Talent Steven Chapman: ‘Ze noemen mij de Bunkerkoning’

Algemeen
Steven Chapman in de bunker. ,,De bunkerslag is de allerleukste.’’
Steven Chapman in de bunker. ,,De bunkerslag is de allerleukste.’’

door Adrienne van der Smagt

De amateurstatus hoopt Steven Chapman ooit te verruilen voor een profstatus. Gedrevenheid, concentratie en plezier spatten van zijn gezicht als hij golft. Steven drinkt warme chocolade mét slagroom en zweert bij patat met frikandel. De twaalfjarige golfer zit in de eerste klas van het gymnasium en speelt van wit. Drie keer heeft Steven een hole in one geslagen op dezelfde hole. Met zijn vader reist hij door het land naar toernooien. Standplaats van Steven is Friesland waar hij met zijn ouders woont. 

Vind je het erg om zo veel in de auto te zitten? Nee hoor, maar het is natuurlijk wel een beetje saai. Als je in Friesland woont zoals ik, zijn veel golfbanen ver weg. Soms slaap ik in de auto want mijn vader en ik gaan altijd vroeg op pad. Soms moet ik om vijf ’s morgens uit bed. Ik doe spelletjes in de auto, speel Minecraft en ik kijk vooral filmpjes over de meest gemaakte fouten door topgolfers. En ik praat natuurlijk met mijn vader, vooral over golf.

Golft je vader ook? Op dit moment niet, maar hij heeft wel gegolfd. Mijn vader komt uit Engeland en had daar handicap 9. Hij komt uit Falmouth, Cornwall. Mijn vader komt niet aan golfen toe, hij heeft het te druk met mij. 

Zijn jullie een goed team? Jazeker. Mijn vader brengt me overal naar toe, zonder hem kan ik niet naar wedstrijden. Mijn vader is een goede caddie. Hij steunt me enorm als het fout gaat. Mijn vader geeft ook alles door aan mijn golfpro Auke Hempenius.

Je vader is Engels, ben je tweetalig opgevoed? Drietalig: Engels, Russisch en Nederlands, maar Nederlands spreekt mij het meest aan. 

Is Engels je lievelingsvak op school? Engels is een mooie taal. De docent is aardig. Ik sta gemiddeld rond de 8. De laatste jaren spreekt mijn vader continu Engels tegen mij.

Gaat je moeder mee naar wedstrijden? Helaas niet. Ik vind het jammer dat ik haar niet kan laten zien hoe ver ik ben. Mijn moeder loopt soms met mij mee als ik oefen of voorspeel voor een toernooi. Mijn ouders vinden het geweldig dat ik golf. Ze worden er blij van.

Welk toernooi wil je graag winnen als je op de Tour speelt? The British Open op St. Andrews. Home of golf. De baan is uniek. Daar moet je een keer gespeeld hebben. Vooral als er veel mensen zijn. Als je wint, kan je zeggen dat je van de oudste baan hebt gewonnen. Er is nog een toernooi dat ik wil winnen.

Nou? The US Open op Pebble Beach Golf. Het zou waanzinnig zijn als ik daar mocht spelen. Hole 7 is de mooiste hole. Een par 3 die ver naar beneden loopt naar zee. Om de green zijn alleen bunkers. In de toekomst hoop ik met mijn ouders naar Amerika te reizen voor toernooien, met VIP-kaarten voor mijn familie.

Hoe gaat het dan met school? Momenteel zit ik in mijn eerste jaar op het Gymnasium. Ik hoop dat ik straks in de NGF-selectie kom en meedoe aan alle NK’s en grote wedstrijden, ook in het buitenland en in teamverband. Mijn ouders en ik kijken naar een school die vrijstelling geeft voor mijn trainingen en wedstrijden.

Hoe kwam je er eigenlijk op om te golfen? Het was tijdens de lockdowns en Covid dat ik niet kon voetballen en tennissen. In de schuur zag ik oude clubs van mijn vader liggen. Ik haalde een lobwedge uit de tas. Mijn vader nam me meteen mee naar een bedrijventerrein waar je kon slaan. 

En, hoe ging het? Nadat ik een paar ballen had gechipt, was het gelijk raak. Ik vond het geweldig om ballen te slaan. Mijn vader kocht een golfsetje voor mij op Marktplaats. We gingen naar de golfclub dicht bij ons huis. Ik zei tegen eigenaar Ruben Dijkstra van Golfbar Mulligan dat de baan er zo mooi uit zag en of ik een paar holes mocht spelen. Dat mocht. Ik vond het aardig van hem. Nadat ik handicap 54 had gehaald, vroeg mijn vader aan eigenaar Andor de Geer van Golfclub Heidemeer of ik lid kon worden. Daarna ging het snel. Ik kreeg les van Auke Hempenius van golfbaan Sint Nicolaasga en momenteel is mijn handicap 6.1.

Zijn er nog dingen die je moet veranderen in je swing, met putten? Nee hoor. Alles is perfect, alles in orde, zegt Auke. Met putten zegt hij: ‘Read the break, role it en hole it’.’’
Ik sla zo veel mogelijk recht. Dus niet standaard een fade of draw. Ik gebruik alleen een fade of draw als het niet anders kan.

Welke tourspelers zijn een voorbeeld voor je? Scheffler, Schauffele en Rahm. Alle drie goede spelers. Rahm heeft een rustige mooie swing met korte backswing. Maar mijn grootste voorbeeld is Thijmen Batens, een Nederlandse golfer. Wij ontmoetten elkaar op Golfclub Princenbosch in een Dutch Kids Golf wedstrijd. Hij is een relaxte golfer met veel kennis. Thijmen wil tourspeler worden. Hij geeft mij nuttige tips en advies. Hij nodigde me uit een rondje te spelen op de Haagsche waar hij lid is. Dat was ontzettend leuk.

Wat is je favoriete club? IJzer 7. Als het niet goed gaat met mijn swing, ga ik naar de driving range en train ik met een ijzer 7. Dat ijzer werkt als een reset knopje, want daarna gaat alles weer goed met mijn swing. 

Heb je een favoriete slag? De allerleukste is de bunkerslag. Mijn vader en coach noemen mij de bunkerkoning, want ze vinden het knap hoe ik mijn bunkerslagen speel. Ik heb maar een keer uitgeholed vanuit de bunker in een wedstrijd. Dat was op de Eindhovensche. Van tien meter afstand uit een twee meter diepe bunker. De meeste bunkerslagen zijn up and downs, waar ik wel goed in ben, mits goed zand in de bunkers.

Je hebt drie keer een hole-in-one geslagen. Hoe ging dat? Ik sloeg ze alle drie op hole 7 van golfbaan Heidemeer. De eerste was op 30 december 2020 van oranje met een ijzer 7. De tweede hole-in-one sloeg ik van rood met een houten 3 op 16 juni 2021, de derde hole-in-one was 10 maart 2022 van geel met een ijzer 4.

Hoe vier je een hole in one? Als mijn ouders en ik iets te vieren hebben, mag ik kiezen wat we eten. Ik houd van patat met frikandel met pindasaus, gewoon omdat het lekker is. 

Steven Chapman: ,,Tijdens de lockdown zag ik in de schuur de oude golfset van mijn vader liggen. Daardoor ben ik begonnen met golf.’’
art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41