Korver & Korver

Tour
Mike Korver.
Mike Korver. (Foto: )

Eén van de nieuwe Nederlandse spelers in het professionele golfwereldje is Mike Korver. Hij debuteert dit seizoen op de Pro Golf Tour. Maar laat Mike Korver nou net de zoon zijn van onze hoofdredacteur Eric Korver. Samen praten zoon en vader over het leven op de Tour, over prestaties, problemen en budgetten, en halen ze herinneringen op aan de weg die achter hen ligt. Wie Mike wil steunen, kan overigens een mailtje sturen naar mike@mikekorver.com

Hi Mike

Het schema van de Pro Golf Tour voor 2024 is bekend, zag ik. Een wat vollere kalender viel me op. Meer wedstrijden, minder weken tussen de toernooien. Daar zullen jullie waarschijnlijk alleen maar blij mee zijn.

Maar wat natuurlijk opvalt, is dat de Pro Golf Tour toch zoals gebruikelijk start in Egypte. Normaal geen probleem, maar met de huidige spanningen in het Midden-Oosten nu natuurlijk wel een dingetje. Het eerste toernooi is al in de laatste week van januari in Sokhna, aan de Rode Zee. Dan zit er natuurlijk nog wel de hele noordelijke Sinaï Woestijn tussen de course en Gaza, maar ik kan me voorstellen dat dit wel een situatie is die nauwlettend wordt gemonitord door zowel spelers als de officials van de Pro Golf Tour. Hoe gaat dat als je daar toch moet spelen?

We hebben nog zo’n twee maanden voor het zover is. Die gebruik je natuurlijk voor je voorbereiding, maar waarschijnlijk ook om je budget rond te krijgen. Ik krijg daar weleens vragen over van golfers die benieuwd zijn hoe de financiële huishouding van een profgolfer er nu uitziet en hoe je dat bij elkaar krijgt. Zo’n trip naar Egypte – en in maart wéér – loopt natuurlijk aardig in de papieren. Wat zijn je grootste kostenposten en hoe breng je je budget bij elkaar?

Groet, je vader

Hi pa,

Het lijkt er inderdaad op dat we dit jaar iets meer toernooien gaan krijgen. Hopelijk zo rond de twintig, waar dat er veertien waren afgelopen seizoen. Dat is alleen maar mooi omdat er meer gelegenheden zijn jezelf te testen en te ontwikkelen.

Egypte staat voor nu twee keer op de planning, twee stretches van twee toernooien, met daartussenin nog een stretch van twee events in Turkije. De situatie in Egypte is natuurlijk lastig. Enerzijds denk ik dat wij als spelers op een afgelegen resort weinig gevaar lopen, anderzijds hoeft er maar iets te gebeuren en we komen vast te zitten in Egypte. Vanuit de Tour hebben we te horen gekregen dat zij de situatie zeker wekelijks bespreken met de Duitse autoriteiten en dat zij daarnaast ook veel contacten hebben in Egypte die natuurlijk nog beter op de hoogte zijn van de situatie dan wij. Vluchten en hotels boeken is nog riskant, maar we kunnen natuurlijk ook niet te lang wachten.

Het totaalplaatje voor een seizoen op de Pro Golf Tour qua kosten ligt rond de 40.000 euro. Ongeveer een kwart van dit budget bedraagt coaching, tussen de 6.000 en 7.500 euro aan inschrijfgeld (afhankelijk van het aantal toernooien dat we spelen), en dan komt alle reizen en de verblijfskosten daar nog bij. Reken daarbij nog bijvoorbeeld contributie voor de PGA en materiaalkosten, dan loopt dat aardig in de papieren. Zeker de eerste stretches in Egypte en Turkije zijn leuk, maar alleen die zes events kosten al gauw 9.000 euro.

Echt tijd om gewoon te werken is er niet. Zelfs in de winterperiode gaan er zeker veertig trainingsuren in een week, en is het lastig om daarnaast een baan te hebben. Daarom ben ik eigenlijk volledig afhankelijk van sponsors. Van grote partijen, tot toernooisponsors en mijn club van 100. Elke bijdrage helpt. Je wilt namelijk ook niet spelen met de druk dat je geld moet verdienen om naar huis te kunnen vliegen, bijvoorbeeld. De wedstrijden op zich geven al genoeg druk.

Groeten, Mike

art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50