Nikki Hofstede dicht bij eerste professionele overwinning

Tour
Nikki Hofstede in die Birdie Challenge op Emporda. ,,Zo in het begin van het seizoen bleek dat best een leuk format.’’ (Foto Santander Golf Tour)
Nikki Hofstede in die Birdie Challenge op Emporda. ,,Zo in het begin van het seizoen bleek dat best een leuk format.’’ (Foto Santander Golf Tour)

Nikki Hofstede was in Spanje dicht bij de eerste professionele overwinning in haar loopbaan. Op de Santander Golf Tour capituleerde ze pas na een play-off, waarin ze was beland na een prachtige slotronde.

Het toernooi op de bij Nederlandse toeristen bekende en geliefde baan van Emporda aan de Costa Brava werd gespeeld volgens een bijzonder format. Officieel heette het evenement de Emporda Birdie Challenge, en dat was eigenlijk precies wat het was: een jacht op birdies. Die, en uiteraard ook eagles en beter, telden namelijk. Kon je geen birdie meer maken, dan mocht je de bal oppakken. Een slag inleveren kon alleen als je op de eerste of tweede negen geen birdie wist te maken, waardoor er maximaal twee bogeys op een kaart konden verschijnen.

,,In het begin vond ik dat een beetje gek format’’, vertelt Nikki Hofstede. ,,Het voelde een beetje als matchplay of als een rondje met vrienden, omdat je mocht oppakken als je geen birdie meer kon maken. Maar uiteindelijk merkte ik ook dat je daardoor best wel werd uitgedaagd om te agressief te spelen, waardoor je juist de kans op birdies verkleinde. Je moest gewoon geduldig blijven en in je proces. Dan was het eigenlijk een heel mooi format om ook goed te kunnen trainen, juist omdat er geen consequenties aan fouten zaten. Zo in het begin van het seizoen is dat eigenlijk best leuk, en dat bleek ook de insteek van de Santander Tour.’’

Blessure

Dat kwam ook van pas voor de 22-jarige Hofstede, die zo ongeveer haar hele vorige seizoen verloren zag gaan door een polsblessure, die uiteindelijk uitmondde in een operatie. ,,Eigenlijk ben ik nog steeds aan het terugkomen van die blessure’’, legt ze uit. ,,Daardoor vind ik het ook niet zo erg dat het begin van het seizoen wat rustig is.’’

Op de tweede dag op Emporda liet Hofstede niettemin wel zien waar ze toe in staat is. Met vijf birdies en een eagle tekende ze voor een 65, verreweg de laagste ronde van het toernooi. Daarmee sprong ze ook in één klap naar de eerste plaats. ,,Ik zag dat in de baan op het leaderboard, dat was wel een heel gek idee dat je ineens bovenaan staat. Het grappige is dat je op dat moment weet dat je nooit slechter kunt maken dan zeven onder, maar tegelijkertijd voel je toch wel druk omdát je bovenaan staat. Ik ben gewoon blijven doen wat ik deed, want dat bracht me ook daar.’’

Hofstede belandde uiteindelijk in een play-off met de Française Lucie André en de Spaanse Maria Herráez, die door een birdie op de laatste hole ook nog op zeven onder kwam. Zij trok dat door naar de play-off, waarin ze de winst pakte.

Niet alleen Hofstede, ook Marit Harryvan zoekt toevlucht in de Santander Tour omdat het lang duurt voor het seizoen op de LET Access op gang komt. ,,Op zich niet vervelend’’, vindt Hofstede. ,,Wat ik wel jammer vind is de opbouw van het seizoen. Zo hebben we straks een reeks van acht weken toernooi achter elkaar. Met de manier waarop dat gepland is, is dat logistiek bijna niet te doen. Dat zie je liever anders.’’


Romy Meekers eindigde de Sunshine Ladies Tour als tiende in de ranking. (Foto Marc Runnacles LET) 

Romy Meekers

Hofstede kwam de afgelopen twee jaar ook in actie op de Sunshine Tour in Zuid-Afrika, waar nu ook Romy Meekers en Pasqualle Coffa voor kozen in een poging alsnog volledig speelrecht op de Ladies European Tour te bemachtigen. Meekers begon daar goed met een derde plaats, in de overige zeven toernooien gevolgd door nog één plek in de top tien, en slechts één gemiste cut. Dat bracht Meekers op de tiende plaats in de ranking. Coffa eindigde door andere een tweede plaats op plek 25 in de ranking.

Romy Meekers eindigde de Sunshine Ladies Tour als tiende in de ranking. (Foto Marc Runnacles LET)
art cover
Leo van de Ruit (1947-2024): Liefhebber tot in elke vezel
6 mei, 21:25
art cover
Routines: geheim van consistent golfen
30 apr, 11:08
art cover
Zakelijke netwerken samen de grootste
19 apr, 09:00
art cover
Column: Martijn & Jan Kees
19 apr, 09:00
art cover
De mooie comeback van Matteo Manassero
15 apr, 09:00
art cover
Links Valley al voor vijfde keer op rij de beste 9-holes golfbaan van Nederland
13 apr, 09:00
art cover
Aydan Verdonk: verstand boven kracht
10 apr, 11:19
art cover
Vince van Veen maakt volwassen keuzes
10 apr, 11:17