Sofie Nooij traint op lichte draw in swing ‘Op club vinden ze me elastiekje’

Algemeen
Sofie Nooij. ,,Het lijkt me geweldig uit te komen voor mijn land.''
Sofie Nooij. ,,Het lijkt me geweldig uit te komen voor mijn land.''

door Adrienne van der Smagt

Toen Sofie in Dallas, Texas in de Verenigde Staten woonde, kwam ze erachter dat de Amerikaanse Dr. Pepper lekkerder is dan de Nederlandse. Hoewel ze weleens met haar vader een balletje sloeg op de driving range, was American football in Texas haar sport. Eenmaal terug in Nederland raakte ze verslingerd aan golf, samen met haar vader. Ze speelt op de Hoge Kleij en valt op door haar verschijning. ,,Hier op de club noemen ze me ook weleens een elastiekje.’’

Een elastiekje? Hoezo? Ik ben lang en dun. Ik heb een soepele flexibele swing. Met veel kracht in mijn impact. Blijkbaar doe ik ze aan een elastiekje denken. Het zijn vooral de wat oudere golfers van de club die dat vinden. Zij zijn door hun leeftijd misschien zelf wat stroever geworden en zien dan hoe soepel ik ben.

Moet er nog veel gesleuteld worden aan je elastische swing? Jazeker, op dit moment ben ik bezig met trainer Wiebe Giessen van de Hoge Kleij en Tim Nijenhuis, coach van de NGF, een lichte draw in mijn swing te krijgen. Ik train daar veel op nu. Ik ben bereid om dingen te veranderen. Ik zet graag puntjes op de i.

En? Lukt die draw? Met mijn ijzers gaat dat eigenlijk best goed. Alleen met mijn driver een draw slaan lukt niet zo erg. Daar moet ik aan werken en daar ben ik ook veel op aan het trainen.

Is trainen leuk om te doen? Ja, ik hou van trainen. Maar ik hou ook van gezelligheid. Wiebe, de pro van mijn club is positief, enthousiast, hij motiveert. Met andere kinderen op les is het leuk. Wiebe legt dingen goed uit. Ja, je kan ook erg met hem lachen. Hij maakt veel grapjes, ook veel flauwe grapjes, haha. Als ik train heb ik vaak muziek in mijn oortjes. Engelstalige nummers vind ik mooi, maar ik train ook lekker met rapper Snelle en het nummer Goud van Susanne en Freek. Daar word ik rustig van en kan ik me goed concentreren.

Waar train je het liefst? Thuis train ik veel omdat ik mijn eigen homegolf plek heb. In de garage staat een trackman. Ik woon op golfresort Lelystad. Helaas is de golfbaan nu dicht. Ik speel veel met mijn vader, maar ik vind het ook prettig om alleen de baan in te gaan. Dan heb ik de rust om alle opties te bekijken als ik ga slaan.

Je bent net dertien jaar en je hebt handicap 2.4. Wat vinden je ouders daarvan? Mijn ouders vinden het super goed wat ik tot nu heb bereikt, want ik golf nog maar twee en een half jaar. Ze vinden het soms wel lastig dat ze overal naartoe moeten rijden voor trainingen en wedstrijden.

Golfen je ouders zelf ook? Mijn vader wel. Hij golfde in Amerika ook al veel. Zelf speelde ik toen American football voor de jeugd met vooral jongens. Ik werd de quarterback omdat ik goed kan gooien. Af en toe ging ik met mijn vader mee naar de driving range om te slaan. Nu we in Nederland zijn, gaan we samen de baan in. Hij geeft mij tips en ik geef hem tips. Mijn vader heeft zijn handen niet altijd goed bij de take away, daar zeg ik dan iets van.

Welke hole op de Hoge Kleij is het mooist? Hole 12. Een hele mooie par 5 omdat de hole hoog ligt met een lichte dogleg green. Je ziet niet waar je bal naartoe gaat, dat maakt het extra spannend, net als de smalle fairway. Met mijn driver sla ik in een rechte lijn naar beneden, net voor de helling. Daarna pak ik mijn hybride en sla ik tussen de honderdzestig en honderdzeventig meter. Ik hou een pitch over naar de green. Vaak maak ik par, soms birdie.

Hoe reageer je als een birdie maakt? Eigenlijk reageer ik best ingetogen als ik een birdie maak, ik lach maar ik ga niet heel blij en uitgelaten doen. Dan ben ik bang dat ik uit mijn concentratie raak.

Waar droom je van? Van de Olympische Spelen. Het lijkt me geweldig uit te komen voor mijn land. En om andere sporters uit de hele wereld te ontmoeten. Het zou prachtig zijn als ik goud kon halen en daarmee in de spotlights kom te staan.

Weten ze op school dat je golft? Iedereen vindt het hartstikke leuk en leeft altijd mee als ik moet golfen. Ik zit in de HAVO VWO brugklas van Scholengemeenschap Lelystad, de SGL. Het allerleukste vak vind ik wiskunde. Ik haal goede cijfers en ik hou van logisch nadenken.

Wie zou je als sponsor willen meenemen op de Tour? Haha, nou dat weet ik wel. Tony Chocolonely. Die hebben hele lekker romige chocolade, die soms ook een beetje zout is.

Wil je op de Tour Spelen? Op de LPGA Tour, net als Anne van Dam. Zij heeft een supergoeie swing en ze is altijd vrolijk, ook als ze niet goed speelt. Na mijn middelbare school wil ik naar een college in Amerika. Daarna ga ik naar de LPGA Tour als dat lukt.

Is het leuk om dan weer terug te zijn in het land waar je hebt gewoond? Ja, superleuk. Dan ga ik lekker Dr. Pepper drinken want die is in Amerika het lekkerst. En ik ga naar Six Flags. Dat park is daar megagroot. Dan ga ik in een achtbaan van waaruit je de hele stad Dallas ziet met een vrije val van vijftig meter in een keer naar beneden. Helemaal te gek.

Niet eng? Helemaal niet. Ik hou sowieso ook van vliegen. Daarom wil ik veel reizen met golf. Vliegen is geweldig, vooral het opstijgen als je loskomt van de grond.

Sofie met haar vader. ,In Amerika ging ik af en toe met mijn vader mee naar de driving range om te slaan. Nu we in Nederland zijn, gaan we samen de baan in.''
art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17