Zijn je schouders mobiel genoeg voor de golfswing?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Ralph Reniers Media)

De manieren om lage rugpijn te voorkomen, de oefeningen om krachtige bilspieren te ontwikkelen en de vertaalslag naar golf lees je vaak in mijn artikelen. De trainingsmogelijkheden lees je er ook. Beheersing over beweging, souplesse, kracht, snelheid en een gezonde wervelkolom zijn ook onderdeel van de nodige atletische vaardigheden voor de repetitieve beweging van de explosieve eenzijdige golfswing. Daar besteed ik niet voor niets herhalend aandacht aan. In dit technische educatieve artikel breng ik de schouders onder de aandacht. Je leest mijn strategie voor soepele sterke schouders. 

Anatomie

Ik had hier een stuk anatomie en biomechanica over de schouder geschreven. Dat heb ik verwijderd. Als je mij al langer kent en volgt, weet je wellicht dat ik aanspoor om niet zomaar informatie te verzamelen of interessante content te consumeren. Uiteindelijk gaat het om iets veel groters. Het gaat erom dat je implementeert of experimenteert met de hulpbronnen die je worden aangereikt. Je hebt nodig dat je net voldoende begrijpt (in jouw taal) hoe acties kunnen bijdragen aan je doel, uitdagingen en verlangens. Ik deel daarom liever ervaringen uit mijn praktijk. Ik hoef je niet te vertellen wat ik allemaal weet of hoe mijn visie is op die anatomie. Waar het uiteindelijk om draait is dat mijn artikelen je mogen aan zetten tot beweging. De juiste beweging. De gerichte (re)acties. Dat ze je mogen prikkelen. Jouw geruststelling brengen, perspectief of hoop, toepasbare strategie in real life of een stok achter de deur mogen brengen. 

Body-swing

Onderzoek toont aan dat de schouder ongeveer 20 procent van de totale snelheid van het clubhoofd genereert! (Hume et al., 2005). De meeste golf gerelateerde schouderblessures komen voort uit overbelasting van de repetitieve eenzijdige explosieve swing beweging. Het is de derde meest voorkomende golfblessure. De overbelasting staat in relatie met de mechanica van de schouderrotatie tijdens de swing. Er is negentig graden aan externe rotatie verreist. Immobiliteit en instabiliteit in de schoudergordel kunnen extra druk uitoefenen op de omliggende gewrichten/spieren en het risico op nekklachten en tennis- of golfelleboog vergroten. Een optimale zuivere bewegingsvrijheid vanuit de schouders en de latissimus dorsi spier is daarom essentieel. Wanneer het bewegingsbereik inefficiënt is, word dat direct gecompenseerd. Tijdens de swing zullen de schouders dan vlakker draaien. Deze swing karakteristiek noemt men een flat-shoulder plane. Dit kan leiden tot verlies van kracht in de swing en tot inconsistent balcontact.

Golfdrills

De volgende kanttekening inzien en begrijpen is superbelangrijk. Ik heb vaak genoeg de verhalen gehoord: velen die gedisciplineerd met swing drills aan de slag gaan. Met gevolg dat de swing techniek verslechterde en de al dan niet bestaande fysieke klachten waren toegenomen. Een tweede element is het volgende: wanneer de schouder niet optimaal beweegt tijdens de TPI test en ook slecht (aanwezigheid van compensatie, pijn, immobiliteit, verkramping, asymmetrie, of afwezigheid van motor-controle) beweegt tijdens oefeningen op de yoga mat en in de gym, dan zal het heel lastig worden om op de baan en onder mentale druk dit wel goed te doen. Een probleem in de gym, is dus vroeg of laat een probleem in de baan. Als laatste verliezen vele recreatieve golfers de schouder mobiliteit in de golfhouding door een gebrek aan stabiliteit in de schouderbladen. Allemaal redenen die de noodzaak aantonen van fysieke training voor golf. 

Resultaten

Ik wil het meteen in context brengen. Voor fantastische resultaten op korte en lange termijn dient de volledige gewrichtsketen van het lichaam efficiënt te bewegen. Er is bijna altijd zowel mobiliteit als stabiliteit-training nodig. Andere factoren zoals blessures, stress, levensstijl, slaap, herstel en golf-gewoontes moeten ook worden geanalyseerd en aangepakt. Wat ik hiermee wil zeggen is dat schouderoefeningen aardig kunnen helpen, maar dat nooit zo effectief zal zijn als een oefenprogramma dat de volledige gewrichtsketen ondersteunt. Daarom vind je in mijn trainingsmethode ook altijd het volledige plaatje. 

TPI

Al meer dan een decennium lang help ik golfers door de Titleist Performance Institute screening. Honderden golfers (zowel professionals als recreatieve golfers van alle leeftijdscategorieën) heb ik met deze specifieke golfscreening mogen begeleiden. De twee belangrijkste TPI testen om de schoudercapaciteit vast te stellen zijn de 90-90 test en lat-test. Ik zie dat er op deze testen enorm veel winst te behalen is. In mijn individuele coaching traject stel ik de selectie geschikte oefeningen op afhankelijk van de volledige intake analyse, TPI en FMS-screening voor mijn klanten. Gelukkig heb ik de meest effectieve oefeningen voor jou klaar staan op Full Body Freedom en Fundamental Routines. 

Consistent

Vergeet niet dat de stabiliteit of mobiliteit niet van de ene op de andere dag verandert. Het duurt tussen de zes en acht, misschien zelfs tien weken om blijvende aanpassingen te hebben. Daarna zal je de mobiliteit moeten blijven onderhouden en eventuele swing-gewoontes en levensstijl veranderingen moeten doorvoeren. Het vraagt extra inzet en discipline, ja. Het resultaat is dat je zult ervaren hoe je uiteindelijk minder hard moet werken om de explosiviteit en precisie uit je swing te halen. Het is niet vanzelfsprekend om meer potentie uit je lichaam te halen. Het vraagt de nodige aandacht en training. Maar het kan wel het beste zijn wat je ooit hebt gedaan voor je spel. Ik nodig je graag uit om met mijn oefeningen voor soepele sterke schouders aan de slag te gaan. Ga naar www.lpgolfperformance.nl en start vandaag met Full Body Freedom of Fundamental Routines. Ik zie je graag op de mat!

art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50