonaarden in 2012 op Ryder Cup-winst te hebben ingezet. ’Ik hou van een gokje op de golfbaan, maar dát zou ik nooit doen.’

Niemand die hem gelooft. Hij wordt intussen ’de meest teleurstellende figuur die golf ooit heeft voortgebracht’ genoemd. Dat is nogal wat. Wat een teleurstellend figuur hij is, heb ik persoonlijk meegemaakt. In 1998 contracteerde onze golfpromotor Robbie van Erven Dorens bij The Masters Mickelson voor het TNT Open van dat jaar. Handgeld 100.000 dollar. Phil zei: ’Ja, ik kom graag.’ Robbie probeerde toen voor een paar bij The Masters aanwezige Nederlandse journalisten een interview te arrangeren. Op Robbies vraag: ’Wil je even wat vragen van hun beantwoorden?’, draaide Mickelson zich om en liep zonder een woord te zeggen weg. Hij zei niet eens: ’No’. 

Mickelson kwam in 1998 voor een ton dollars naar het TNT Dutch Open en wist niet hoe snel hij weer weg moest wezen. In de tweede ronde maakte hij op de laatste holes met opzet een paar bogeys, miste met 142 slagen de cut en vloog terug naar Amerika. Na de eerste ronde stond hij nog gedeeld 9de met 68. Vijfentwintig jaar geleden al kreeg een gewaagde gok een teleurstellend gevolg. 


Leo van de Ruit

MediaRuit voor Journalistieke Producties
Samensteller van de Golfscheurkalender 2022, 2023, 2024

art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41